Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Egy félidő alatt lerombolta várát a Benfica – videóval

Bár esélyesebbnek számított a Benfica, nem tudta megtörni a törökországi átkát.

benfica

Akadtak hiányzók mindkét oldalon, hiszen a törököknél Erkin, Ozbiliz és Talisca – aki éppen a portugáloktól érkezett kölcsönbe Isztambulba – sem épült fel sérüléséből, míg a Benficánál Jonas és Horta volt kénytelen kihagyni az összecsapást. A Benfica sikere esetén már készülhet a nyolcaddöntőre, míg a Besiktas a továbbjutási esélyeinek életben tartásának tudatában lépett pályára. Ám a harmadik helye így sem forog veszélyben, tehát az Európa Ligában már biztosan ott lesz a török egylet.

1. félidő:

Remekül kezdett a portugál együttes, hiszen már a harmadik percben kapufát lőtt Eliseu, aki felért egy támadással, Fabri verve volt a lehetőségnél. Ezt követően azonban átvette az irányítást a Besiktas, és a vezetést is megszerezhette volna Senol Günes együttese, de Skomina les miatt érvénytelenítette Aboubakar gólját, majd Quaresma fejelt fölé nem sokkal. A vendégek igyekeztek már saját térfelük közepén meghúzni a védelmi vonalat, inkább több, mint kevesebb sikerrel. És bár a széleken olykor a sasok mögé kerültek a törökök, veszélyt nem tudtak teremteni, annál inkább a vendégek. Salvio és Guedes játszott össze, utóbbi pedig három Besiktas-védő között addig csetlett-botlott, míg helyzetbe nem került, még Fabri mellett is el tudta tolni a labdát, majd estében a hálóba passzolt. Mezőnyben valamivel többet volt a labda a törököknél, és meccs közben is többször kért helycserét övéitől Günes, ez azonban nem hozta meg a várt eredményt, mi több Semedo révén újabb gólt szerzett a lisszaboni alakulat. Ezúttal Semedo elé passzolt Salvio, a portugálok jobbhátvédje pedig irgalmatlan nagy gólt ragasztott a házigazdák kapujába. Még le sem pergett az első félóra, jóformán végleg padlóra küldte ellenfelét Rui Vitoria együttese: Pizzi szabadrúgását Mitroglu előbb a bal kapufára, majd a lécre fejelte, harmadszorra Salvio a jobb kapufát kínálta meg, mígnem a támadást követő Fejsa már nem hibázott. A törökök továbbra is igyekeztek nyomást gyakorolni a portugálokra, de egy kisebb Aboubakar lehetőségen kívül Edersonnak védenivalója sem akadt az első negyvenöt percben, nem csoda, hogy a török drukkerek jókora füttyszóval fejezték ki elégedetlenségüket.

2. félidő:

guedes

Várható volt, hogy Senol Günes nem hagyja változatlanul együttesét az első félidei szenvedés után, és már a szünetben dupla cserét lépett meg. Ennek azonban eleinte nem sok látszatja volt, lévén a portugálok Salvio révén az elején tesztelték Fabri éberségét, aki azonban leért az argentin lövésére. Majd Mitroglu le is zárhatta volna a meccset, perdítése azonban centikkel elkerülte a kapu jobb alsó sarkát, és örök igazság, a kihagyott helyzetek megbüntették a Benficát: Beck remek keresztlabdáját Tosun akrobatikus mozdulattal lőtte a bal alsóba – Ederson tehetetlen volt. A hetvenedik percben meghűlt a szurkolók ereiben a vér, miután Quaresma és Ederson ütközött, szerencsére mindketten folytatni tudták, hogy aztán sokáig csak kisebb helyzetekkel és mezőnyjátékkal teljen az idő, aztán egy teljesen érthetetlen kezezés miatt jogos büntetőt adott meg Skomina, aki először nem is vette észre, csak segítője jelzésére mutatott a mészpontra, miközben a Benfica támadása már a felezővonalnál járt. A tizenegyest Quaresma a bal kapufa segítségével értékesítette, Ederson ugyan érezte az irányt, védeni nem tudott. A hajrában mindent egy lapra feltéve támadott a török együttes, és a végén Aboubakar fejesét elsőre védte Ederson, másojára azonban Quaresma parádés gólpasszát követően már a hálóba helyezett a kameruni, aki nem csinált semmi különöset az egész találkozón, de amikor kellett, a legjobb helyen volt. A Benfica így sorozatban tizenötödik törökországi meccsén sem tudott nyerni, míg a Besiktas életben tartotta továbbjutási reményeit.

Besiktas – Benfica 3-3 (0-3)
Vodafone Arena, vezette: Damir Skomina (szlovén)
Gólszerzők: Tosun (58.), Quaresma (83., 11-esből), Aboubakar (89.) ill.: Guedes (10.), Semedo (25.), Fejsa (32.)
Sárga lapok: Arslan (28.), Aboubakar (90.) ill.: Pizzi (34.), Luisao (77.)
Kiállítás:

Besiktas: Fabri – Gönül (Tosun, a szünetben), Marcelo, Tosic (Nukan, 60.), Beck – Arslan (Inler, a szünetben), Hutchinson – Quaresma, Özyakup, Adriano – Aboubakar. Vezetőedző: Senol Günes

Benfica: Ederson – Semedo, Luisao, Nilsson-Lindelof, Eliseu – Pizzi, Fejsa – Salvio, Guedes (Samaris, 75.), Cervi (R. Silva, 63.) – Mitroglu (R. Jiménaz, 86.). Vezetőedző: Rui Vitoria

https://www.youtube.com/watch?v=jmU48k2hiEQ

Gavalovits Sándor