Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El-döntő: Felveheti a versenyt egy csikócsapat Mourinho rutinjával? – BEHARANGOZÓ

Célegyeneshez érkezik az európai elitfutball, így az Európa-liga 2016-2017-es kiírása is lezárul hamarosan. A szerda esti fináléban pedig két kiváló csapat mérkőzik meg egymással: Hollandia egyik legpatinásabb klubja, az Ajax Amszterdam, valamint Anglia rekordbajnoka, a Manchester United. Nívós párharc, megannyi érdekességgel!

MÚLTIDÉZŐ

Ha a két csapat igencsak gazdag történelmére tekint az ember, óhatatlanul is azt gondolná, hogy az elmúlt évszázadban számtalanszor találkoztak egymással tétmérkőzésen. Ám hiába a ketten együtt megszerzett 7 BEK/BL-győzelem (az Ajax négyet, az MU hármat számlál), ez még sincs így.

Ugyanis az Ajax és a United eleddig mindössze kétszer futott össze egymással nemzetközi kupamérkőzésen. Érdekes módon mindannyiszor az Európa-ligában, méghozzá a legjobb 32 között 2012 februárjában. Akkor a Manchester United idegenben 2-0-ra elpáholta a hollandokat, és ugyan az Old Traffordon játszott visszavágón győzött az Ajax 2-1-re, összesítettben a Sir Alex Ferguson által vezetett “vörös ördögök” bizonyultak jobbnak, és bejutottak a nyolcaddöntőbe.

Soccer - UEFA Europa League - Round of 32 - First Leg - Ajax v Manchester United - Amsterdam ArenAYoung góljának pillanata öt évvel ezelőttről

A két mérkőzés mindössze 5 évvel ezelőtt volt, de ha a csapatok akkori keretét vesszük górcső alá, azt láthatjuk, hogy az Ajax akkori együtteséből egyetlen ember se tagja már a holland rekordbajnoknak! Az angoloknál valamivel jobb a helyzet, az amszterdami odavágón öt esztendővel ezelőtt Carrick, Jones, Rooney, Young (ő lőtte a vörös-fehérek egyik találatát) és De Gea is lehetőséget kapott, a padon pedig ott ücsörgött Smalling és Valencia, illetve egy bizonyos Paul Pogba.

Mindez egyébként azt is megmutatja, hogy a rutin ma este egyértelműen a United mellett áll majd, ez pedig nehezen behozható hátrány is lehet az Ajax számára. De egy csapat, amelyben Patrick Kluivert fia is játszik, képes lehet csodákra…

ÚT A DÖNTŐIG

A két együttes eltérő utakon jutott a fináléba, hiszen az Ajax a Bajnokok Ligájában indult szezon elején, ott azonban csúfos kudarcot vallott az ifjú gárda. A selejtező 3. körében még üggyel-bajjal kiejtették a görög PAOK Szalonikit a frissen kinevezett Peter Bosz fiai, ám a Play-offban már megoldhatatlan feladatot jelentett számukra az orosz Rosztov legyőzése. Hazai pályán még elért egy döntetlent az Ajax, ám a Don-folyó partján 4-1-es verést kapott, és ekkor aligha gondolta bárki is, hogy a szezon végén nemzetközi kupadöntőt játszhat a piros-fehér alakulat.
Az Európa-liga csoportkörében a görög Panathinaikos, a spanyol Celta Vigo és a belga Standard Liége mellett kapott helyet az amszterdami klub. Kiegyenlített, de távolról se megoldhatatlan csoport volt ez, és az Ajax számára nem is okozott gondot a továbbjutás. Bosz együttese 14 pontot kasszírozott, egyszer sem veszített, és csoportelsőként jutott a legjobb 32 csapat közé.

Az egyenes kieséses szakaszban a BL-ből érkező lengyel bajnok Legia Varsó és a dán bajnok Köbenhavn kiejtése nem ment könnyen, mindkét ellenfelüknél egy góllal bizonyultak jobbnak összesítettben. Az eddigiekhez képest még veszedelmesebb ellenfelet sodort Boszék elé a véletlen a negyeddöntőben, hiszen a német Schalke következett. Ám hazai pályán, taktikus, összeszedett játékkal 2-0-ra nyert az Ajax, és bár a visszavágón ugyanilyen arányban kikapott, a hosszabbításban, kiállítás miatt kevesebb emberrel játszva is 3-2-re mentették a találkozót, és hihetetlen bravúrt bemutatva masíroztak a négy közé. A csapat hívei alighanem ekkor kezdtek igazán álmodozni, hiszen egyetlen párharc választotta el őket attól, hogy sok év után ismét nemzetközi kupadöntőben legyenek érdekeltek. Ehhez azonban az AS Romát kiejtő Olympique Lyon testén keresztül vezetett az út.

