Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I, visszatekintő – Olaszok által repített Honvéd, erkölcsi aggályokkal megspékelt tavasz

Újra nemzetközi kupacsapat lett a kispesti alakulat. Sorozatunk tizennegyedik értékelő cikkében a nyáron olasz edzővel induló Honvéd szereplésével foglalkozunk. Nem volt sétagalopp a piros-feketék idei szezonja, hiszen több alkalommal is kisebb hullámvölgy érte utol a XIX. kerületieket.

3. Honvéd  15 győzelem 7 döntetlen 8 vereség 50-36 52 pont

Nyáron újfent gyökeres változásokat eszközölt a tulajdonos, George Hemingway. Először Marco Rossi személyében talján edzőt nevezett ki a szakmai stáb élére, majd a keret megreformálását kezdte el. Korábban a fiatalok kaptak hangsúlyos szerepet, míg idén a folyamatos beépítés volt a legfőbb cél, természetesen az eredményesség mellett. Az ősszel még kevésbé lehetett büszke az elért eredményekre, de a tavaszra megerősített együttes végül befutott a dobogó legalsó fokára megelőzve az MTK-t és a Ferencvárost is. Ezzel pedig újra kiléphet a nemzetközi porondra a fővárosi csapat, ahol rögtön montenegrói ellenféllel találkozik majd. De vissza a hazai vizekre. Ősszel több téma is akadt, amiről hetekig cikkezett a hazai sportsajtó. A legnagyobb visszhangot a csapat saját nevelésű védője, korábbi csapatkapitánya váltotta ki. Debreceni Andrást október elején száműzték a második csapathoz, mert nem hosszabbította meg szezon végén lejáró szerződését. Majd tavasszal az erkölcsi normáját kérdőjelezték meg sokan a klubvezetőnek, aki az olaszországi fogadási csalással gyanúsított csatárt hozott Kispestre, és ez nagy visszhangot váltott ki. Annak tükrében, hogy Davide Lanzafame – a Juventus nevelése 2010-ben és 2011-ben is pénzt fogadott el a Bari két mérkőzésének befolyásolásáért – előbb tagadta, hogy a eljárás folyna ellene, ám az egyik olasz sportlapban megjelent nyilatkozata után már biztosan tudhattuk, az olasz labdarúgó a gyanú árnyékába esett. A szezon végén pedig kihallgatták Bariban, így a záró fordulóban már nem is lépett pályára. A tavaszt tehát ez az ügy jellemezte leginkább. És a legzavaróbb, hogy a kispestiek Lanzafame hathatós segítségével érték el a dobogót. Felvetődik a kérdés, milyen erkölcsi, morális elv mentén cselekedtek az érintettek?

Rossi a tavaszra kapott olyan keretet, amellyel sikerrel vívta meg a kis csatákat, olyan játékosokkal érte el a klub a z Európa Ligát, akik értékek, igaz kölcsönjátékosok is besegítettek. Ilyen a fentebb már említett Lanzafame, továbbá Raffaele Alcibiade, aki a hírek szerint végleg piros-feketébe öltözhet, valamint a fiatalok: Vernes Richárd, Hidi Patrik, Vécsei Bálint. A legnagyobb fogás talán Leandro Martínez volt, a szélső olyannyira jól futballozott tavasszal, hogy immár a bajnok Győr kötelékébe tartozik.

Ami az eredményeket illeti a szezon elején volt egy ötmeccses veretlenségi sorozata a brigádnak, amit később megismételtek Kemenes Szabolcsék, a második ötös sorozat szintén az őszi idényhez kötődik. A bajnokságot végül egy kilencmeccses veretlenségi sorozattal zárta le a Honvéd. Az első ötös szériában legyőzték többek között a Videotont, a Diósgyőrt és a Ferencvárost is, ami nagy fegyverténynek minősül. A második ötös blokkban döntetlent értek el a Győr, az Újpest és a Haladás ellen, míg legyőzték az Egert és a Siófokot. A hajrában pedig döntetlennel nyitottak a Loki ellen, majd legyőzték többek között a gyengélkedő Újpestet, a bajnokaspiráns Győrt is, így ezekkel a meglepetésnek mondható eredmények is kellettek a dobogóhoz. A hullámvölgyek azonban nem kerülték el a piros-feketéket, hiszen például a tavaszi rajton rögvest belefutottak egy nagy pofonba a Videotontól, illetve egy apróbb botlást is elkövettek az MTK ellen. Az őszi idényben is volt egy megtorpanása Rossi gárdájának, miután előbb vereséget szenvedtek Kecskeméten, utána a Pécs és a Pápa is elvette a három pontot a csapattól. Igazából ez a tripla meccs volt a legpontatlanabb a csapat idei évadjában, hiszen mindössze ezen három együttes ellen volt sorozatban három veresége a Honvédnak.

A szakmai munka minőségét jelzi, hogy az eltiltásokat, sérüléseket el tudta viselni az együttes. A leghosszabb kihagyás Souleymane Tandia nevéhez fűződik, akit a DVTK elleni 3-1-re elveszített bajnokin állított ki a játékvezető, miután előbb eltörte Csirszki Martin lábát, majd a viselkedése okán három hónapra eltiltott az MLSZ.

Az előttünk álló idényben nagy kérdés, hogy mire megy a csapat, hiszen a nemzetközi kupaszereplés a bajnokság rovására mehet.

Házi góllövőlista:
10 gólos: Délczeg Gergely
6 gólos: Leandro Martínez
5 gólos: Vernes Richárd, Davide Lanzafame
4 gólos: Vécsei Bálint

Legtöbb meccsen pályára lépett játékosok:
29 mérkőzés: Aleksandar Ignjatovic
26 mérkőzés: Kemenes Szabolcs, Ivan Lovric
25 mérkőzés: Hidi Patrik, Vécsei Bálint
24 mérkőzés: Boris Zivanovic

Gólpasszok:
7: Vernes Richárd
6: Vécsei Bálint, Souleymane Diaby
5: Davide Lanzafame
4: Ivancsics Gellért

Kanadai táblázat (gól+gólpassz):
12 pont: Vernes Richárd (5+7)
11 pont: Délczeg Gergely (10+1)
10 pont: Davide Lanzafame (5+5)
10 pont: Vécsei Bálint (4+6)
9 pont: Souleymane Diaby (3+6)
8 pont: Leandro Martínez (6+2)

Legtöbb játszott perc:
2610: Aleksandar Ignjatovic
2340: Kemenes Szabolcs
2340: Ivan Lovric
2008: Boris Zivanovic

Legértékesebb játékosok a transfermarkt.de szerint (euróban):
700 ezer: Davide Lanzafame
500 ezer: Aleksandar Ignjatovic
300 ezer: Kemenes Szabolcs
300 ezer: Ivan Lovric
300 ezer: Ivancsics Gellért
300 ezer: Délczeg Gergely

Gavalovits Sándor