Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ferguson a Barcelonának ajánlotta fel Cristiano Ronaldót

A Sky Sports állandó szakértője, Guillem Balagué a Cristiano Ronaldóról szóló biográfiájában osztott meg egy érdekes történetet a portugál játékos klubváltásáról. 

cristiano-ronaldo-625356

Forrás: Daily Express

2007 januárjában, hat hónappal azután, hogy Ramón Calderónt választották meg a Real Madrid elnökének, a klub általános igazgatója, José Ángel Sánchez felvette a kapcsolatot Jorge Mendessel, aki egy nagyon jó hírrel szolgálhatott: Cristiano Ronaldo el akarja hagyni a Manchester Unitedet.

“Tudom, hogy a Real Madrid érdeklődik utánamde nem mondhatok semmit erről.” – mondta ezt akkor Ronaldo, egy kis kétértelműséggel fűszerezve, amivel senkit sem tudott megtéveszteni. Ferguson pedig azonnal válaszolt:  Eladjuk azokat a játékosokat, akiket el akarunk adni, de semmi esély nincs arra, hogy Cristiano Ronaldo távozzon.” 

Márciusban Ronaldo kitartott a saját stratégiája mellett: “Mindenki tudja, hogy imádom Spanyolországot, és hogy egyszer szeretnék ott futballozni.” Egy hónappal később azonban szerződést hosszabbított a Manchester Uniteddel, a kontraktus pedig 2012-ig szólt, és a Premier League-ben akkor még szokatlan kitételt is tartalmazott. Eszerint ha a Real Madrid, vagy egy másik nagy klub bejelentkezne érte, akkor 75 millió font a kivásárlási ára. Egy feltétel volt csak, a titoktartás. Senki nem árulhatta el, hogy Ronaldonak van egy kivásárlási ára.

“Nem szeretem az angol klubokat. Mielőtt meghalok, szeretném látni a fiamat a Real Madridban játszani” – mondta az édesanyja, Dolores az AS-nek 2008-ban. A szavait természetesen nem fogadták szívesen a Manchesterben és természetesen még nagyobb súlyt helyeztek Calderón egyébként is nyílt szándékaira. A spanyol sajtó már arról cikkezett, hogy a Real Madrid hajlandó 120 millió eurót fizetni, hogy megszerezzék a játékost, de a klub tudta, hogy 75 millió is elég lenne ehhez.

A Manchester United írt egy levelet Calderónnak, hogy fejezzék be a Ronaldóval kapcsolatos nyilatkozatokat, de klubnak volt egy ütőkártyája, mégpedig, hogy Ronaldo is hajlandó volt felkavarni az állóvizet. Mendes and Cristiano stratégiája az volt, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy a Real Madridba igazolás a portugál vágya. Két nappal később  moszkvai Bajnokok Ligája-döntő után a dolgok igencsak felpörögtek: „Calderón beszél, Schuster is beszél, és arra használják a Marcát, hogy összezavarják a játékosokat.” – mondta Ferguson.

Azon a nyáron az AS arról számolt be, hogy a Real Madrid hajlandó kifizetni a kivásárlási árat, és ez volt az a pont, amikor Ferguson is lépett. Portugáliába repült, hogy közvetlenül akadályozza meg a Real Madrid ajánlatát. Ezzel egyértelműen jelezte, hogy nem fog karba tett kézzel ülni és várni. Többről szólt ez egy átigazolásnál. Ferguson bizonyítani akarta tekintélyét az egész világ előtt. Hetekig próbálta elérni a legjobb fegyverével, a manipulációval, hogy maradjon, de nem sikerült. Amikor látta, hogy nem tudja meggyőzni a portugált, kapcsolatba lépett a Barcelonával, hogy ösztönözze a katalánokat egy licitálásra. Bárki legyen, csak ne a Real Madrid. Cristiano Ronaldo azonban egyértelművé tette, hogy hová szeretne igazolni.

Ferguson végül egy szóbeli egyezséget ért el Jorge Mendessel, mely értelmében nem engedte el Ronaldót még 2008-ban, de megígérte, hogy ha jól viselkedik a sajtóban és a pályán ez elkövetkezendő 12 hónapban, mindent belead a klubért, a Real Madrid pedig visszatér egy rekord ajánlattal, akkor nem áll majd az útjába.

Szigeti Andrea

(Forrás: AS.com)