Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szárnyal az újonc a Bundesligában – félévértékelő

Tavaly kiharcolták a feljutást a másodosztályból, és már az első idényben mindenkit megleptek. A Lipcse, Gulácsi Péterrel a kapuban szárnyal a Bundesligában is. A tabella élén is álltak – meglepve ezzel a Bayern Münchent – azonban a bajorok a 16. fordulóban legyőzték az újoncot, és visszavették vezető helyüket. A 2. helyen lévő Lipcse azonban egyáltalán nem panaszkodhat.

Értékelő cikksorozatunk további részeiért KATT:

– Bundesliga: Íme a góllövőlista és a kanadai táblázat állása
– Bundesliga 2: Így áll a német másodosztály féltávnál

– Bundesliga: Statisztikák, legek és érdekességek
– Félévértékelő: Bayern München
– Félévértékelő: Borussia Dortmund
– Félévértékelő: Hertha BSC
– Félévértékelő: RB Leipzig

letöltés

A bajnokság

Elképesztő teljesítménnyel robbant be a Lipcse a Bundesligába. Ha párhuzamot akarunk vonni, akkor ők a Bundesliga Leicester Cityje. Hasonlóan az angol klubhoz ők is sokkolják az ellenfeleket. 3 ponttal vannak lemaradva a listavezető Bayern Münchentől, és még a szezon fele hátra van ledolgozni ezt a nem olyan nagy pontkülönbséget. 11-szer győzött a csapat, 3-szor ikszeltek és csupán két vereséget szenvedtek. A 16. fordulóban a rivális Bayern Münchentől, illetve még korábban egy góllal maradtak alul az Ingolstadttal szemben. A kiesés réme egyáltalán nem fenyegeti az együttest, és még az is lehet – ha kitart a lendület az idény végéig – akkor akár az európai kupaporondon is bemutatkozhatnak majd jövőre.

Német Kupa

Amilyen jól megy a bajnokságban, olyan gyorsan ért véget a hazai kupasorozat számukra. A Drezda ellen már két góllal is vezettek az első félidőben, de ez sem volt elég. A másodosztályú csapat összekapta magát, és a második játékrészben egyenlített. A hosszabbítás gól nélküli döntetlennel végződött, így a büntetőpárbajban dőlt el a továbbjutás sorsa, ahol a Lipcsének most nem volt szerencséje. Keseregnie a szurkolóknak azonban egyáltalán nem kell, mivel így egy frontra kell csak koncentrálnia az együttesnek, és év végén egész szép eredményt érhetnek majd el így a német pontvadászatban.

Kiemelkedő teljesítmények

Nem mehetünk el szó nélkül a csapat magyar légiósa, Gulácsi Péter fölött. A magyar portás oroszlánrészt vállalt az együttes remek teljesítményében. A kupából való kiesésért sem okolható, mivel a büntetőpárbaj felér egy lottóhúzással. 15 gólt kapott összesen a szezonban, így a Kölnnel áll az együttes holtversenyben ezen számok terén. Náluk kevesebb gólt csak a Frankfurt (12.), illetve a Bayern (9.) kapott. Gulácsi 2015 óta tagja az együttesnek, a Salzburgból váltott a Bundesligába.

Emil Forsberg remekül szolgálta ki csapattársát, Timo Wernert. Remek összejátékuknak köszönhetően rengeteg gólt termeltek be az ellenfelek kapujába. Forsberg nevéhez 8 gólpassz és 5 gól fűződik.

A védelemre sem lehet panasza a Lipcsének, mivel a hátvédsor oszlopos tagja, Willi Orban. A 24 éves labdarúgónak egy célja van, hogy a klub legjobb védőjévé nője ki magát.

Néhány tény a csapatról

Az újoncok közül a Lipcse büszkélkedhet a legjobb sorozattal. 13 mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre.

A Lipcsének van a legfiatalabb alakulata, az átlag életkor 24.1 év.

kép: espncdn.com

Nagy Gábor