Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2030: nagyon magabiztos az egyik pályázó

A jelek szerint nagyon sokáig kell majd várnunk arra, hogy a jövőben Európa is Világbajnokságnak adhasson otthont. Ugyanis miközben az öreg kontinens csapatai folyamatosan a csúcson vannak, addig a döntés hozók a világ egyéb részeit favorizálják a sportág népszerűsítése érdekében.

Klasszikus értelemben egyébként is utoljára 2006-ban volt Európában a Világbajnokság, amikor is Németország volt a házigazda. Igaz, a tavalyi tornát is az UEFA égisze alá tartozó nemzet rendezte meg, Oroszország képében. Ismert tény, hogy a következő, 2022-es Mundialt Katar, a 2026-ost pedig az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó alkotta triumvirátus fogja tető alá hozni.

A 2030-as Vb-re eddig csak önjelölt pályázók vannak, ám azok elég szép számmal. Igaz, kilenc ország neve szerepel a listán, de csak négy pályázattal. Marokkó már rutinos jelentkező, és rutinos elbukó is. Húsz év után (Dél-Afrika, 2010) lennének afrikai házigazdák. A Románia – Görögország – Bulgária – Szerbia kandidáló négyes egyelőre még viccnek is rosszul hangzik. Anglia életerős elképzelés lenne, máskérdés, hogy az FA mennyire gondolja komolyan a rendezést. Egyelőre a leginkább befutónak a dél-amerikai szövetség, vagyis a CONMEBOL támogatta pályázat tűnik! A szervezet elnöke nagyon elégedett az Uruguay, Paraguay, Argentína és Chile által prezentált anyaggal a közös házigazdáskodásról.

„Úgy gondolom, hogy Mi vagyunk a favoritok a győzelemre. A jelölés egybeesne az első Világbajnokság századfordulójával, amelyre 1930-ban Uruguayban került sor.”

– nyilatkozta a CONMEBOL vezetője, Alejandro Dominguez.

Egyelőre nem ismert információ, hogy a FIFA mikor szeretne végső döntést hozni a rendező kilétét illetően, de alighanem egy-két éven belül erre is sor kerül.