Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrikai Nemzetek Kupája: a B csoport ismertetője, menetrendje

Az utóbbi napokban már a mi oldalunk is az ANK lázában ég, így tegnap ennek örömére már megkezdtük a csoportok bemutatását. A soron következő négyes, a B jelű lesz. A továbbjutásra három együttesnek van reális esélye, az ezen a tornán másodjára résztvevő Niger aligha szólhat bele a többiek harcába. Most pedig lássuk a kvartett bemutatóját!

Bár már elmúltak azok a szép évek, mikor egyértelműen Ghána (Elefántcsontparttal együtt) volt a kontinens legjobb erőben lévő válogatottja, azért továbbra sem kell lebecsülni a ,,Fekete Elefántokat”. Nincs már Appiah, Mensah, Sarpei, és Paintsil sem. Sőt Sulley Muntari, és Mickael Essien sem lehet most ott a kontinenstornán. Azonban mára már olyan újabb sztárok nőtték ki magukat Ghánában, vagyis kisebb európai klubokban, mint Boakye, Kwadwo Asamoah, vagy Derek Boateng. A csapatkapitányi tisztet, az európai karriert feladó, és az anyagi biztonságot jelentő Emirátusokba szerződött Asamoah Gyan tölti be. A négyszeres bajnok Ghána dolgát, illetve egymásét pedig Mali, és a korábban Zaire néven, már kétszer ANK nyertes Kongói DK fogja megnehezíteni. Mali kénytelen lesz nélkülözni, az egykor még a Real Madridban is megforduló Mahamadou Diarra-t. Már idestova 3 éve nem áll a válogatott rendelkezésére Frédéric Kanouté, ám a legendás támadó helyett akad ideális megoldás a posztra, kettő is. Bár más kérdés, hogy sem a West Ham-es Maїga, sem pedig a Bordeaux-ban légióskodó Diabaté a gólérzékenységéről híres ebben az idényben. Mali csapatának mozgatóereje a középpálya lehet, amelynek két meghatározó tagja Momo Sissoko, és Samba Diakité. A nagy rivális kongóiak bízhatnak a remek csapatszellemben, illetve az Anderlecht csatárában, Dieumerci Mbokani-ban. A 27 esztendős játékos messze a legnevesebb, és legértékesebb játékosa a csapatnak.A Kongói DK csapatának sorsát komolyan megnehezítheti, hogy pont most, a torna előtt veszett össze a szövetséggel, a francia kapitány, Claude Le Roy. Aki azon nyomban le is mondott posztjáról, így a kezdés előtt két nappal nincs szövetségi edzője a nemzeti csapatnak. A csoport sötét lovának számító Niger második alkalommal vesz részt, az afrikai seregszemlén. Persze ezzel a sötét ló dologgal vigyázni kell, mert egy, egykor volt magyar válogatottat már illettek ezzel a jelzővel, valamikor 1986 környékén, és annak tudjuk is, hogy mi lett a vége. Természetesen nem szabad lebecsülni Nigert, ugyanis az előselejtező utolsó körében, a náluk jóval többre taksált Guinea együttesét búcsúztatták, ami azért nem kis fegyvertény, a német Gernot Rohr vezette gárdát.

Ghána:
Szövetségi kapitány: Kwesi Appiah (ghánai)
Kulcsjátékosok lehetnek: Isaac Vorsah (R.B. Salzburg), Derek Boateng (D. Dnyipropetrovszk), Kwadwo Asamoah (Juventus), Asamoah Gyan (Al-Ain), Richmond Boakye (Sassuolo)
A Fociclub.hu tippje: gyaníthatóan csoport első lesz, a végső győzelemre is esélyes Ghána. A ,,Fekete Elefántoknak” garantálható a legjobb négy közötti pozíciója.

Kongói DK:
Szövetségi kapitány:
Kulcsjátékosok lehetnek: Cédric Mongongu (Évian), Larrys Mabiala (Karabükspor), Cédric Makiadi (Freiburg), Youssuf Mulumbu (West Bromwich Albion), Dieumerci Mbokani (RSC Anderlecht)
A Fociclub.hu tippje: mint már megjegyeztük nagy harc várható a kongóiak, és Mali közt a négyes második pozíciójáért. A Ghánával együtt tovább lépő bármelyik gárdától, már egye esetleges elődöntőbe jutás is nagy tett lenne.

Mali:
Szövetségi kapitány: Patrice Carteron (francia)
Kulcsjátékosok lehetnek: Mohamed Sissoko (PSG), Sigamary Diarra (Ajaccio), Seydou Keita (Dalian Aerbin), Samba Diakité (QPR), Cheick Diabaté (Bordeaux), Modibo Maїga (West Ham United)
A Fociclub.hu tippje: szinte ugyanazok az esélyei ennek a válogatottnak, mint a megboldogult Zaire utód államának, talán egy hajszállal erősebbek, de ők is viszonylag sansztalanok a februári döntőre.

Niger:
Szövetségi kapitány: Gernot Rohr (német)
Kulcsjátékosok lehetnek: Kassaly Daouda (Chippa Inted), Koffi Dan Kowa (Zarzis), Moussa Maazou (Etoile du Sahel), Kamilou Issoufou (Saoura)
A Fociclub.hu tippje: A csoportból való továbbjutások ugyanakkora hős tette lenne Nigernek, mintha San Marino tét meccsen döntetlent érne el, a nagy testvér Olaszország ellenében. Persze ismerve az afrikai kontinens csapataira jellemző kiegyensúlyozatlan szereplést, akár egy továbbjutás is összejöhet a kiscsapatnak.

A B csoport menetrendje

2013. január 20. Vasárnap

Ghána – Kongói DK 16:00

Mali – Niger 19:00

2013. január 24. Csütörtök

Ghána – Mali 16:00

Niger – Kongói DK 19:00

2013. január 28. Hétfő

Kongói DK – Mali 18:00

Niger – Ghána 18:00

Szerző: Balogh József