Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnoki cím után megszűnés? – Megye II számokban

Balatonszentgyörgy egy olyan falu, ahol a tavalyi szezonban történetük legnagyobb labdarúgó sikerét ünnepelhették: a megye II Északi csoportjában megszerezték a bajnoki címet – most azonban a feloszlás réme fenyegeti őket.

Kép: www.somogyfoci.hu

Kép: www.somogyfoci.hu

A somogyfoci.hu ma reggel tett közzé egy cikket, amelyben a balatonszentgyörgyi foci helyzete a téma. Farkas László Nándor polgármester beszélt arról, hogyan fajultak idáig a dolgok.

A bajnoki cím hátterében többek között az áll, hogy a klubban nem csak helyi, hanem jó pár más településről érkező játékos is játszik, ami az eredményeken sokat dob, de pénzügyileg már nem olyan kedvező.

Ezek a játékosok ugyanis nem ingyen szerepeltek a csapatban és nem érezték magukénak a klub problémáit sem – a pénzügyi gondok hallatán azonnal tovább álltak.

Pénzügyi problémák márpedig voltak: falusi csapatról lévén szó, nyilván nem beszélhetünk sok milliós költségvetésről. Leginkább az önkormányzat segítségével próbálja kihozni a költségeket a klub.

Ilyen szerény helyzetben nekik mégis sikerült rövid időn belül több milliós adósságot összetapsolni, aminek a következtében a játékosok is elmentek.

Az adósság felhalmozásában csak egy tényező volt az odaérkezők fizetése, más dolgokra is elverték a pénzt akkoriban:

“Sajnos 2012-ből és 2013-ból kerülnek elő olyan ügyek, amik milliós nagyságrendű adótartozásokat jelentenek. 2013-ról több mint 5,4 millió forintot követel vissza a minisztérium az egyesülettől elszámolás híján és mivel ezt nem tudja kifizetni az egyesület, a követelés átkerül a NAV-hoz. Ugyancsak problémát jelent az, hogy 2010-et követően az öltöző felújítására nyolcmilliós pályázatot nyert az egyesület és ha a fenntartási idő alatt megszűnik, az egészet visszakövetelhetik. Próbálunk megoldást találni arra, hogy ezt a sokmilliós tartozást ne kelljen megfizetni, az önkormányzat nem tudja ezeket rendezni”

A képviselő-testület és a polgármester most mindent megtesz annak érdekében, hogy az adósságoknak a lehető legnagyobb részét törlesszék, de a klub így is nehéz időszakokat él. Elvileg a játékosok felé már nincs tartozása a klubnak, de a keret nagy része mégis távozik.

Ők csak a pénz miatt játszottak ott. A klub sorsa nem érdekelte őket.

Baranyai Balázs