Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: németes precizitással a dobogó a cél

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Kevesen fogadtak volna az előző idény végén, hogy a Vasas csak az utolsó őszi forduló eredményének köszönhetően nem a dobogó legfelső fokán telel. A piros-kékek végül “csak” bronzérmes pozíciót szerezték meg, de valljuk be őszintén, ez is erőn felül történt.

www.rangado.hu

Osváth (balra fehérben) ideiglenesen elhagyta a Vasast (rangado.hu)

Miután az ősszel kiválóan szerepelt a Vasas nem okozott meglepetést, hogy nem történtek égbekiáltó változások a keretben. Osváth Attila Debrecenbe került kölcsönbe, aki az előző idényben ősszel kiválóan játszott majd megsérült. Azóta nehezen került vissza a csapatba, s így kézenfekvő volt a Loki megkeresésére igent mondani, hiszen legalább játékban lesz. Szintén körön kívülre került Czvitkovics Péter, a korábbi MTK, Debrecen és Puskás Akadémia játékos az elmúlt egy évben többet volt sérült, mint játékban, így a Vasas vezetői úgy döntöttek nem számítanak a továbbiakban a játékára. Czvitkovics a Facebookon tudatta, hogy már nem a Vasas játékosa, mivel a klubvezetők a honlapra nem tették ki. Ráadásul az első edzés alkalmával az szerepelt a világhálón, minden játékos edzésbe állt. A korábbi válogatott középpályás azóta is csapatkeresésben van, nem okozna meglepetést, ha a napokban aláírna a Gyirmóthoz. Szintén elhagyta a Vasast az ősszel egyetlen percet sem kapó hátvéd Preklet Csaba. Korábban 33 NB I-es meccsen játszott, de ezt három csapattal a Kecskeméttel, az Egerrel és a Vasassal érte el. Tavasszal Cegléden bizonyíthat, hogy nem hiába nevelkedett egy ideig Olaszországban. Összegezve a távozókat, nem meghatározó játékosok hagyták el a Vasast, nem fognak hiányozni.

haladasfc.huGaál Bálint tavasztól a Vasast erősíti (nyugat.hu)

Az érkezői oldalon egy focistát jegyezhetünk fel, aki hasznos is lehet a piros-kékeknél. Gaál Bálint ősszel a Haladás házi gólkirálya lett a meglőtt hét góljának köszönhetően. Eleddig az NB I-ben 67 meccsen 15 gólt szerzett, képes középcsatárként és szélsőként is helyt állni. Viszont nem lesz egyszerű dolga, mert Saglik bizonyította ősszel, hogy nem véletlenül volt korábban a Bundesliga 2-ben gólkirály, míg a szélen Ádám Martin lehet a vetélytársa, aki a csapat házi gólkirálya. A másik oldalon a tehetséges Murka Benedek a vetélytársa, aki pedig az egyik fiatal posztját tölti be a kezdőcsapatban.

A vezetőedző Michael Oenning az előző télen vette át az akkor még kiesésre ítélt angyalföldieket. Szisztematikus munkával, német precizitással összerakta a csapatot. A hiányzó posztokra megtalálta a megfelelő embereket. A Vasas őszi szereplése a bravúr kategóriába sorolandó, mely nagyban a német edző érdeme.

 Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

A Vasas is élen jár azon játékosok szerepeltetésében akik 1996 után születtek. Ráadásul a piros-kékek mindig újabb és újabb ifjút vetnek be, annak a reményében is, hogy a következő idény kritériumainak is megfeleljenek.

Kleisz Márk 1998-ban született, tehát ő még két évig termelheti a pénzt a Vasasnak. Az ősszel 8 meccsen kapott szerepet, hol középen, hol a szélen. Tavasszal tovább növelheti a mérkőzéseinek számát a tehetséges középpályás.

Szivacski Donát korábban a Kecskemétben mutatkozott be az NB I-ben. Ő is 1997-ben született, s már két éve élvonalbeli játékosnak mondhatja magát. 2015 nyarán szerezte meg a Vasas, de az első félévben Siófokon játszott kölcsönben, de már egy éve visszatért. Ősszel inkább a szezon elején volt meghatározó játékos, aki inkább jobbhátvédként, jobboldali futóként játszott a háromvédős felállásban.

vidaVidát vitte volna a Fradi, de maradt a Vasasnál (m4sport.hu)

Vida Máté tehetségére már Bernd Storck is felfigyelt. A védekező középpályást vitte volna már a Fradi és a Vidi is nyáron, de ő maradni akart. Ráadásul ősszel szerződést is hosszabbított. Nagy esély van arra, hogy nyáron külföldre szerződik a Vasas egyik legnagyobb értéke. Másfél év alatt 49 NB I-es meccsen 2 gólig jutott, háromszor már a válogatottban is pályára lépett.

Murka Benedek, 2015 nyarán bemutatkozott az NB I-ben, majd kölcsönadták egy szezonra Siófokra. Ősszel tízszer küldte pályára a német edző, ezeken a meccseken két gólig jutott. Tavasszal is fontos szerepet kaphat az 1997-ben született támadó.

 Helyezés a bajnokság végén: 3-4

A Vasas őszi kiváló szereplése után bíznak a szurkolók a tavaszi jó folytatásban. Nehéz dolguk lesz, mert a Fradi új életre kaphat a téli játékosfrissítés után, míg a Honvéd is kemény harcra késztetheti a piros – kékeket. A kapuban Nagy Gergely kezdhet, hiszen Polekszics sérülés után lábadozik, igaz az augusztusban harcképtelenné vált montenegrói a vártnál gyorsabban gyógyul. Nagy viszont élt a lehetőséggel ősszel s kiválóan védett. Három belsővédős szisztémában a legvalószínűbb a Burmeister, Ristevski, Korcsmár felállás, igaz lesben ott van még Debreceni András és Vaskó Tamás is. Az is előszokott fordulni, hogy Ristevski vagy Korcsmár felmegy Vida mellé védekező középpályásnak, de ez a ritkább, ugyanis Berecz Zsombor és Vida egymás mellett játszik évek óta. Ráadásul ezen a poszton ott van még a kanadai Manjrekar is. Igaz, ha ő játszik, akkor vagy Burmeister vagy elől Saglik marad ki, ugyanis a Vasasnál figyelnek a három légiós szabály betartására. A jobb oldalon Szivacski Donát vagy Kleisz Márk kap rendre lehetőséget, igaz már felbukkant itt Murka Benedek is, a balon pedig a hangyaszorgalmú Hangya Szilveszter. A támadósorban a jobbon az előbb említett Ádám Martin, Murka Benedek mellett az új igazolás Gaál Bálint, a fél éve itt lévő Kulcsár Tamás lehet a megoldás. Középen Saglik vagy Pavlov a befejező csatár, míg a balon Remili Mohamed, de itt is játszhat Gaál és Kulcsár egyaránt. A nevek alapján látható kiváló játékosok alkotják a Vasast, de azért a mezőnyből a Ferencváros és a Videoton kiemelkedik. Az őszi szereplés a bravúr kategóriába sorolandó, tavasszal küzdhetnek a bronzéremért a kispestiekkel.

Endrődi Dávid