Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Veretlen marad-e a Vidi? Tud-e javítani a Fradi?

Elérkeztünk az OTP Bank Liga kilencedik fordulójához, amelyben sok a nyitott kérdés.

Az elmúlt hétvégén nem történt nagy meglepetés, hacsak a Ferencváros újpesti fiaskóját nem vesszük annak. A kilencedik körben a Videoton győzelmi sorozatának folytatására készül, igaz ezúttal rangadót játszanak a fehérváriak. A Ferencváros a gyengélkedő Haladás ellen javítana, míg a Paks kitolná hazai kapott gól nélküli sorozatát, Dunaújvárosban az első győzelemben bíznak.

Pár csapatnak nem lesz könnyű dolga, hiszen például a Haladás a sérültek mellett két eltiltottal indul neki a Ferencváros elleni mérkőzésnek. Radó András hiányát nagyon megérzi a vasi alakulat, mint ahogy a múlt héten kiállított és három találkozóról eltiltott Halmosi Péter, valamint a két mérkőzésre elmeszelt szlovák Kamil Kopúnek. Artner Tamás így nem sokat variálhat az összeállítással, kérdés a megroggyant szombathelyiekkel mire megy a derbi-vereséggel a háta mögött álló Ferencváros. Mert azt nem lehet mondani, hogy a hétközi Magyar Kupa-győzelem feledtetheti a múlt vasárnapi borzalmas játékot és eredményt. Ami talán a vasiak mellett szólhat, a Fradi vesztes derbi után rendre kikapott, ám Thomas Dollék éppen ezt a szériát akarják megtörni. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy idegenben be van oltva a szombathelyi együttes a gól ellen: 228 perce képtelenek betalálni Rózsa Dánielék az ellenfelek otthonában, ezt kihasználhatja a Ferencváros.

A hullámzó teljesítményű kispestiek a masszívnak mondható Pécset fogadják. A fővárosi piros-feketék igencsak felemás bajnoki kezdést tudhatnak magukénak, és bár ugyanez igaz a PMFC-re, a kispestiek legutóbbi két hazai meccsükön még pontot sem vesztettek, sőt, gólt sem kaptak. 207 perce érintetlen a fővárosiak kapuja a Bozsik stadionban. A másik oldal ellenben a Pécs táblát elhagyva szerepel jobban: öt megszerzett ponttal érkeznek Kispestre a baranyaiak, akik a héten újabb csatárral erősítettek. Frank Richárd – korábban MTK és Újpest – folytatja piros-feketében.

Ami a szombati összecsapásokat illeti, a két kupabúcsú után éppen egymással meccselő Kecskemét és Nyíregyháza összecsapása lehet csemege. A lila-fehérek három „sikeresnek” mondható bajnoki után fogadják pár ex-Kecsó futballistával felálló nyírségieket. A Pécs elleni siker után mind a Dunaújvárossal, mind a címvédő Lokival ikszelt Bekő Balázs csapata, ám a Győr elleni bajnoki 1-1-nél szűk órányi játékot követően félbeszakadt. Érdekesség, hogy a Nyíregyháza egyszer sem tudta legyőzni a kecskemétieket élvonalbeli bajnokin. Három döntetlen mellett egy KTE siker szerepel a krónikákban.

A forduló egyik ínyencsége lehet az MTK győri vendégjátéka. Emlékezetes mérkőzések kötődnek a két együtteshez. Bár ezúttal valamivel esélyesebb a győri csapat, az MTK ellen nem mehetnek biztosra Horváth Ferencék, a Magyar Kupában magabiztosan jutott a legjobb tizenhatba a kék-fehér együttes, – 9-0 Jászapátiban – a Győr viszont nehezen gyűrte le a Mezőkövesdet (2-1). Azonban hozzá kell tenni, jelenleg az MTK a dobogó második fokán, míg az ETO „csak” a hetedik helyen áll.

