Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MTK: Kérik az indoklást!

Mint arról mi is beszámoltunk, az MTK megóvta a Neulengbach elleni BL párharc visszavágóját, mert Nina Burger jogosulatlanul szerepelt az osztrákoknál. Az UEFA első fokon indoklás nélkül utasította el a magyar bajnok óvását.

Kérik az óvás elutasításának indoklását az MTK. Kacifántos egy ügy a Burger-ügy. – fotó: mtk.hu

A keddi hír szerint az MTK vezetősége hivatalosan benyújtotta kérelmét, hogy az európai szövetség indokolja meg, miért utasította el az óvást.

„Az MTK Hungária FC azért adta be óvását az osztrák NÖSV Neulengbach elleni, október 15-i Bajnokok Ligája-mérkőzéssel kapcsolatban, mert álláspontja szerint az ellenfél egyik játékosa jogosulatlanul szerepelt, Nina Burger szerződtetése ugyanis az osztrák átigazolási időszak lejárta, július 15. után történt. A rendelkezésre álló adatok szerint a futballista augusztus 20-án még a Houston Dash csapatában játszott, így a Neulengbachhoz kerülése nem lehetett szabályszerű.

Az adatok alapján az MTK Hungária FC kezdeményezte, hogy a lejátszott mérkőzés végeredményét az európai szövetség törölje, és az MTK-t juttassa tovább a nyolcaddöntőbe.

A párharc első, felcsúti mérkőzésén a Neulengbach 2-1-re nyert. A visszavágón viszont az MTK a 88. percben egyenlített, a 91. percben pedig kiharcolta a hosszabbítást. Annak legvégén, a 120. percben büntetőhöz jutott az osztrák együttes, ezt értékesítette, így 4-3-as összesítéssel továbbjutott.

Az UEFA indoklás nélkül utasította el az óvást. Első lépésként a klub az elutasítás indoklását kéri az európai szövetség illetékes bizottságától.” – áll az MTK közleményében.

A helyzet azonban közel sem ilyen egyszerű. A noifoci.com információi szerint Nina Burger elég kacifántos módon került a Neulengbachhoz. „Bármennyire is mást gondolunk mi itthon erről, Ausztriában a női labdarúgók amatőrök. Ez eddig egyetlen játékos sem volt hivatásos státusban – függetlenül attól, hogy senki előtt nem titok, hogy a játékosok nem ingyen futballoznak a női Bundesliga csapataiban.
Bár ezen a ponton is hivatkozni kell rá, nincs elég információnk az osztrák futball szabályzatairól (de, gondoljuk, az MTK beszerezte és lefordította az idevágó szabályokat), az tudott, hogy az osztrák amatőr futballban július 16-ig lehetett játékosokat igazolni.
A NÖSV Neulengbach is bejelentette a szövetségnek (ÖFB) Nina Burger átigazolását július 16-a előtt, méghozzá amatőr játékosként, úgy, ahogy Ausztriában minden más női játékos is futballozik. Miután azonban a sokszoros gólkirálynő az Egyesült Államokban profi státusban futballozott, ezt csak az úgynevezett „reamatőrizálási” szabállyal tehette volna meg – ennek része az is, hogy 30 napot ki kell várnia az utolsó pályára lépés után.
Igen ám, de Nina Burger, július 16-a után még bőven játszott Houstonban, az utolsó mérkőzése augusztus 20-án volt. Azt bátran leszögezhetjük, amatőr játékosként, szabályszerűen nem igazolhatta le a NÖSV Neulengbach.” – olvasható a noifoci.com Facebook oldalán. Ugyanakkor a NöSV menedzsere, Walter Begusch szerint profiként igazolták le Burgert. „Profi játékosként szerződtettük Nina Burgert. Bejelentettük őt a betegbiztosításnál, fizetjük a társadalombiztosítását, ezáltal ő Ausztria első profi női labdarúgója.” Tehát papíron augusztus 31-én szabályos keretek között került Nina Burger a Neulengbach-hoz, azonban mindjárt más megvilágítás alá esik a St. Pölten menedzserének, Wilfried Scmaus szavai által az ügylet. „Július közepén Nina Burgert amatőrként jelentették be, pedig még nem volt meg az amerikai jóváhagyás és augusztus 20-ig a Houston Dash-nél játszott.” – fogalmazott Schmaus. Aki hozzátette: „Az NÖSV Neulengbach is közhasznú egyesület, nem olyan a felépítése, ami megengedné, hogy profi futballról beszéljünk.” Ebben az értelemben a Neulengbach nem is igazolhatta volna le Nina Burgert július 16-a után. Amatőrként biztosan. Más kérdés, hogy – mint azt a noifoci.com is felveti – „Foglalkoztathatnak-e az osztrák női Bundesliga klubjai, illetve közhasznú egyesületek hivatásos sportolókat?” Amennyiben nem, úgy az MTK óvása megalapozott.

Itt tartunk most, az biztos, nem lesz könnyű kibogozni a gordiuszinak tűnő csomót.

Gavalovits Sándor