Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Neki köszönhetően a futball a tisztelet alapja lett”

Az uruguayi válogatott éléről múlt novemberben menesztették a csaknem másfél évtizede regnáló szövetségi kapitányt posztjáról…

(Photo by Max Montecinos/LatinContent via Getty Images)

Az Atlético Madrid hátvédje, José María Giménez a napokban adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy Óscar Tabárez munkássága mit jelentett hazájának:

“El Maestro volt az a személy, aki már akkor bízott bennem, amikor még egy percet sem játszottam. Nagyon köszönök neki mindent. Nem csak azért, amit értem, hanem az egész uruguayi futballért tett. Identitást teremtett hazánkban, megváltoztatta a pályán és a társadalomban való életvitelt. Cselekedetei a sportra és az utcákra egyaránt hatással voltak, neki köszönhetően a futball a tisztelet alapja lett.”

A 75 éves szakember első ízben 1988 és 1990 között trenírozta a válogatottat. Irányításával az 1989-es Copa Américán kiejtették a Diego Maradona által repített argentin válogatottat, azonban a fináléban 1-0-s vereséget szenvedtek Brazília ellen, míg az 1990-es olaszországi világbajnokságon a házigazda vetett véget menetelésüknek a legjobb 16 között. Ezt követően 2006 februárjában nevezték ki újból a válogatott élére, melyet – egy rövid szerződés nélküli időszakot leszámítva – egészen mostanáig ellátott. Összességében a két megbízatása alatt 228 mérkőzésen vezette csatába az uruguayi válogatottat, amellyel világrekordernek mondhatja magát. 2019 novemberében került be a Guinness-rekordok könyvébe, mivel a sportágban egyedülálló módon már 200 mérkőzésen irányított egy nemzeti csapatot.

Regnálása alatt a válogatott a 2010-es dél-afrikai vb-n negyedik lett, 2018-ban Oroszországban pedig negyeddöntős volt, míg 2011-ben megnyerte a Copa Américát.

Tabárez menesztése után Uruguay az összes hátralévő meccsét megnyerte a vb-selejtezőben, és magabiztosan jutott ki az idei világbajnokságra.