Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: elmaradt az amerikai csoda, Hollandia jutott a negyeddöntőbe – videóval!

A csoportkör befejeztével kezdetét vette a kieséses szakasz a katari világbajnokságon. A szombati első találkozón Hollandia az Amerikai Egyesült Államok válogatottjával találkozott.

Photo by James Williamson – AMA/Getty Images

Egyértelműen Hollandia várhatta esélyesként a mérkőzést, de az USA sem éppen egy gyenge résztvevő ezen a tornán: Anglia ellen döntetlent játszottak, a keretük pedig tele van topligás játékosokkal. Nagyon kellemetlen ellenfél tudnak lenni bárki számára.

Ez már rögtön a kezdés után megmutatkozott. Kisajátították a labdát és azonnal beszorították a narancsmezeseket, akik mondhatni “óvatosan” kezdtek. A 3. percben rögtön egy ziccert jegyezhettünk fel: egy beragadó holland védő miatt nem volt lesen Pulisic, aki miután labdához jutott, egyből lőtt is. Noppert védte a nem túl jól helyezett lövést de ez már jelezte: fel kéne ébrednie a holland csapatnak.

Louis van Gaal együttese lagymatag tempóban kezdett és komoly gondjaik voltak a labdaszerzéssel, illetve a labdák megtartásával is. Az USA irányított a mezőnyben, magasra feltolt védekezéssel szállták meg ellenfelük térfelét. Ennek persze megvan a maga kockázata – hátul több az üres terület, amit adott esetben a hollandok ki is használhattak. A 10. percben pedig pontosan ez történt: egy gyors kontra végén Dumfries tette középre laposan a labdát a második hullámban érkező Depayhoz, aki be is vágta azt a kapuba. Így Hollandia hamar vezetést szerzett és komoly helyzeti előnybe került a továbbjutás szempontjából.

A játék képe ezek után mit sem változott. Az amerikaiak továbbra is a holland térfélen passzolgathattak, ellenfelüknek pedig esze ágában sem volt tenni ez ellen. Az volt a gond, hogy az USA támadásban nem tudott felnőni a feladathoz. Nem találtak réseket a van Dijk vezette védekezésben, maguktól pedig nem tudták szétcincálni azt. Nem tudták kellően nyomás alá helyezni a másik csapatot, elmaradtak a helyzetek – így pedig maradt számukra az egyhangú labdajáratás. A szünet előtt Weah fújt ébresztőt egy életerős lövéssel (amit Noppert könnyedén hárított), ezen felül viszont az USA nem sok vizet zavart. A 43. percben Hollandia azonban ismét villant – a semmiből. Egy bedobás után Dumfries ismét laposan passzolhatott középre, labdáját pedig ezúttal Blind vágta a hálóba. Így Hollandia nagyjából 30%-on pörögve, minimális energiabefektetéssel, két gólos előnnyel zárta az első játékrészt.

A fordulás után egyre több amerikai próbálkozást jegyezhettünk fel, de összességében nem forgott veszélyben a hollandok vezetése – egészen a rendes játékidő utolsó 20 percéig. Ekkor ugyanis váratlanul megélénkült a találkozó és elkezdtek záporozni a helyzetek. Előbb Turner mutatott be egy védést a 71. percben, majd a 76. percben a túloldalon történtek események. Akkor ugyanis Pulisic betett labdája után Wright rendkívül furcsa mozdulattal pörgette a kapu irányába a játékszert –  ami végül valahogy utat talált a kapuba. Noppert és a védők is nagy erőkkel próbálták ezt meggátolni, de hiába. Az USA visszatért a meccsbe a hajrában.

Az öröm azonban nem tartott sokáig. A 81. percben ugyanis ismét támadásra szánta el magát Hollandia, az Oranje pedig ezúttal le is tudta zárni a találkozót. Blind egy keresztlabdával találta meg a jobboldalon teljesen üresen érkező Dumfriest, aki – két gólpassza mellé – maga is betalált. A szárnyvédő így feltette a koronát teljesítményére és egyértelműen a meccs legjobbja lett. Az amerikai csapat kissé szétesett a végére, az eredmény pedig már nem változott: 3-1-es sikert aratott a holland válogatott. Cseppet sem meggyőző játékkal. A lehengerlő foci ezúttal is elmaradt a részükről – meglátjuk, a következő körben mire lesz ez elég. Ellenfelük az esti Argentína-Ausztrália mérkőzés győztese lesz majd.

Világbajnokság, Nyolcaddöntők
Hollandia– USA 3-1 (2-0)
Helyszín: Khalifa Nemzetközi Stadion (Doha); Játékvezető: Sampaio (BRA)
Gólszerzők: Depay (10.), Blind (45+1.), Wright (76.), Dumfries (81.)
Sárga lap: Koopmeiners, de Jong, ill. –

Hollandia: Noppert – Blind, Ake (de Ligt), van Dijk, Timber, Dumfries – Frankie de Jong, Klaasen (Koopmeiners), de Roon (Bergwijn) – Depay (Simons), Gakpo (Weghorst). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

USA: Turner – Robinson (Morris), Ream, Zimmermann, Dest (Yedlin) – Musah, Adams, McKennie (Wright) – Pulisic, Ferreira (Reyna), Weah (Aaronson). Szövetségi kapitány: Gregg Belhalter.

A találkozó videós összefoglalója

A nyolcaddöntők további programja

Hollandia – USA 3-1
12. 03. 20:00 Argentína – Ausztrália (M4 Sport)
12. 04. 16:00 Franciaország – Lengyelország (M4 Sport)
12. 04. 20:00 Anglia – Szenegál (M4 Sport)
12. 05. 16:00 Japán – Horvátország (M4 Sport)
12. 05. 20:00 Brazília – Dél-Korea (M4 Sport)
12. 06. 16:00 Marokkó – Spanyolország (M4 Sport)
12. 06. 20:00 Portugália – Svájc (M4 Sport)