Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ők játszották a legtöbb meccset az évtizedben a topligákban – LISTA

Számtalan érdekes statisztikai összevetéssel találkozhattunk a 2010-es évtized utolsó napjaiban, mindenképpen ezek közé kívánkozik az a rangsor is, amelyben az Opta munkatársai összeszedték, hogy az öt európai topbajnokság csapatainak játékosai közül kik játszották a legtöbb bajnoki mérkőzést az órákon belül leköszönő évtizedben…

A 2010-es évtizedet magában foglaló rangsor élén az a José Callejón zárt, aki éveken át nélkülözhetetlen tagja volt a Rafa Benítez, majd Maurizio Sarri által irányított Napoli gárdájának, és csak legritkább esetekben hagyott ki mérkőzést. A 32 esztendős spanyol szélső a vizsgált időszak első évét még az Espanyolnál töltötte, majd két szezont lehúzott a Real Madrid alkalmazásában, 2013 óta pedig immár a Dél-olasz egyesület kirobbanthatatlan tagja – három szezonban is a Serie A összes, 38 meccsén szóhoz jutott, és kétszer is csak egy-egy találkozót hagyott ki.

A lista második helyére Eden Hazard került, aki mindössze három fellépéssel maradt el az éllovastól, köszönhetően talán csupán annak, hogy ősszel rendszerint sérült volt. A belga kiválóság még a francia Lille csapatában kezdte az évtizedet két 38-38 meccses, kihagyás nélküli szezonnal, majd egészen nyárig a Chelsea alkalmazásában állt, ahol szintén minden egyes idényében legalább 31 meccsen pályára lépett, ősz óta pedig immár a Real Madrid labdarúgója, de a 18 bajnokiból 10-et is kihagyni kényszerült.

A dobogó harmadik fokára a hatszoros Aranylabdás élő legenda, Lionel Messi fért oda, aki akárcsak egész karrierjét, az elmúlt évtizedet is teljes hosszában a Barcelona csapatánál töltötte. A 32. életévében járó argentin zseni a 2010-es években mind a katalán óriás, mind az egész labdarúgás történetének emblematikus figurájává vált, rendszerint csak a legritkább esetekben hagyott ki mérkőzést, és noha 2010 óta nem volt 38 meccses szezonja, általában idényenként 34-36 meccs közt járt a spanyol bajnokságban.

A negyedik helyen Antoine Griezmann végzett az összevetésben. A világbajnok francia szélső az évtized hajnalán még tinédzserként bontogatta szárnyait a Real Sociedad soraiban, és szép számmal gyűjtötte a pályára lépéseket: a baszk klub alkalmazásában négy év alatt egy idény során négynél több meccset egyszer sem hagyott ki. 2014-től öt éven át az Atlético Madrid játékosaként a világ legjobbjai közé került a neve, miközben a “Matracosoknál” a legkevesebb 32 bajnoki mérkőzés volt tőle egy év alatt. Nyár óta immár a Barcelona labdarúgója, és az aktuális szezonban csak egyetlen meccsen nem szerepelt.

Az ötödik helyre Daniel Congré személyében egy – a fentiekhez képest –  merőben ismeretlen figura ért oda. A 34 esztendős egykori francia korosztályos válogatott hátvéd a francia bajnokság (Ligue 1) berkein belül habzsolta a meccsszámokat: 2012-ig nevelőcsapata, a Toulouse, onnantól napjainkig pedig immár a Montpellier játékosaként.

A 2010-es évtized legtöbb bajnoki mérkőzésein pályára lépő játékosok rangsora a topligákban: