Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma 45 éves a futballtörténelem egyik leghíresebb gólja – videóval

Antonín Panenka híres gólja ma 45 éves. A most 72 esztendős, korábbi csehszlovák válogatott labdarúgó az 1976-os Európa-bajnoki döntő tizenegyespárbajában szerezte azt a bizonyos gólt az NSZK ellen.

(Photo by Karl Schnörrer/picture alliance via Getty Images)

Kockázat nélkül nincs győzelem, tartja a mondás, erre pedig jó példa Panenka, aki a belgrádi fináléban a nyugat-németek ellen elért 2-2-es döntetlen után utolsó lövő volt a tizenegyes-párbajban. Előtte közvetlenül Uli Hoeness – mára a Bayern München elnöke -, kihagyta a tizenegyesét így, ha Panenka belövi az övét, akkor Csehszlovákia az Eb-győztes. A Sepp Maier mellett középre emelt tizenegyese, amely az aranyat jelentette hazájának, stílust teremtett, azóta többen is utánozták/utánozzák őt.

Ha csak egyszerűen belövi, akkor valószínűleg “csak” egyike lett volna a cseh hősöknek, így viszont abból a csapatból, a világ futballszeretőinek jelentős része 45 év távlatából kizárólag az ő nevét tudja felizézni. Több évtized távlatából visszaemlékezve úgy gondolja a most 72 éves legenda, hogy elég bátor tett volt tőle azt bevállalni, mert ha kihagyja a sorsdöntő tizenegyest, talán teljesen más irányt vesz az élete.

„Sokan kérdezték tőlem, hogy mi lett volna, ha nem lövöm be azt a tizenegyest a döntőben. Ilyenkor azt mondom, hogy valószínűleg egy gyári munkás lennék, immáron negyvenéves gyakorlattal” – nyilatkozta az angol The Independentnek, Panenka.

Persze nem egy hirtelen jött ötlet volt, hogy ezt a megoldást választotta, évekig gyakorolta az Eb-döntő előtt. Ugyanakkor belátta, hogy abban a pillanatban érezte a felelősség hatalmas súlyát.

„Az Európa-bajnokság előtt már két éve gyakoroltam ezt a tizenegyest. Az edzések után mindig versenyeztem a kapusunkkal, Hruskával. Egyre több pénzt és csokit veszítettem ellene, aztán elkezdtem alkalmazni ezt a trükköt, aminek következtében elkezdtem nyerni ellene. Persze ezeknek a győzelmeknek hátulütője is volt, mert a sok megnyert csoki miatt hízásnak indultam” – mesélte kacagva Panenka.

“A döntő előtt egyáltalán nem voltam ideges. Ilyen kis nemzetként már az is óriási eredmény volt, hogy a fináléig eljutottunk. Abban a pillanatban, amikor rám került a sor a büntetőknél, úgy éreztem, hogy ez a legjobb módja a tizenegyes elrúgásának. Életemben amúgy egyetlen alkalommal hibáztam el büntetőt, ezt a formát pedig kb. két évvel az Eb előtt találtam ki. Persze tudtam azt, hogy ha utolsóként hibázok és nem nyerünk, akkor elzavartak volna dolgozni egy gyárba (Nevet). Megfigyeltem, hogy minden kapus elmozdul valamelyik irányba, ezért úgy döntöttem, hogy ha középre lövöm a labdát, akkor sikerrel járhatok. Sokat gyakoroltam a kapusunkkal, Hruskával, aki gyakran túljárt az eszemen és sok pénzt, illetve csokit vesztettem emiatt, aztán elkezdtem alkalmazni a kis trükkömet, és sokkal többször jártam eredménnyel. Büszke vagyok rá, hogy rólam nevezték el ezt a fajta tizenegyest. Pár évvel ezelőtt megkeresett egy dél-afrikai tv-műsor és bemutatott nekem 50 ilyen gólt a világ minden tájáról. Érdekes volt, hogy nem egy nagy sztáré, hanem szerintem egy paraguayi másodosztályban szereplő játékosé volt a legjobban kivitelezett lövés” – nyilatkozta Panenka a Goal-nak.

Hiába utánozták azóta már többen is a penenkás tizenegyest, a feltaláló a prágai játékos marad, akiről még maga a brazil zseni, Pelé is véleményt formált: „Ez az ember vagy zseni, vagy pedig őrült”.