Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Afrika Kupa a meccsmanipulátorok melegágya?

Az Afrika Kupa küzdelmei már lassan két hete véget értek. A 2017-es kiírásban Kamerun diadalmaskodott, a fináléban Egyiptomot múlta felül. Az afrikai futballistáknak ez a torna nemcsak a dicsőségről szól, hanem sokuknak ez egy nagy kiugrási lehetőség is, mivel, ha kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, akkor megvan annak az esélye, hogy valamelyik nagy klub egy zsíros szerződéssel próbálja majd magához csábítani az újonnan felfedezett tehetséget.

Cameroon-Champions-AFCON-2017-640x431

A siker, a csillogás és a lehetőség, hogy egy jól menő klubban folytassa a játékos a pályafutását csak az érem egyik oldala, a másik oldalon meg kell említeni azokat, akik az edzők, illetve a játékosok manipulálásával akarnak hatalmas összegeket leakasztani a különböző fogadóirodákról. Cikkünkben néhány példát hozunk fel ilyen esetekre.

Mielőtt kitérnénk a konkrét példákra, íme egy magyarázat arra, hogy miért pont ez a torna a meccs manipulátorok fő célpontja, amikor számos alacsonyabb, kevesebb figyelmet kapó ligában is tevékenykedhetnének.

Az Afrika Kupán induló csapatoknál nem minden játékos, illetve edző keres csillagászati összegeket, így, ha felajánlanak nekik egy nagyobb címletet, lehetséges, hogy elfogadhatják az ajánlatot. A manipulátorok akár a bírókat is be tudják vonni az ügyletekbe. A kisebb sajtófigyelem miatt, pedig csekély a valószínűsége annak, hogy valaha is kiderülne miben mesterkedtek.

A találgatások után, nézzünk konkrét példákat arra, amikor ténylegesen meccsmanipuláció történhetett.

Az 1984-es Afrika Kupán Kamerun diadalmaskodott. Egy feltételezés szerint, ez azért történhetett meg, mert nem kellett megmérkőzniük a címvédő, és esélyes Ghána csapatával. Ez azért volt lehetséges, mert a rettegett ellenfél már a csoportkörben elvérzett. Algéria és Nigéria mögött csak a harmadik helyet tudta megszerezni, míg Kamerun a másik kvartettből csoportmásodikként került be az egyenes kieséses szakaszba.

2010-ben Algéria és Angola hozta le ikszre az utolsó meccsüket az A-csoportban, amivel mindkét nemzet továbbjutott a következő körbe. Ezzel a szintén 4 pontos Mali kényszerült búcsúzni a tornáról.

Az edzők is áldozatul eshetnek a manipulátoroknak. Reinhard Fabisch, Mali edzője két nappal az Algéria meccs előtt már azon törte a fejét, hogy milyen felállásban tudja majd csapata mattolni az algériai védelmet. A csapat szállása előtt sétált, és a mérkőzésen gondolkodott, amikor megállította egy férfi, aki azt állította magáról, hogy egy szingapúri vállalat küldte őt. Fabisch felé azt a kérdést tette fel, hogy befolyásolná-e az algírok elleni meccs eredményét, és a fogadásokon nyert pénzből remek százalékot tehet zsebre. A német válasza erre annyi volt, hogy két perce van eltűnni, vagy hívja a rendőrséget.

A fentebb felsorolt példákon túl biztosan számos eset történt még a futballpályán kívül, amivel a mérkőzésekre próbáltak hatni, ám nagy valószínűséggel ezek döntő többsége sosem kerül napvilágra. Mali kapitányán keresztül jó példát is láthattunk arra, hogy a pénz nem minden. Remélhetőleg a jövőben egyre több hozzá hasonló ember miatt fog majd minimálisra csökkeni a meccsmanipuláció.

kép: voanews.com

Nagy Gábor