Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A konföderációs kupa születése

Oroszországban hamarosan a legjobb nemzetek fognak egymással megmérkőzni a konföderációs kupa keretein belül. Egy alig több, mint 15 éves tornáról beszélünk. Nézzük meg, hogyan jött létre ez a versenysorozat.

M_Id_397977_Brazil_confederation_cup

Jelenleg négy évente rendezik meg a viadalt, és ezt a következő évi világbajnokság főpróbájaként tartják számon. A rendező országon kívül hét válogatott kap meghívót. Az aktuális világbajnok, az Európa-bajnok (UEFA), az Arany-kupa győztes (CONCACAF), a Copa America győztes (CONMEBOL), az Afrika-kupa győztes (CAF), az Ázsia-kupa győztes (AFC), illetve Óceánia legjobbja (OFC) vívja ki a részvételi jogot.

2005 óta mindig az az ország kapja meg a rendezési jogot, ahol a jövő évi világbajnokságot rendezik meg. Ez alól kivétel lesz Katar. Ott 2022-ben gyűlnek össze a világ legjobbjai, hogy megmérkőzzenek a vb-címért. A világversenyt megelőző évben, nem a rendező országban fog eldőlni a kupa sorsa, mivel a katari klíma nem teszi lehetővé a versenyt nyáron.

Az idei konföderációs kupán elmarad a címvédés, mivel a rekordbajnok Brazília, aki 4 alkalommal emelhette magasba a serleget nem lesz ott a viadalon, mivel a Copa Americán, 2015-ben Paraguay búcsúztatta a Selecao-t.

Eredetileg Szaúd-Arábiában rendezték meg a tornát, és Fahd Király kupája néven futott az esemény. 1992 és 1995 volt az a két év, amikor Szaúd-Arábián kívül még néhány meghívott nemzet vehetett részt a kupán.

1992-t írtunk, amikor első alkalommal felharsant a kezdő sípszó Szaúd-Arábiában és elkezdődött Fahd Király kupája. A rendező és 1988-as AFC Ázsiai Nemzetek Kupája győztes Szaúd-Arábia mellett még három nemzet szállt versenybe a végső győzelemért. Az Egyesült Államok 1991-ben az Arany-Kupát, Argentína szintén 1991-ben nyerte meg a Copa Americát, míg Elefántcsontpart 1992-ben diadalmaskodott az Afrika Kupán. A sikerrel mindhárom nemzet kivívta a részvételi jogot a tornán.

A döntőt végül Argentína és a házigazda Szaúd-Arábia játszotta Riyadh-ban. Az Atletico Madrid jelenlegi trénere, Diego Simeone is góllal vette ki a részét a végül 3:1-re megnyert összecsapáson. A további gólszerző argentin részről Rodriguez és Caniggia voltak. A szépítő találatat Al-Owairan szerezte meg.

1995-ben a név maradt a régi, azonban a tagok száma hatra bővült. A házigazda Szaúd-Arábia mellett helyet kapott a tornán az 1992-es Európa-bajnok Dánia. A svédországi tornára a dánok csak beugrottak Jugoszlávia helyére. Ha már a nyaralást a labdára cserélték, akkor Göteborgban Németország legyőzésével magasba is emelték a végső győzelemért járó serleget. Továbbá helyet kapott a tornán Japán, aki Ázsia bajnoka lett, Argentína, aki Dél-Amerikában nem talált legyőzőre, Mexikó, Észak-Amerika bajnoka, valamint Nigéria, aki az Afrika-kupán diadalmaskodott. Két háromfős csoportban kezdődött meg a pontvadászat, majd egyenes kieséses szakaszban döntőtték el a végső győztes sorsát. Dániának ebben az időszakban nagyon ment a szekér, mivel 1992 után ismét egy újabb serleggel gazdagodtak. A döntőben Laudrup és Rasmussen góljaival gyűrték le Argentína legjobbjait.

1997 hozta meg a változást. A FIFA átvette a rendezési jogot Szaúd-Arábiától, és módosítottak a lebonyolítás rendszeren, mivel már minden második évben megtartották a tornát. Ebben az évben a lebonyolítása rendszer változott, azonban a helyszín még marad. A csapatok továbbra is Szaúd-Arábia stadionjaiban mérkőztek meg egymással. A megszokott bajnokokhoz most egy új nemzet csatlakozott, mivel az óceániai bajnok, Ausztrália is helyet kapott a legjobbak között. A döntőt végül Brazília és az újonc Ausztrália vívta. A küzdelem nagyon egyoldalú volt. Dél-Amerika legjobbjai laza, 4 gólos győzelmet arattak Óceánia legjobbjai fölött.

