Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: büntetőrúgásokat követően jutott tovább Horvátország – videóval

A katari világbajnokság nyolcaddöntőinek harmadik játéknapjához is elérkeztünk, és a magyar idő szerint 16 órakor kezdődő találkozón a csoportját nagy meglepetésre megnyerő Japán csapott össze a 2018-as torna ezüstérmesével, Horvátországgal.

(Photo by Elsa/Getty Images)

A találkozó rögvest egy nagyobb Japán helyzettel kezdődött, a 3. percben egy szöglet variáció végén Shogo Taniguchi fejelhetett 5 méterről, de szorongatott helyzetből nem tudott teljesen pontosan célozni, így mellé bólintott. A 8. minutumban jött a horvátok válasza, Perisic szerzett labdát, amellyel a kapuig gyalogolt, viszont éles szögből leadott lövését Gonda hárítani tudta. Ezt követően leginkább a mezőnyben folyt a játék, Horvátország birtokolta a labdát és lassú támadásépítkezéssel próbálkoztak, míg a Japánok kontrákra rendezkedtek be. A következő lehetőségig azonban a 41. percig kellett várni, akkor egy tetszetős akció végén Kamada csináltak meg magának a jó lövési lehetőséget, de közvetlen közelről fölé lőtt a Frankfurt labdarúgója. Nem sokkal később pedig ismét egy szöglet variáció végén veszélyeztet az ázsiai csapat, sőt, meg is szerzik a vezetést, a beadás lecsorgott a horvátok ötösénél, amelyre Maeda csapott le a leggyorsabban és a kapuba vágja a labdát (1-0). A szünetre ennek következtében egygólos Japán előnnyel vonulhattak a csapatok.

A második játékrészben azonban korán egyenlíteni tud Horvátország, az 56. percben Dejan Lovren ívelte fel a labdát Perisic és Petkovic irányába, akik távol álltak a kaputól, de a Tottenham támadója 12 méterről kiváló fejest mutat be, ami védhetetlenül a bal alsó sarokban köt ki (1-1). A hátralévő több, mint fél óra pedig már túl sok izgalmat nem tartogatott számunkra a rendes játékidőben, mindössze egy Endo és egy Modric lövést lehetett még feljegyezni, azonban a kapusok résen voltak és hárítani tudtak. Mivel 90 perc alatt nem jutottak dűlőre a felek, ennek következtében jöhetett a 2022-es világbajnokság első hosszabbítása.

A ráadásban pedig nagyon enerváltak voltak a nemzeti csapatok, így mindössze egy-egy távoli lehetőséget jegyezhettünk fel mindkét részről. Japán a 105. percben szerezhetett volna gólt, de Mitoma kőkemény lövése középre ment, ezért Livakovic hárítani tudta azt. A 120. minutumban pedig Lovro Majer előtt adódott gólszerzési esély, viszont 17 méterről üresen a kaput sem találta el, ennek következtében jöhettek a büntetőrúgások.

Az idegen harcát pedig Horvátország bírta sokkal jobban, ugyanis Japán 4-ből 3 tizenegyest is elhibázott, avagy Dominik Livakovic kapus hárította őket, míg a horvátok 3-ból 2-őt is berúgtak, így továbbjutottak a negyeddöntőbe. Modricsék az elődöntőbe jutásért a Brazília – Dél-Korea párharc győztesével vívhatnak majd meg.

Japán – Horvátország 1-2 – büntetők után (1-0, 1-1, 1-1)
Helyszín: Al Janoub Stadion (Al Wakrah), Vezette: I. Elfath
Gólszerzők: Maeda (43.) ill. Perisic (56.)
Sárga lapok:ill. Kovacic (90.), Barisic (116.)
Kiállítva: – 

Japán: Gonda – Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi  – Ito, Endo, Morita (Tanaka 106.), Nagatomo (Mitoma 64.) – Doan (Minamino 87.), Maeda (Asano 64.), Kamada (Sakai 75.). Szövetségi kapitány: H. Moriyasu

Horvátország: Livakovic  – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic  – Brozovic, Kovacic (Vlasic 99.), Modric (Majer 99.)  – Kramaric (Pasalic 68.), Petkovic (Budimir 62. – Livaja 106.), Perisic (Orsic 106.). Szövetségi kapitány: Z. Dalic

A mérkőzés videós összefoglalója:

A játéknap másik mérkőzése:
20:00 Brazília – Dél-Korea (M4 Sport)