Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FIFA: Áll a bál – Blatter ellen nyomoznak

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elleni korrupciós botrányban. Nemrég a főtitkárt felmentették pozíciójából, most pedig a svájci ügyészség nyomoz Blatter ellen hűtlenkezelés gyanújával.

Foghatja a fejét Jerome Valcke, a FIFA etikai vizsgálatot folytat ellene. - fotó: theguardian.com

Foghatja a fejét Jerome Valcke, a FIFA etikai vizsgálatot folytat ellene. – fotó: theguardian.com

Valcke: Etikai vizsgálat

Nem múlt el botrány nélkül a szeptember. A hónap közepén Jerome Valcke, a FIFA főtitkára kényszerült felfüggeszteni tevékenységét, miután a szervezet tudomására jutott Blatter legközelebbi munkatársát ért gyanúsítási hullám. A kiadott közlemény nem közöl részleteket a gyanúsításokról, mindazonáltal kiemeli, Valcke etikai vizsgálat alá esik.

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint a főtitkár egyik érintettje lehet a 2014-es világbajnokság jegyértékesítése körül kialakult szabálytalanságoknak.

Mindezt annak következtében hozta nyilvánosságra a FIFA, hogy egy jegyeket értékesítő cég vezetője, Benny Alon megerősítette, Valcke is jókora hasznot húzott a valós ár felett eladott tikettekből befolyó ellenértékből.

A francia sportdiplomata neve a korábbi korrupciós botránnyal kapcsolatban is felmerült, de hivatalosan nem történt gyanúsítás, sőt, Valcke kacérkodott azzal a gondolattal is, hogy ő követi Blattert az elnöki székben, alighanem ez az álma végleg füstbe ment.

Valóban a korábbi munkájáért kapott Platini (balra) 2 millió eurót Blattertől? - fotó: abc.net.au

Valóban a korábbi munkájáért kapott Platini (balra) 2 millió eurót Blattertől? – fotó: abc.net.au

Blatter: Hűtlenkezelés

Hivatalos közleményben tudatta a svájci ügyészség, hogy nyomozást indítottak Sepp Baltter ellen hűtlenkezelés és más pénzügyi szabálytalanságok miatt. A FIFA első embere igen nehéz helyzetbe került már korábban is, hiszen a korrupciós botrány miatt előbb kijelentette, nem mond le frissen megerősített pozíciójáról, majd pár napra rá mégis meghozta ezt a döntést, igaz, nem azonnali hatállyal. A svájci hatóságok viszont most újra célba vették a szervezet első emberét, aki a gyanú szerint 2005-ben a FIFA számára hátrányos szerződést kötött a Karibi Labdarúgó Szövetséggel, illetve egy 2011-es 2 millió eurós átutalást Michel Platini számlájára is vizsgál az ügyészség. Ez utóbbit Blatter szerint a francia sportvezető 1999 és 2002 között végzett munkájáért kapta. Mindkét felet meghallgatták, emellett pedig házkutatást tartottak Blatter irodáiban. „A FIFA elnökének irodáit átkutatták, dokumentumokat foglaltak le. Blattert kihallgatták az ügyészség munkatársai, az UEFA elnökét, Michel Platinit pedig szintén megkérték, hogy szolgáltasson információt. Blatter tagadta, hogy törvénybe ütközőt tett volna.” – áll a kommünikében.

Gavalovits Sándor