Két évvel később, 1999-ben már a helyszín is változott. Mexikó adott otthont a viadalnak. 8 csapat mérkőzött meg egymással. A 6 kontinensbajnok és a világbajnok mellett a házigazda is pályára lépett. Óceániából újonc került a tornára, mivel nem Ausztrália, hanem Új-Zéland vívta ki a részvételi jogot. A döntő nagyon parázs csatát hozott az Azték stadionban. A házigazda Mexikó és Brazília hét gólos mérkőzésen döntötte el azt, hogy kihez kerüljön a kupa. Végül a házigazda győzedelmeskedett 4:3-ra. Serginho, Roni és Ze Roberto góljai kevésnek bizonyultak, Abundis, Blanco és Zepeda 2 találatával szemben.

2001-ben Ázsia volt a soros a rendezéssel. Két nemzet osztozott a tornán, Dél-Korea és Japán személyében. Ez volt az első esemény, amire a torna megálmodója, Szaúd-Arábia nem jutott ki. Ennek ellenére Ázsia két nemzettel is képviseltette magát. Dél-Korea rendezőként, illetve Japán rendezőként és Ázsia bajnokaként léphetett pályára. A torna lebonyolítása már a megszokott mederben zajlott, csoportkörrel és egyenes kieséses szakasszal. A kvartettekből az első két helyezett jutott tovább, és már csak az elődöntő választotta el őket a finálétól. Az egyik házigazda, Japán egészen a döntőig menetelt, ahol viszont vereséget szenvedett az Európa- és világbajnok francia válogatottól.

Franciaország az elmúlt években mindent megnyert. 1998-ban megnyerték a hazai rendezésű világbajnokságot, majd két évvel később az Európa-bajnokságon is diadalmaskodtak. 2003-ban pedig az a megtiszteltetés érte őket, hogy megrendezhették a konföderációs-kupát. Ugyan Németország ezüstérmet szerzett a 2002-es világbajnokságon, miután vereséget szenvedett Brazíliától, de nem vállalta a részvételt. a 2000-es eb-n ezüstérmes Olaszországs és az akkori FIFA világranglista 2. helyezettje, Spanyolország is visszalépett, így a választás a vb-bronzérmes törökökre esett. Ők már nem mondtak nemet a felkérésre. A beugró Törökország végül itt is bronzéremmel távozott. A fináléban Henry góljával győzte le a világ- és Európa-bajnok francia válogatott Kamerun legjobbjait.

2005-ben Németország rendezőként már vállalta a megmérettetést. Mivel Brazília 2002-ben világbajnok lett, és a Copa Americát is megnyerte, így a kontinenstornán ezüstérmet szerző Argentína vághatott neki második számú dél-amerikai országként a tornának. Ebben az évben végül megismétlődött a Copa America döntője. Brazília négy góllal küldte haza Argentínát és emelte magasba a serleget. Ezzel másodszorra is felülmúlta a legnagyobb riválisát, mivel a Copa Americán büntetőkkel egyszer már sikerült nekik.

Négy évet ugrunk előre az időben, mivel a kétévenkénti lebonyolítást felváltotta a négy esztendős váltás. A vb-helyszín ezúttal Dél-Afrika volt, így meg is tartották előző évben a főpróbát. Irak személyében új résztvevőt köszönthettünk, mivel Ázsiában diadalmaskodtak, és vívták ki az indulási jogot. A tornát végül Brazília nyerte, a döntőben parázs csatában győzte le az Egyesült Államokat. A végeredmény 3:2 lett, és ezzel megvédték a címüket is.

Az idei évi oroszországi verseny megelőzően már csak 2013-ban rendeztek tornát. A címvédő Brazília hazai közönség előtt csillogtathatta meg a tudását. Egy kis ország is kivívta a részvételt. Tahiti Óceániában diadalmaskodott, és a csapat életében először bizonyíthatott a legjobbak között. Olaszország ezüstérmesként képviselhette Európát Spanyolország mellett. A spanyolok a vb-t és az eb-t is megnyerték. így kvalifikálták magukat a konföderációs-kupára. Az újonc Tahiti becsülettel küzdött, azonban csak 1 gólt sikerült szerezniük, emellé 24-et kaptak, így már a csoportkörben búcsúztak. A döntőben ismét érvényesült a papírforma, ami a kupát illeti. Hiába volt Spanyolország világ- és Európa-bajnok Brazília 3 góllal ütötte ki őket, és zsinórban a harmadik tornáját is megnyerte.

Idén biztosan elmarad a címvédés, mivel Brazíliának nem jöttek be a számítások a Copa Americán, és Paraguay parancsolt megálljt nekik. Így biztosan egy új bajnokot avathatunk majd.

kép: ytimg

Nagy Gábor