Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Bődületes szabadrúgásgóllal Burkina Faso lett a bronzérmes! – VIDEÓVAL

A szombati nap a csalódott csapatok összecsapásáról szólt a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupáján, hiszen a bronzcsatát kellett megvívnia az elődöntőket elvesztő Burkina Fasónak és Ghánának. A mérkőzés esélyese alighanem a két évvel ezelőtti ezüstérmes Ghána volt, de megmutatta már idén a “Csődörök” csapata, hogy őket sosem szabad leírni.

Afrikai Nemzetek Kupája – bronzmérkőzés:

BURKINA FASO – GHÁNA 1-0 (0-0)
Helyszín: Stade de Port-Gentil – Port-Gentil; Vezette: A. Charef (algériai)
Gólok: Al. Traoré (89′)

Burkina Faso: Kouakou – Yago, Dayo, Koné, Coulibaly (Malo 83′) – Al. Traoré, Touré, Kaboré (Guira 89′) – Nakoulma, B. Traoré, Bancé (Bayala 73′). Szövetségi kapitány: P. Duarte

Ghána: R. Ofori – Afful, Amartey, Mensah, Yiadom – Thomas, Badu, E. Ofori – Tekpetey (A. Ayew 71′), Tetteh (Gyan 65′), J. Ayew (Atsu 75′). Szövetségi kapitány: A. Grant

2018522-42365934-1600-900Bertrand Traoré harcol a labdáért (fotó: Eurosport)

Be is kezdett rendesen az Avram Grant által gardírozott Ghána, már a 3. percben veszélyeztettek ugyanis, Agyemang-Badu fejese remekül ment kapu felé, ám végól elkerülte azt! A folytatásban talán Tekpetey volt a “Fekete Csillagok” legveszélyesebb játékosa, mindenhol ott volt, rengetegszer próbálkozott. Ghána akarata érvényesült, Burkina Faso nem igazán tudott komoly helyzetbe kerülni, hiába volt ott a támadósorban az egész tornán remekül futballozó Bertrand Traoré – Nakoulma kettős. A 26. percben életerős löketet küldött kapura Tekpetey, Kouakounak oda kellett érnie, és végül ki is tolta a léc alól a 19 esztendős szélső támadó bombáját!
Első valamire való próbálkozásáig csak a félidő hajrájában jutott el Paulo Duarte alakulata, akkor Nakoulma okozott némi zavart a ghánai védelemben. Remek cselek után tört kapu felé, lövése azonban elkerülte Richard Ofori kapuját! Így végül gól nélküli döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok, ami az Afrika-kupán nem számít éppenséggel egyedülálló dolognak..

A második játékrészben már sokkal inkább igyekezett egyenrangú partner lenni Burkina Faso, és az 53. minutumban Bertrand Traoré meg is célozta a ghánai kaput, de mellé ment a lökete. A 60. percben ismét az ifjú Tekpetey próbálkozott, egy szabadrúgás után fejelhetett, de fölé szállt a labda. Próbáltak cserékkel frissíteni csapataikon a szövetségi kapitányok, Grant például beküldte a jó nevű Atsu, André Ayew, Asamoah Gyan hármast.
Ám igazán nagy helyzetekre egyik gárda sem volt képes, nem tudtak döntően egymás fölé kerekedni.
A 79. percben aztán Burkina Faso nem járt messze a góltól: a csereként beállt Bayala vette célba a kaput, löketét kivédte Richard Ofori! A hajrára fokozta a tempót Duarte csapata, ez érezhető volt, és nem sokkal később Nakoulma helyzetbe is került, de helyén volt a ghánai kapus.
Amikor már úgy tűnt, a végén hosszabbításra kerül sor, mert nem bírnak egymással a felek, akkor viszont következett a mérkőzés csattanója: szabadrúgáshoz jutott Burkina Faso, és a 16-os sarkától Alain Traoré egy óriási gólt ragasztott a ghánai kapu jobb felső pipájába! Hatalmas gól volt, a torna egyik legnagyobb találata! 1-0, a bronzérem küszöbén álltak ezzel a “Csődörök”.
A bekapott gól után eszeveszett támadásba kezdett Ghána, de a csereként beállt Mensah és Amartey próbálkozása sem járt sikerrel, így Burkina Faso szerezte meg a 3. helyet!

Videó a gólról:

https://www.youtube.com/watch?v=4rGfEDzQfCk

Szerző: Draskovics Tamás