Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A nagy El Clásico kisokos: statisztikák, érdekességek, rekordok

Vasárnap este csap össze egymással másodjára is a Real Madrid és a Barcelona a spanyol bajnokságban ebben a szezonban. A világ egyik leghíresebb rangadója mindig tartogat izgalmakat, amelyeken több rekord és érdekesség is született eddig. Ki lőtte a legtöbb mesterhármast? Mikor történt a legnagyobb arányú győzelem? Ezeket és sok más egyéb érdekességet is meg lehet most tudni cikkünkből.

Forrás: goal.com

Legtöbb mesterhármas:

Eddig 28 mesterhármast lőttek az El Clásicókon. Az elsőt 1913-ban a francia Jim Carlier, míg a legutolsót Luis Suarez szerezte az előző szezonban. Négy játékos volt képes eddig két mesterhármast lőni Klasszikusokon: Santiago Bernabéunak (Real Madrid), Jaime Lazcanónak (Real Madrid), Puskás Ferencnek (Real Madrid) és Lionel Messinek (Barcelona). A legutóbbi játékos, aki egy mérkőzésen hármat tudott rúgni a Barcelonának madridi színekben, Iván Zamorano volt 1995-ben.

Legtöbb győzelem:

A vasárnapi találkozó lesz a 277. El Clásico minden sorozatot figyelembe véve. Ezekből 115 alkalommal a Barcelona győzedelmeskedett, míg a Real Madrid 99 meccset nyert meg (62 mérkőzés pedig döntetlennel zárult).

Legnagyobb arányú győzelmek:

A Real Madrid 1943-as, azóta is sokak által vitatott, 11-1-re megnyert kupaelődöntője a legnagyobb arányú győzelem az El Clásicók történetében, bár sokak szerint a Barcelona tiltakozás miatt adta fel a meccset. A legnagyobb arányú La Liga-győzelem madridi oldalról egy 8-2-re megnyert mérkőzés volt 1935-ben, míg a másik oldalon egy 7-2-es találkozó szerepel 1950-ből. Hét alkalommal játszottak a csapatok 5-0-ás végeredményt: először egy Barca-győzelemmel végződő meccset 1935-ben, legutóbb pedig 2010-ben, amikor José Mourinho csapata szenvedte el ezt a vereséget.

Rekorder gólszerzők:

Ezen a listán Messi az egyeduralkodó, akit egyhamar biztosan nem fognak még beérni: az argentin eddig 26 alkalommal talált be a Klasszikusokon minden sorozatot figyelembe véve. A második helyen madridi színekben Alfredo Di Stéfano és Cristiano Ronaldo áll 18 góllal. Mögöttük Luis Suárez (11) és Karim Benzema (9) van.

Legtöbb egymást követő győzelem:

A Pep Guardiola dominanciája a Real Madrid felett öt győzelmet jelentett zsinórban 2008 és 2010 között. 1962 és 1965 között azonban a Miguel Muñoz által irányított madridi csapat zsinórban hétszer győzte le a Barcelonát. A katalán gárda azonban továbbra is tartja a legtöbb olyan mérkőzés rekordját, ahol egymást követően betaláltak: 24 ilyen találkozójuk volt 2011 és 2017 között.

A leginkább vitatott lépés:

Alfonso Albéniz volt az első olyan játékos 1902-ben, aki a két csapat között váltott klubot, ebben az esetben a Barcelonából a Real Madridba, majd Luciano Lizarraga volt az első 1905-be, aki fordítva. A legellentmondásosabb átigazolás azonban minden bizonnyal Luis Figo távozása volt, aki 2000-ben csatlakozott a Real Madridhoz, ezt a lépést pedig azóta sem bocsátották meg neki Katalóniában. A legutóbbi játékos, aki közvetlenül váltott a két klub között, Javier Saviola volt 2007-ben. Összesen 39 játékos játszott eddig mindkét csapatban.

Televíziós rekordok:

Az El Clásico az egyik legnagyobb labdarúgó-esemény a világon, így a televízióban is. A legnagyobb nézőszámot 2017-ben érték el, amikor összesen 650 millió ember követte a találkozót a tv-ben a világ 185 országában.

Legnagyobb tisztelet:

Eddig három Barcelona játékost tapsolt meg állva a Bernabeu közönsége: Diego Maradonát 1983-ban, Ronaldinhót 2005-ben és Andrés Iniesta 2015-ben.