Netherlands Soccer Europa LeagueAz Ajax elsöpörte a Lyont

A párharc esélyese most sem az Ajax volt, ennek ellenére az odavágón idei El-szereplésének talán legjobb mérkőzését produkálta a csikócsapat, és 4-1-re legyalulták a franciákat! Dolberg, Younes és Traoré megállíthatatlanok voltak, és megmutatták, micsoda potenciál rejlik a holland támadóalakzatban. A visszavágón persze ismét előszedte pocsék idegenbeli formáját az Ajax, 3-1-nél igencsak citerázhattak a drukkerek lábai, de végül kihúzta az amszterdami csapat, és bejutott a stockholmi fináléba.

Az Ajaxtól eltérően a Manchester United már az Európa-liga csoportkörében is kezdte a szezont, hiszen tavaly 5. helyen végeztek a Premier League-ben. A “vörös ördögök” az A kvartettben kaptak helyet a FenerbahceFeyenoordZorya hármas mellett, és általános volt a vélemény, miszerint a Mourinho-csapatnak kötelező továbbjutnia innen. Az idegenbeli meccseken nem szerepelt túlságosan jól a United, a Feyenoord és a Fener otthonában is veszített a csapat, ám hazai pályán kíméletlen arcát mutatta a gárda, és végül is könnyedén jutott tovább a csoportjából a török Fenerbahce mögött.

Ha a United háza táján bárki is szívére teszi a kezét, nem mondhatja, hogy a csapatnak ne lett volna némi szerencséje az El egyenes kieséses szakaszában. A vörös-fehérek elkerültek minden olyan ellenfelet, amelyet esetleg esélyesnek tartottak arra, hogy megizzassza José Mourinho legénységét. A Roma, Fiorentina, Mönchengladbach, Schalke, Villarreal ötös fogat szépen elszórakozott egymással, míg a Manchesternek a Saint-Étienne – Rosztov – Anderlecht – Celta Vigo útvonal jutott a fináléig. Nem lebecsülve ezen csapatokat, mindegyik párharc toronymagas esélyese az MU volt, ennek ellenére a Rosztov ellen egyik mérkőzésen se játszottak igazán jól, az Anderlecht ellen hosszabbításra kényszerültek, és az elődöntőben is alaposan megszenvedtek a spanyol bajnokság 13. helyén záró Celta Vigóval.

1492742056_marcus-rashford-manchester-united-anderlecht-europa-league-quarterfinals-second-legRashford győztes gólja az Anderlecht ellen

Persze a mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy a United kiemelkedően sok tétmeccset vívott idén, a 38 mérkőzéses Premier League mellett döntőig meneteltek a Ligakupában – meg is nyerték – , a nyolc között estek ki az FA-kupából, és a szezon elején még egy Szuperkupa-döntőt is lejátszottak a Leicester City ellen. Ennek tetejében a szezon teljes egészében számos sérülés sújtotta Mourinho csapatát, és most is ez a helyzet. Így pedig minden egyes nehezen kivívott győzelem felértékelődik.

LEHETSÉGES KULCSEMBEREK, NAGY HIÁNYZÓK

Célszerű a hiányzókkal kezdeni a mustrát, hiszen lesznek éppen elegen, főleg a Manchester United oldalán.

A “vörös ördögök” több kulcsembert is kénytelenek nélkülözni a stockholmi döntőben, közülük egyértelműen az Anderlecht ellen megsérülő Zlatan Ibrahimovic tűnik a legnagyobb érvágásnak. A veterán csatárzseni letette névjegyét az Old Traffordon is, minden sorozatot figyelembe véve 46 meccsen 28 gólt rámolt be, és még 10 gólpasszt is kiosztott emellett. Térdsérülése miatt azonban jó darabig nem léphet pályára, így José Mourinhónak kezelnie kell a 36 éves támadó hiányát.

Zlatan-Ibrahimovic-794659Ibra hiányozni fog az MU-ból

Emellett Marouane Fellaini, Marcos Rojo, Luke Shaw, Ashley Young és Chris Smalling is sérüléssel küszködik, ha pedig mindez nem lenne elég, Eric Bailly összeszedett egy piros lapot az elődöntőben, így kiírta magát a fináléról. Alaposan leszűkülnek tehát a portugál menedzser lehetőségei a kezdőcsapat összeállítását illetően.

Az Ajax oldalán lényegesen kevesebb potenciális hiányzóról kell beszámolni, de azért a Lyon elleni elődöntős párharc visszavágóján kiállított Nick Viergrever hiányozhat a védelem tengelyéből. A 27 esztendős hátvéd abszolút alapembere a holland gárdának, idén 43 meccsen kapott lehetőséget. Rajta kívül Lasse Schöne és Daley Sinkgraven játéka kérdéses, ők sérülések miatt nem állnak Bosz vezetőedző rendelkezésére. Bár Schönét állítólag összefércelik.

