Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Az utolsó kanyarok – előzetes

Egyre inkább közeledik a bajnoki finis, és több nyitott kérdés még válaszra vár. Így a bajnoki cím tulajdonosa, a Gyirmót melletti másik kieső, valamint a gólkirály. Ám a bronzéremért is nagy a csata még.

A Videoton Újpesten üldözheti tovább a Honvédot. (vidi.hu)

A Videoton Újpesten üldözheti tovább a Honvédot. (vidi.hu)

A bajnoki cím szempontjából alighanem döntő lesz, hogy a hétvégén a Honvéd és a Videoton mit játszik. Az azonban biztos, hogy az utolsó forduló előtt szeretnék eldönteni az elsőséget a csapatok, vagy pedig amolyan bajnoki döntőre kerül sor a 33. fordulóban. Ami a bronzérmet illeti, átmenetileg a Ferencváros van kényelmesebb helyzetben, lévén a zöld-fehérek egy ponttal előzik meg a Vasast. A kiesés elleni harcban még inkább kiélezett a küzdelem, itt az MTK Budapest, a Mezőkövesd, a Debrecen, a Diósgyőr, és szerencsétlen esetben az Újpest is könnyen búcsúzhat. És bár a Paks jelenleg hat pontos fórban van az MTK Budapesttel szemben, még Csertői Aurél együttese is bajba kerülhet. Könnyen lehet viszont, hogy a borsodi csapatok közül búcsúzik az egyikük. De ez a jövő zenéje.

Ráadásul épp egymás ellen lép pályára a Diósgyőr és a Mezőkövesd. Ezúttal Debrecenben kerül sor a találkozóra. A miskolciak az elmúlt három meccsükön veretlenek maradtak, két győzelem mellett egyszer ikszeltek, míg a kövesdiek sorban háromszor kaptak ki. Ugyan az egymás elleni mérleg a sárga-kékek felé billenti a mérleg nyelvét, ez azonban nem jelenti azt, hogy most is esélyesebb lenne a matyóföldi gárda. Pláne, hogy az új edzővel sem muzsikáltak valami fényesen legutóbb.

A négy kiesőjelölt közül a Debrecenre vár talán a leghálátlanabb feladat. A Ferencváros ellen kellene megszerezni első körben a fontos három pontot, de látva a zöld-fehérek teljesítményét, aligha számíthat sok jóra Leonel Pontes együttese. Legutóbbi három bajnokiján kilencszer mattolta ellenfeleit a fővárosi együttes, s mindössze négyet kapott. Ugyanebben a periódusban a Loki hat pontot gyűjtött, legutóbb egy szerencsés góllal győzték le az Újpestet.

Szintén nem vár könnyű összecsapás az MTK Budapestre, a kék-fehérek a listavezető Honvédhoz látogatnak, amely megnyerte legutóbbi két bajnokiját, s egy újabb sikerrel alighanem karnyújtásnyira kerülnek a bajnoki címtől. Merthogy a Videoton rangadót játszik az Újpesttel, és miután idegenben lép pályára a piros-kék alakulat a fővárosban, könnyen lehet, hogy továbbra is marad a kiélezett harc, ám az is előfordulhat, hogy győzelmi kényszerben lép pályára Henning Berg csapata. Mert ha a Honvéd nyer, akkor bizony mindenképpen győznie kell a székesfehérváriaknak. Amennyiben a kispestiek pontot, pontokat veszítenek, nagy esélyt kapnak a fehérváriak az előzésre. A Vasasnak már nincs esélye a bajnoki címre, viszont a dobogó még mindenképpen elcsíphető, ehhez azonban kellene a Fradi botlása, és az angyalföldiek győzelme a Haladás felett. Nem lesz azonban könnyű Michael Oenning dolga, mert a szombathelyiek masszív csapatot alkotnak, amely még a dobogóra is esélyes. Győzelme esetén két pontra csökkenne a hátránya mostani ellenfelükkel szemben. Ami a Paksot illeti, még veszélybe kerülhet, de erre vajmi kevés esélyt látunk, már csak azért sem, mert szombaton a már búcsúzó Gyirmóttal találkozik Csertői Aurél együttese, és a tolnaiak inkább előrefelé tekintenek, azaz a dobogó felé, amely szerencsés esetben össze is jöhet a zöld-fehéreknek, de erre is kevés az esély.

A gólkirályi címért is nagy a harc, bár az elmúlt évek egyik leggyengébb mutatójával lehet gólkirály, aki megszerzi e címet. Az egyenlet többismeretlenes, lévén a kispesti Eppel Márton jelenleg 13 találattal áll az élen, mögötte 12-vel a Videoton labdarúgója, Marko Scepovic, valamint az egyaránt 11 gólos Enis Bardhi, Böde Dániel és Davide Lanzafame követi.

A program:
május 13., szombat
18.00 Paks – Gyirmót
Paks, vezeti: Bognár Tamás

18.00 Diósgyőr – Mezőkövesd
Nagyerdei stadion, vezeti: Iványi Zoltán

18.00 Honvéd – MTK Budapest
Bozsik stadion, vezeti: Solymosi Péter

18.00 Haladás – Vasas
Sopron, vezeti: Vad II. István

18.00 Ferencváros – Debrecen – tv.: M4 Sport
Groupama Aréna, vezeti: Pintér Csaba

20.30 Újpest – Videoton – tv.: M4 Sport
Szusza stadion, vezeti: Karakó Ferenc

Gavalovits Sándor