A címvédő a „betonvédelem” ellen. Így lehetne aposztrofálni a Debrecen paksi vendégjátékát. A tolnaiak meglepően jók hátul, aminek köszönhetően a tabellán is igen előkelő (5.) helyet foglalnak el, nem úgy a DVSC (9.). A hajúsági csapat a BATE Boriszov ellen elveszített BL-selejtező óta gödörben vannak, és nem úgy tűnik, mint akik elkezdtek volna kilábalni onnan. Ezt a paksiak kihasználhatják. A paksiak odahaza 570(!) perce nem kaptak gólt. Imponáló sorozat, amely a Loki ellen folytatódhat. A piros-fehérek ellenben négy meccsen két döntetlen mellett két vereséget szedtek össze. Hogy árnyaltabb legyen a kép, a helyzeteket kidolgozzák Kondás Elemér tanítványai, de a befejezésekkel már jócskán akadnak bajok.

Először a múlt héten nyert a Puskás Akadémia, és ezt tenné most a Dunaújváros is, amely éppen a felcsúti együtteshez látogat. Nem sok babér termett eddig az újonc DPASE-nak, miután három döntetlen mellett öt vereséget szenvedett el az idei szezonban Dobos Barna brigádja. Ehhez képest csak két ponttal várja a Puskás Akadémia elleni összecsapást, a héten Józsi György és Orosz Márk jogosulatlan szereplése miatt egy ponttól megfosztották a csapatot. A Puskás is mindössze a szűk egy hónapja vezetőedzőjét vesztő, és azóta gödörben lévő Pápát verte magabiztosan.

És ha már Pápa. Hálátlan szerep jut a sárga-feketéknek. Az Újpestet kellene valahogy megállítani. A lilák az elmúlt hetekben egyre inkább magukra találnak, és ennek köszönhetően szép lassan dobogóközelbe kúsznak fel, míg a pápaiak a jó kezdés után egyre lejjebb csúsznak. Szemmel láthatóan Nebojsa Vignjevic megtalálta a csatár nélküli játék sikeres receptjét, ez tükröződött a derbin és a Haladás elleni MK összecsapáson is. A Pápa viszont elvesztette a fonalat, amely a kiesés szélére is sodorhatja a csapatot, ha nem találnak vissza a „helyes” útra.

Vasárnapra két rangadó marad. A listavezető és száz százalékos Videoton a veretlen DVTK-t fogadja. Itt Nikolics Nemanja, ott a komplett csapat felel a gólokért. A fehérvári támadó klubtörténelmet írva sorozatban tíz bajnoki góllal kezdte az idényt, összességében kilenc forduló – az előző szezon utolsó körében is betalált – óta nem volt bajnoki összecsapás, melyen ne talált volna be a legutóbbi társgólkirály. Azonban vasárnap nehezebb dolga lesz. A DVTK a héten régi-új kapusával, Nenad Rajiccsal erősített, miután Antal Botondot az előző fordulóban kiállították, Ivan Rados pedig sérüléssel bajlódik. Nem volt rossz hete Szivics legényeinek: A Honvédot 0-1-ről verték emberhátrányban vasárnap. A Magyar Kupában pedig a Sajóbábony ellen jutott a legjobb tizenhatba a borsodi alakulat.

2014. szeptember 26., péntek
19:00 Honvéd – Pécs
tv.: Sport 1, vezeti: Erdős József

2014. szeptember 27., szombat
14:30 Kecskemét – Nyíregyháza
tv.: Sport 1, vezeti: Kassai Viktor
16:30 Győri ETO – MTK
tv: m1, vezeti: Iványi Zoltán
18:30 MVM Paks – DVSC-Teva
tv.: Sport 1, vezeti: Farkas Ádám
18:30 Puskás Akadémia – Dunaújváros PASE
tv.: -, vezeti: Vad II. István
20:30 Lombard Pápa – Újpest
tv.: Sport 1, vezeti: Németh Ádám

2014. szeptember 28., vasárnap
16:30 Videoton – Diósgyőr
tv.: m1, vezeti: Bognár Tamás
18:30 Ferencváros – Haladás
tv.: Sport 2, vezeti: Fábián Mihály

Gavalovits Sándor