Ha a fentiekre tekintünk, azt láthatjuk, hogy a ManUnitednél sokkal komolyabb gondok vannak, mint az Ajaxnál. Számtalan kulcsember hiányában az angol csapatból többeknek is ki kell emelkedniük, ha a vörös-fehérek győztesen akarnak kikerülni a párharcból. A védelemben Antonio Valencia rutinjára nagyon nagy szükség lesz, míg a hátsó alakzat közepén várhatóan Jones-nak és a volt csapata ellen játszó Blindnek kell helytállnia. A középpályán minden valószínűség szerint a Carrick – Herrera – Pogba trióval operál majd az MU. Michael Carrick a keret legrutinosabb tagja, amit latba is kell majd vetnie a siheder hollandokkal szemben, míg Ander Herrerát megválasztották az év játékosának a Unitednél. A tavaly nyáron 89,3 millió fontért szerződtetett Paul Pogba pedig bizonyíthatja, megérte az érte kifizetett rekordösszeget.
A támadóalakzatban Marcus Rashfordon a világ szeme, aki Zlatan Ibrahimovic kiválásával magára vállalta a gólszerzés terhét: az Anderlecht ellen és a Celta Vigo otthonában is győztes góllal rukkolt elő! Érdekes párharc lehet az ifjú támadó és az ugyancsak zöldfülű ajaxos középhátvéd, a 17 esztendős De Ligt párharca.

Az “Istenek fiai” jóval kevesebb fiókát kénytelenek nélkülözni. Legszívesebben egész csapatukat kiemelnénk, annyi a fiatal tehetség, szemléltetésképpen pedig álljon itt egy érdekesség: amennyiben a lentebb felvázolt kezdő tizenegy lép pályára holland oldalon, úgy 22,2 év átlagéletkorú csapatot állít ki az Ajax! Ez pedig nem mindennapi dolog lenne. Az adatot pedig tovább csökkentheti, ha a 30 esztendős Lasse Schönét nem drótozzák össze a döntőre.

dolbergDolberg, az Ajax gólgépe

Ha valakit ki kell emelni, előre kívánkozik Kasper Dolberg neve. A mindössze 19 esztendős dán válogatott csatár az amszterdamiak házi gólkirálya az Európa-ligában 6 találatával, az Olympique Lyon kiejtéséből oroszlánrészt vállalt. Őt igen hatékonyan támogathatja a nagy lendülettel futballozó Bertrand Traoré, aki a Chelsea kölcsönjátékosaként futballozik Hollandia rekordbajnokánál, szintén berámolt 4 gólt az El-ben, és kiosztott ugyanennyi gólpasszt is.
Rajtuk kívül képes elemi veszélyt rejteni magában az ifjú, mindössze 18 esztendős Justin Kluivert is, aki arra készül, amit édesapja már végrehajtott az Ajax színeiben: nyerőemberré válni egy nemzetközi kupadöntőben. A 23 éves Amin Younes szintén potenciális veszélyforrás lehet, ugyanolyan statisztikai mutatókkal rendelkezik, mint Traoré. Van tehát komoly arzenálja Peter Bosznak is!

VERDIKT

A képlet egyszerű: a rutin, az értékesebb keret, az európai kupadöntőkben elképesztő jártassággal rendelkező José Mourinho mind-mind a United malmára hathatják a vizet. Ugyanakkor a “vörös ördögök” esélyesként nagyobb nyomás alatt játszanak, ráadásul nekik többletértéket is jelent a döntő: a bajnokságban nem tudták kiharcolni a Bajnokok Ligája-indulás jogát, így az Európa-ligából igyekeznek elérni ezt a célt. Ráadásul csak Isten a megmondhatója, hogyan hat a csapatra a két nappal ezelőtti manchesteri terrortámadás…
Peter Bosz, a hollandok vezetőedzője kiemelte, csapata így is úgy is BL-résztvevő lesz, ráadásul ilyen fiatal összetételben semmiféle nyomás nincs rajtuk, csak élvezniük kell a pillanatot. Ez akár szárnyakat is adhat a tinédzsereket felvonultató piros-fehéreknek.

Akárhogy is, kifejezetten érdekes és izgalmas fináléra van kilátás, aki teheti, tapadjon a tévéképernyőre, és kövesse figyelemmel a mérkőzést! Aligha fog csalódni…

Európa-liga, döntő:

Ajax – Manchester United
Helyszín: Stockholm, Friends Aréna; Vezeti: D. Skomina (szlovén)
Közvetíti: RTL II és Digi Sport 1 (20:45)

Várható kezdőcsapatok:

Ajax: Onana – Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald – Schöne, Klaassen, Ziyech – Traoré, Younes, Dolberg. Vezetőedző: P. Bosz

Man. United: Romero – Valencia, Jones, Blind, Darmian – Carrick, Herrera, Pogba – Lingard, Mkhitaryan, Rashford. Vezetőedző: J. Morinho

Eltiltott: Viergrever ill. Bailly

Egy kis kedvcsináló:

https://www.youtube.com/watch?v=09T_xtIkYx0