Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2020: az osztrákok legyőzésével Hollandia csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe – videóval

Folytatódtak a C-csoport küzdelmei Hollandia és Ausztria összecsapásával. Izgalmas meccset játszottak a csapatok, ám egy korai holland büntető teljesen meghatározta a mérkőzés menetét. Az osztrákok bár nem adták fel a végéig, igazi esélyük kevés volt. Hollandia így győzedelmeskedett, amivel csoportelsőként jutott tovább az egyeneskieséses szakaszba, ahol Budapesten fog játszani leendő ellenfelével. Az osztrákoknak sincs még minden veszve, még van esélyük arra, hogy továbbjussanak a csoportból. 

(Photo by Eric Verhoeven/Soccrates/Getty Images)

Egész kiegyenlített és nagyiramú volt a mérkőzés a 10. percig, igaz, nagy helyzetek egyik oldalon sem voltak. Akkor viszont David Alaba lépett rá Stefan de Vrij lábára a tizenhatoson belül, amire a játékvezető a videóbíró segítségével büntetőt ítélt a hollandoknak. Memphis Depay állt oda a labda mögé, és nagyon magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtt, hiába érezte Bachmann az irányt. Az osztrákok próbáltak támadni, de az utolsó előtti pillanatban mindent elrontottak. A 25. percben ráadásul majdnem bombagólt lőttek a hollandok, amikor Denzel Dumfries emelt Depay elé, aki nagyjából 14 méterről nem sokkal lőtt a bal felső sarok mellé. A 28. percben Martin Hinteregger indult meg a balon, majd Christoph Baumgartnernek passzolt, aki kapura is lőtt, ám Matthijs de Ligt fejjel mentett. A 35. percben ismét Hinteregger próbálkozott, ám most kicsivel a kapu fölé lőtt. A 41. percben hatalmas ziccer maradt ki, amikor Wout Weghorst jobb oldalról igen önzetlenül tálalt Depay elé, aki közvetlen közelről az üres kapu fölé lőtte a labdát. Egy perccel később Patrick Van Aanholt adta be a játékszert Frenkie De Jong passza után, amit Wijnaldum a bal alsóba lőtt volna középről, de az utolsó pillanatban hatalmasat mentett Hinteregger. A szünetig már nem változott az eredmény.

A második félidőben már nagyobb fölényben játszott Hollandia. A 49. percben egy elrontott osztrák támadás után vezethetett kontrát a hazai csapat, ám Wijnaldum úgy 20 méterről Dragovicba vágta a labdát. Ausztriának védekeznie kellett, amit egész szépen oldott meg, ám jobban kellett volna a támadásokra koncentrálnia, hogy legalább egy pontot szerezzenek. A 62. percben Depay szögletét Weghorst középre fejelte, amit de Vrij fejelt tovább a kapura, a kapus viszont védett. A kipattanót de Ligt lőtte kapura, de a gólvonal előtt Gregoritsch mentett. A 67. percben azonban már semmi nem tudta megmenteni az osztrákokat a góltól, és a hollandok ismét betaláltak: Depay passzolt még a holland térfélről Malenhez, aki nagy sprintet vágott le, ám a kapu előtt úgy döntött, inkább jobbra passzol, ahol Dumfries érkezett, ő pedig a bal felső sarokba lőtt. Az osztrák csapat azonban nem adta fel, tovább küzdött, ám nem tudtak eredményesek lenni. A 82. percben Alaba nagyon közel járt egy hatalmas gólhoz és az egyenlítéshez, amikor Alaba milliméterekkel lőtt a bal felső sarok mellé a tizenhatos sarka elől, 22 méterről. Megvoltak az osztrákok beadásai, amik viszont nem voltak pontosak, mint például a 85. percben, amikor Kalajdzic pazar emelését Onisiwo hat méterről a kapus ölébe fejelte. Hiába harcolt az utolsó percig Ausztria, a szépítés sem jött össze nekik a végéig.

Hollandia – Ausztria 2-0 (1-0)
Helyszín: Johan Cruijff Arena (Amszterdam) Vezette: Orel Grinfeld (izraeli)
Gólszerzők: Depay (11. – büntetőből), Dumfries (67.) ill. –
Sárga lap: de Roon (14.) ill. Alaba (10.), Bachmann (67.)
Kiállítás: – ill. –

Hollandia: Stekelenburg, van Aanholt (Wijndal, 65.), Blind (Aké, 64.), de Ligt, de Vrij, Dumfries, F. de Jong, Wijnaldum, de Roon (Gravenberch, 74.), Depay (L. de Jong, 82.), Weghorst (Malen, 64.). Szövetségi kapitány: Frank de Boer

Ausztria: Bachmann, Lainer, Dragovic (Leinhart, 84.), Hinteregger, Ulmer, Baumgartner (Lazaro, 70.), Schlager (Onisiwo, 84.), Laimer (Grillitsch, 62.), Alaba, Sabitzer, Gregoritsch (Kalajdzic, 61.). Szövetségi kapitány: Franco Foda

C-csoport jelenlegi állása: