Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vidi: Spanyol után francia tréner – hivatalos

Nyílt titokként lehetett tudni, ami csütörtök délelőtt hivatalossá vált. A menesztett Joan Carrillo helyét a francia Bernard Casoni foglalja el a bajnokcsapatnál.

fotó: vidi.hu

fotó: vidi.hu

Pedig nem ezt érdemelte azok után, hogy bajnoki címet nyert, és kupadöntőt vívott a Videotonnal Joan Carrillo. A spanyol trénernek mennie kellett, akárcsak több, a bajnoki címben elévülhetetlen érdemeket szerző labdarúgónak. A játékosok helyét kérdés, hogy kikkel töltik be, a kispadra már csütörtök délelőtt meglett az utód. Bernard Casoni azután került képbe, hogy biztosan tudni lehetett, a spanyol edzőt nem marasztalják, hiába volt még egy éves szerződése. Burcsa Győző így tulajdonképpen saját emberét hozta a kispadra. Casonit sajtótájékoztatón mutatták be, akárcsak a francia szakember stábját, amelyben Pető Tamás, Bíró Imre, Rodolphe Duvernet is helyet kap. Bíró kapusedzőként, Pető másodedző, míg Duvernet erőnléti edzőként került a székesfehérváriakhoz. „A célkitűzésünk annyit változik, hogy egyértelmű cél a bajnoki cím, illetve hogy a Magyar Kupában minél tovább jussunk, lehetőség szerint megnyerjük. A nemzetközi kupában a cél, hogy minél tovább versenyben legyünk, de nem egyszerű a helyzetünk, mert a csapatépítésben féléves hátrányt szenvedtünk.” – vezette fel a sajtótájékoztatót Burcsa. Ezzel megerősítette korábbi kijelentését, miszerint Carrillo foggal-körömmel ragaszkodott a saját elképzeléseihez, amibe végül belebukott. A sportvezető kiemelte, korábbi játékosainál tájékozódott Casoniról, és többek között ezen beszélgetések alapján hozta meg döntését az új edző személyéről. „Utána érdeklődtem volt játékosainál, munkatársainál és csak pozitív véleményeket kaptam az új vezetőedzőnkről, aki Bernard Casoni. Nagyon elszánt szakember, aki nagy tapasztalattal rendelkezik, csak a munkában hisz, ezen az úton kell tovább haladnunk nekünk is.” Burcsa a segítőkről elmondta, Duvernet Casoni állandó munkatársa, míg Bíró Imre eddig az NB III-as csapatnál dolgozott, míg Pető Tamás játékosmegfigyelőként dolgozott a klubnál.

Casoni két évre kötelezte el magát, mi más céllal, hogy a BL-ben minél jobb szereplést érjen el, illetve minden honi sorozatban az élre törjön. „Az én terveimet az igazgató úr jól összefoglalta. Természetes, hogy egy bajnokcsapat szeretne továbblépni. Szeretnék a BL-selejtezőkből továbbjutni, mert ez egy  ambiciózus klub, amelynél a feltételek adottak a munkához – kezdte székfoglalóját Bernard Casoni. – Igyekeztem minél több információt begyűjteni a Videotonról. Bajnok lett, van múltja, és bízom benne, hogy a klub a válogatott minél sikeresebb szereplésében is szerepet játszik majd.” A tréner beszélt a várható játékról is. Alapvetően a területvédekezés híve, de a keret tudásához igazítja a taktikát, ugyanakkor korábbi játékosai közül nem valószínű, hogy szerződtet bárkit is.

Három kiszemelt a távozók helyére

Már télen biztosra vehető volt, hogy Juan Calatayud, Sándor György és Nikolics Nemanja távozik, velük kapcsolatban Burcsa Győző elmondta, megvannak a kiszemeltek, a tárgyalások folynak, de konkrétumról nem tudott – vagy akart – beszámolni. Stopira kapcsán kiemelte, a zöld-foki szigetekei válogatott védő a klub öt ajánlatát sem fogadta el, „lasszóval pedig nem lehet senkit a klubnál tartani.” Szintén nem beszélt Carrillo menesztéséről sem. A csökkenő költségvetésről elmondta, egy magára valamit is adó, komoly klubnál ilyesmi fel sem merül, márpedig a Videoton „komoly klub”.

Névjegy
Bernard Casoni (1961. szeptember 4., Cannes)
Játékosként:
1978 – 1984: AS Cannes (126/8)
1984 – 1988: Sporting Toulon (130/1)
1988 – 1989: Matra Racing (27/1)
1989 – 1990: Sporting Toulon (36/0)
1990 – 1996: Olympique Marseille (169/3)
1988 – 1992: Francia válogatott (30/0)

Edzőként:
1999 – 2000: Olympique Marseille
2001: AS Cannes
2002: Etoile du Sahel (tunéziai)
2003: Stade Tunisien (tunéziai)
2004 – 2005: Örményország válogatottja
2005 – 2009: SC Bastia
2010 – 2012: Évian TG
2012: Club Africa (tunéziai)
2012 – 2014: AJ Auxerre
2014: SC Valenciennes

Sikerei:
Játékosként:
2x francia bajnok (1991, 1992, O. Marseille)
Bajnokok Ligája győztes (1993, O. Marseille)
Bajnokok Ligája döntős (1991, O. Marseille)
Ligue 2 győztes (1995, O. Marseille)

Edzőként:
Év edzője (Ligue 2)

Gavalovits Sándor