Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Remekül hajrázva elődöntős Egyiptom! – VIDEÓVAL

A 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának negyeddöntőjében a rekordgyőztes Egyiptom és a legutóbbi két Afrika-kupát megnyerő tréner, Hervé Renard által irányított Marokkó összecsapása volt az utolsó párharc. Inkább a “Fáraók” számítottak esélyesnek, de Marokkó a torna egyik sötét lovaként arra készült, hogy kisebb meglepetést okozva kipofozza Héctor Cúper gárdáját, és a négy közé verekedje magát.

3CA2A8FD00000578-4169610-image-a-6_1485721098295Nagy csatában nyert a rekordbajnok (fotó: Getty)

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA – negyeddöntő:

EGYIPTOM – MAROKKÓ 1-0 (0-0)
Helyszín: Stade de Port-Gentil – Port-Gentil; Vezette: E. A. Otogo-Castane (gaboni)
Gól: Kahraba (87′)
Sárga lapok: Hamed (9′), Kahraba (74′) ill.

Egyiptom: El Hadary – Elmohamady, Hegazy, Gabr, Hafez (Kahraba 63′) – Fathy, Hamed (Saad 93′) – Trézéguet, El Said, Salah – Mohsen (Hassan 43′). Vezetőedző: H. Cúper

Marokkó: Munir – Dirar, Benatia, Da Costa, Mendyl – Saiss (Alioui 92′) – Boussoufa, El Ahmadi – Fajr, En-Nesyri, Bouhaddouz (El Kaddouri 79′). Vezetőedző: H. Renard

Valamivel jobban kezdte a meccset Egyiptom, övék voltak az első kapura lövések, Trézéguet löketénél védenie is kellett egyet Munirnak. De igazán veszélyes helyzetig az első negyed órában nem jutottak sem a “Fáraók”, sem a marokkói válogatott. A nagyobb probléma az volt, hogy gyakorlatilag a félidő teljes egésze nélkülözte a komoly lehetőségeket. A 34. percben ugyan eljutott egy fejesig a marokkói Saiss, de a közelről rábólintott labda El Hadary kapujának tetején landolt. Az első játékrész talán leglényegesebb eseménye egy negatív történés volt, ugyanis sajnálatos módon megsérült az egyiptomiak csatára, Mohsen, és le is kellett cserélni a piros-fehér-feketék támadóját. A játékot tekintve azonban gyakorlatilag semmiféle extrát nem láthattunk az első játékrészben, a kemény küzdelem dominált a szép foci helyett.

A második félidőre azonban igencsak megélénkült a mérkőzés! A találkozó első helyzete Egyiptom előtt adódott, a villámléptű Mohamed Salah lépett meg a labdával, lövését óriási bravúrral hárította Munir! A marokkóiaknak azonban megvolt a válaszuk, az 53. percben Bouhaddouz centikkel maradt le Dirar kiváló centerezéséről. Aztán még közelebb járt a gólhoz Marokkó, Boussoufa kiváló távoli lövést adott le, amellyel szétforgácsolta a felső lécet! El Hadary kapus abszolút verve volt, szerencséje volt a Cúper-csapatnak. Szinte rögtön ezután megint Bouhaddouz veszélyeztetett, egy beadást követően fejelt kapu mellé. Ekkor nagyon komoly nyomás alatt volt Egyiptom válogatottja, elkapta a fonalat Renard együttese. Bouhaddouz közelről találhatott volna be ismét, ám Dirar középre bombázott labdáját képtelen volt három méterről a kapuba juttatni – illetve a piros mezes védő mentett óriásit.
Próbált is lendíteni csapatán Héctor Cúper, és becserélte a támadó középpályás Kahrabát a bal bekk Hafez helyére. A 68. percben aztán tényleg minden szerencséjére szüksége volt Egyiptomnak, ugyanis Bouhaddouz fejese Hegazyt találta el, onnan pedig a kapu felé pattogott a labda, de végül centikkel elkerülte azt! A 77. percben némileg a semmiből teremtett veszélyt az egyiptomi válogatott, egy szabadrúgás után fantasztikus figurát mutattak be: El Ahmadi löbbölte sorfal mögé a labdát, a berobbanó Salah 10 méterről lőhetett fordulatból, ám Munir hatalmasat védett!
A félidő közepén rengeteg helyzetet hagyott ki Marokkó, és ahogy ez lenni szokott, erre rá is fizetett. A hajrában már domináló egyiptomiak egy szöglet után megszerezték a vezetést a csereként beállt Kahraba révén a 87. percben! 1-0! Ekkor már nagyon kellett kaparniuk Benatiáéknak, ám hiába igyekeztek, ilyen rövid idő alatt nem tudtak válaszolni. Maradt az 1-0, Marokkó kiesett, Egyiptom pedig kapott gól nélkül masírozott a legjobb négy közé!

Videó a gólról:

https://www.youtube.com/watch?v=VaKQEh1NIXo

Az elődöntő párharcai:

BURKINA FASO – EGYIPTOM
KAMERUN – GHÁNA

Szerző: Draskovics Tamás