Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bayern- győzelemmel zárult a német labdarúgás legnagyobb rangadója; a Stuttgart is bejutott a kupaelődöntőbe

A keddi mérkőzéseket követően szerdán is sorra került két Német Kupa-negyeddöntő. A magyarországi Stuttgart-szurkolók számára üröm az örömben, hogy a „svábok” magyar válogatott középpályása, Hajnal Tamás csak a kispadon kapott helyet. A Borussia Dortmund nem tudta a szurkolóit a Bayern München legyőzésével vigasztalni a szerényebb bajnoki szereplés miatt.

VfB StuttgartVfL Bochum: 2-0 (1-0).
A hazaiak, ha nem is könnyedén, de érvényesítették a papírformát, miután a találkozó első húsz percében megszerezték a vezető találatot, majd a végjátékban eldöntötték a három pont sorsát a másodosztályú riválisukkal szemben. A stuttgarti győzelem azért sem nevezhető érdemtelennek, mert a VfB minden lényeges mutatóban (labdabirtoklás, szögletarány, kapura lövések száma) felülkerekedett ellenfelén.

Ezzel a győzelemmel immár öt meccs óta tart Bruno Labbadia gárdájának veretlenségi sorozata, vagyis talán sikerül kikecmeregnie a hullámvölgyből. Mindez azonban sokak bánatára gyakorlatilag Hajnal Tamás nélkül történhet meg, hiszen a magyar támadó középpályás hetek óta nem kap lehetőséget éles helyzetben, tétmérkőzésen. Gólszerzők: Gentner (18.), Ibisevic (81.).

Bayern München Borussia Dortmund: 1-0 (1-0).

Az előrehozott döntőnek is tekinthető presztízscsata kapcsán Stefan Effenbergben, a „bőrnadrágosok” korábbi harmincötszörös válogatott középpályásában merült fel a kiemelés gondolata elkerülendő, hogy a kupasorozat – viszonylag – korai szakaszában igazán neves csapatok összetalálkozhassanak.

Nos, egyelőre ez a módosítás nem valósul meg, azonban a szerda esti összecsapás így is sok érdekességet tartogatott. Az első játékrészben ugyanis önmaga árnyéka volt a BVB, lényegesen kevesebbet mutatott, mint vetélytársuk, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy negyvenöt percnyi játékot követően nem találta el a kaput a Ruhr-vidéki egylet. Ezzel szemben a német rekordbajnok lényegesen aktívabb, élesebb volt, ráadásul Arjen Robben tizenhét méterről eleresztett, a jobb felső sarokba vágódó bombagóljával megérdemelten zárták egygólos előnnyel az első félidőt.

A folytatásban lényegesen nagyobb tempót diktált Jürgen Klopp legénysége, érződött, hogy többet kell tenniük az egyenlítésért. A javuló dortmundi forma ellenére továbbra is több helyzetet tudott kialakítani a Bayern München, Toni Kroos és – az egyébként Robert Lewandowskihoz hasonlóan formán kívül játszó – Mario Mandzukic lövésből, Daniel van Buyten és Dante fejesből okozott komoly riadalmat a sárga-fekete mezesek körében, nagyrészt a hónapok óta kiemelkedő formában védő Roman Weidenfellernek volt köszönhető, hogy nem változott az eredmény. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a 63. percben Javi Martínez Lewandowskinak olyan balesetveszélyesen csúszott be, hogy nem lett volna meglepő, ha sárga lap helyett a pirosat mutatja fel a spanyolnak a játékvezető.

A müncheniek számára azonban tökéletesen megfelelt az 1-0-s eredmény, s a lefújást követő pillanatképek egyértelműen tanúsították: elképesztő tehertől szabadultak meg az Isar-partiak. Ezzel a sikerrel ráadásul jelentősen megnőtt az esélye a Bayern München számára, hogy sikerül a duplázás, vagy a bajnoki cím és a kupagyőzelem begyűjtése. Gólszerző: Robben (43.).

Szerző: Budai Levente