Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Konföd. Kupa: Bemutatjuk a házigazda Oroszországot!

Mint ahogy azt már az elmúlt jó néhány évben megszokhattuk az aktuális világbajnokság előtt, ezúttal is megrendezésre kerül a Konföderációs Kupa, melynek értelemszerűen a 2018-as Vb házigazdája, azaz Oroszország ad otthont. 

confrussia

Nos, a orosz válogatott bemutatása előtt jöjjön egy kisebb történeti bemutató is. A Konföderációs Kupa elődjét először 1992-ben bonyolították le Fahd Király Kupa néven, a torna még 1995-ben futott az alábbi néven, majd 1997-ben változtatták meg Konföderációs Kupává. Az első három tornának egyaránt Szaúd-Arábia adott otthont, 1999-ben Mexikó, majd 2001-től lett bevezetve az, hogy adott világbajnokság házigazdája/házigazdái adjanak otthont ezen tornának. 

No, de nézzük, mit is kell tudni a házigazda orosz válogatottról. Oroszország története első Konföderációs Kupájára készülhet, amely ugyebár ahogy korábban is említettük a 2018-as Vb rendezőjeként vehet részt ezen a tornán. 

Az orosz labdarúgó-válogatott kerete: 

Az orosz válogatott esetében egy olyan nemzeti csapatról beszélhetünk, amelyet mondhatni gyakorlatilag csak a hazai bajnokságban futballozó játékosok alkotják. Ritka eset az elmúlt években, amikor top ligákban tűnik fel egy-egy orosz futballista. Korábban ugyebár Arshavin, Kerzhakov, Pavlyuchenko vagy éppen Zhirkov próbált szerencsét más országban, a legjobban talán Arshavin számára alakultak a dolgok, az Arsenalban évekig jól ment neki a játék, ráadásul alapember is volt, majd egyszer csak kikerült a kezdőből, s a háttérbe szorult. Pavlyucheno ugyebár a Tottenham, Zhirkov a Chelsea, míg Kerzhakov a Sevilla labdarúgója volt. Nos, nézzük, az orosz nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Stanislav Cherchesov kiket is választott be keretébe!  

Kapusok: Igor Akinfeev (CSKA Moszkva), Vladimir Gabulov (Arsenal Tula), Guilherme (Lokomotiv Moszkva) 

Védők: Dmitri Kombarov (Szpartak Moszkva), Igor Smolnikov (Zenit Szentpétervár), Roman Shishkin (Krasznodar), Fyodor Kudryashov (Rostov), Viktor Vasin (CSKA Moszkva), Ilya Kutepov (Szpartak Moszkva), Ruslan Kambolov (Rubin Kazany), Georgi Dzhikiya (Szpartak Moszkva)

Középpályások: Yuri Zhirkov (Zenit Szentpétervár), Denis Glushakov (Szpartak Moszkva), Alesandr Samedov (Szpartak Moszkva), Aleksei Miranchunk (Lokomotiv Moszkva), Aleksandr Yerokhin (Rostov), Dmitri Tarasov (Lokomotiv Moszkva), Yury Gazinsky (Krasznodar).

Támadók: Fyodor Smolov (Krasznodar), Maksim Kanunnikov (Rubin Kazany), Dmitry Poloz (Rostov), Aleksandr Bukharov (Rostov)

Jelentősebb kimaradók:

Artem Dzyuba: A Zenit és az utóbbi néhány évben az orosz válogatott első számú gólfelelőse sérülés végett nem lehet ott a csapattal a Konföderációs Kupán. 

Aleksandr Kokorin: A szintén a Zenitben futballozó, egykoron nagy reménységként kikiáltott Kokorin nem futott valami eredményes szezont, támadó létére mindössze 5 gólt szerzett a bajnokságban. 

Alan Dzagoev: Egykoron szintén őt is hatalmas tehetségnek kiáltották ki, a 2012-es Eb-n az orosz nemzeti csapat legjobbja volt, emiatt úgy vélték, komoly karriert futhat be. Sokáig kiemelkedően teljesített a CSKA Moszkva színeiben, s emellett most is a klub egyik húzóemberének számít, ám nem csapott rá egy top csapat sem. Egyébként sérülés miatt nem számíthat rá a szövetségi kapitány. 

Válogatott húzóemberi lehetnek: 

Fyodor Smolov: Az orosz szimpatizánsok valószínűleg tőle várják elsődlegesen a gólokat Dzyuba kiesés miatt, hiszen a Kransznodar színeiben futballozó Smolov két egymást követően idényben is a liga gólkirálya lett. 

Igor Akinfeev: Az orosz keret legtapasztaltabb tagja válogatott meccsek alapján. Hosszú évek óta kiszoríthatatlan a kapuból. Rutinja tehát sokat segíthet, s kétségtelenül neki kell az egyik legfőbb vezérnek lenni a nemzeti csapaton belül. 

Yuri Zhirkov: Mellette is a rendkívül komoly tapasztalat szól, Akinfeev mellett minden bizonnyal rá számítanak igaz vezérként a kereten belül.