Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Copa América egyes helyszínei

Azok után, hogy Kolumbiától elvették a rendezés jogát az országban uralkodó polgárháborús viszonyok miatt, később pedig a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) a társrendezőnek tervezett Argentína rendezését is megvétózta, Brazília személyében jelölték ki a torna új rendezőjét. A mérkőzésekre pedig négy város öt stadionjában kerülhet sor…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Estádio do Maracana, Rio de Janeiro

Rio de Janeiro 1960-ig volt Brazília fővárosa, egyben a 19. századig a brazil császárok koronázóvárosa. Az Atlanti-óceán partján fekvő városnak a 2020-as adatok szerint több mint 6.7 millió lakosa van, amely az agglomerációval együtt megközelíti a 12 millió főt.

A világ egyik leghíresebb stadionját 1950-ben a hazai rendezésű sorsú világbajnokságra adták át, amely torna végül a házigazda számára tragikus véget ért. Az elhíresült Maracana nevet a közeli folyóról kapta, míg a stadion az építést kezdeményező újságíró, író Mario Filho nevét is viseli. A jelenleg 78 838 fő befogadására alkalmas létesítményben az átadása idején 200 000 ember befogadására volt alkalmas, és ennyien jelen is voltak a brazil válogatott utolsó meccsén az 1950-es világbajnokságon. Miután a Selecao esélyesként elveszítette a találkozót Uruguay ellen, a szurkolók közül többen öngyilkosságot követtek el a tribünről a mélybe vetve magukat, a brazil nemzeti csapat pedig egyszer, s mindenkorra szakított fehér szerelésével, és azóta viseli az ikonikussá vált sárga-kék színösszeállítást. Az esetet Maracanazo (Maracana-csapás) néven emlegeti az utókor.

A nem túl szép emlékű debütáló torna után további jelentős sporteseményeket is lebonyolítottak a stadionban. A Maracana adott otthont az 1989-es Copa América második körös mérkőzéseinek, 2013-ban három mérkőzést, köztük a döntőt rendezték meg a Konföderációs Kupán. Egy évvel később a brazil világbajnokságon hét mérkőzést bonyolítottak le a az épületben, beleértve a Németország-Argentína finálét. A 2016-os nyári olimpián a női és a férfi labdarúgó-torna elődöntői, döntői helyszíne ugyancsak a létesítmény volt. A legutóbbi, két évvel ezelőtti Copa Américán öt mérkőzésnek adott otthont a stadiont, Brazília a Maracanában jutott fel a kontinens trónjára Peru legyőzésével. A „hétköznapokban” a Flamengo és a Fluminense játssza hazai mérkőzéseit a stadionban.

Az idei Copán kizárólag a július 10-i döntőt fogják a Maracanában lebonyolítani.

Estádio Olimpico Nilton Santos, Rio de Janeiro

A másik riói aréna 2003-tól 2007-ig épült, a 46 931 férőhelyes építmény azóta máris számos jeles esemény otthona lehetett, hiszen az Olimpicóban bonyolították le a 2007-es pán-amerikai játékok és a 2016-os nyári olimpia játékok atlétikai versenyszámait.

A stadiont eredetileg a 2016-ban 100 éves korában elhunyt egykori FIFA-elnök Joao Havelange-ról keresztelték el, halála után viszont mivel szerették volna, hogy élő személy nevét viselje, az egykori kiváló hátvéd, Nilton Santos nevét vette fel, akiről szobrot is készítettek a stadionon kívül. A sportesemények mellett kedvelt koncerthelyszínnek is számít, többek közt Paul McCartney, Justin Bieber és a Guns n’ Roses is fellépett már náluk.

Az Olimpico a 2007-es megnyitása óta a patinás riói csapat, a Botafogo otthonaként funkcionál.

A hamarosan megrendezésre kerülő kontinensbajnokságon öt csoportmérkőzést, valamint egy-egy negyeddöntőt és elődöntőt fognak megrendezni a stadionban.

 

Estádio Nacional Mané Garrincha, Brazíliaváros

Miután Brazília korábbi fővárosa, Salvador és Rio de Janeiro egyaránt a partvidéken épültek fel, azonban szerették volna a fővárost belső területre helyezni, ahol kevésbé lehet kitéve a kalózok támadásainak, és bár szegényebbek voltak, új várost építettek a gazdasági fejlődés reményében. Így 1960-tól az újonnan felépített Brazíliaváros lett az ország fővárosa. Az eredeti terv szerint csak az ország vezetésének, a hivataloknak és az őket kiszolgáló személyzetnek adott volna otthont, ám egész Brazíliából több ezer ember költözött az új városba a jobb élet reményében.

A főváros stadionját 1974-ben adták át, és 2013-ban közvetlenül a hazai rendezésű világbajnokság előtt esett át egy komoly felújításon, melyet követően jelenlegi formájában nagyjából 72 ezer néző befogadására alkalmas. A létesítmény névadója Garrincha a brazilok kétszeres világbajnok szélsője volt, karrierje nagy részét a riói Botafogo csapatában töltötte, hosszan tartó betegsége után 1983-ban 49 esztendősen hunyt el.

A stadion hét mérkőzésnek adott otthont a 2014-es brazíliai világbajnokságon, a házigazda itt játszotta a Kamerun elleni csoportmeccsét és a Hollandia elleni, elvesztett bronzmérkőzést.

A Garrinchában a 2021-es Copa América alkalmával a tervek szerint öt csoportmeccset, egy negyeddöntőt, valamint a harmadik helyről döntő mérkőzést bonyolíthatják majd le.

Arena Pantanal, Cuiabá

A Brazília közép-keleti részében található Cuiabá a régió második legnagyobb városa a maga 2.6 milliós lakosságával. A helyi Arena Pantanal egy elég friss létesítménynek számít, hiszen az építési munkálatokat 2010-ben kezdték el, a stadion megnyitója pedig 2014. április 2-án történt a brazil vb-t megelőzően. Már az építése során sok kritika érte a stadiont, ugyanis a munkálatok során tűz ütött ki a létesítményben, végül időben elkészült és zavartalanul bonyolítottak le benne a 2014-es világbajnokságon négy csoportmérkőzést.

Az idei Copa Américán az előzetes tervek szerint a 44 ezres befogadóképességgel rendelkező Arena Pantanal öt csoportmérkőzés helyszínéül szolgálhat.

Estádio Olimpico Pedro Ludovico, Goiánia

A főváros közelében fekvő Goiánia városában ugyancsak több mint két millióan élnek. A helyi futballstadion 1941-ben nyitotta meg kapuit, és bár azóta már több ráncfelvarráson átesett, jelenleg is mindössze 13 500 néző befogadására alkalmas normál esetben. Már csak emiatt is komoly kakukktojásnak számít, bizonyára, ha látogathatóak lennének a mérkőzések, akkor egy felnőtt kontinensviadal lebonyolítása elképzelhetetlen lenne a létesítményben.

A stadion névadója Pedro Ludovico a város egyik alapítója és kétségkívül legfontosabb egyénisége. A különleges stadionban, amelynek csak az egyik hosszanti lelátója fedett, eddig a 2019-es U17-es világbajnokság volt az egyetlen nemzetközi szinten jeles labdarúgótorna.

 

A Copa América csoportbeosztása

A csoport: Argentína, Bolívia, Uruguay, Chile, Paraguay
B csoport: Kolumbia, Brazília, Venezuela, Ecuador, Peru

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!