Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: 1. rész – francia, skót, osztrák, szlovák, és görög bajnoki körkép

Valahol Európában: Radványi Géza 1947-es filmsikerének filmcímét kölcsönöztük új, heti cikk-járatunknak. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a san marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1. közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. A hétvégi összefoglaló első részében a francia, a skót, az osztrák, a szlovák, és a görög liga helyzetét elemezzük pár mondatban.

Franciaország – Ligue 1
A duplázó Ibrahimoviccsal magabiztosan nyert a PSG, ám közvetlen riválisa az OM is behúzta, az idén nyűglődő Lille elleni találkozóját. A Lyon arcpirító mértékű vereséget szenvedett Toulouseban, ám a kiegyenlített mezőnynek köszönhetően továbbra sem kell lemondania a bajnoki címről. A címvédő Montpellier rangadót nyert a Bordeaux ellen, bár még így is csak 12. A három kieső helyből kettő már szinte garantálhatóan a Troyes és a Nancyé lesz, a harmadikra pedig még sok csapat eséllyel pályázik, legnagyobb sajnálatukra.

A 14. forduló eredményei
Saint-Étienne – Valenciennes 1-0
PSG – Troyes 4-0
Nancy – Ajaccio 1-1
Sochaux – Nizza 0-1
Stade Rennes – Évian 0-1
Bastia – Lorient 2-1
Reims – Brest 0-0
Montpellier – Girondins Bordeaux 1-0
Toulouse – Olympique Lyon 3-0
Olympique Marseille – OSC Lille 1-0

A bajnokság élemzőnye: 1. PSG 26 pont, Marseille 26 pont, 3. Saint-Étienne 25 pont, 4. Lyon 25 pont, 5. Bordeaux 24 pont,… 9. Lille 20 pont,… 12. Montpellier 17 pont.

Skócia – Premier League
Otthon kapott ki a Celtic. Úgy tűnik Glasgow zöld-fehér büszkesége az ősi rivális Rangers nélkül csak egy félkarú óriás, és így olyan érzés mintha a katolikusok nem is vennék komolyan a hazai bajnokságot.
A 15. forduló eredményei:
Motherwell – Hearts 0-0
Ross County – Dundee United 1-2
Hibernian – Aberdeen 0-1
Kilmarnock – St. Johnstone 1-2
Celtic – Inverness 0-1
St. Mirren – Dundee FC 3-1

A bajnokság élemzőnye: 1. Celtic 25 pont, 2. Aberdeen 24 pont, 3. Hibernian 24 pont, 4. St. Johnstone 23, 5. Inverness 22 pont.

Ausztria – Bundesliga
Meglepő vereségével a Red Bull Salzburg szárnyakat adott az Austria Wiennek a táblázat élén, hiszen már öt pont a fővárosiak előnye. Szabics Imre és a Sturm Graz papíron 0-1-re nyert Innsbruckban, amikor a 91. percben az elégedetlenkedő hazai szurkolók közül valaki fejbe dobta az egyik partjelzőt egy üveggel, ekkor a játékvezető lefújta mérkőzést. Mostanra kiderült hogy a találkozó végeredményét 0-3-mal állapították meg a vendégek javára.

A 17. forduló eredményei:
Wacker Innsbruck – Sturm Graz 0-3
Austria Wien – SV Mattersburg 3-1
SV Ried – Red Bull Salzburg 3-1
Wiener Neustadt – Wolfsberger AC 2-1
Admira Wacker Mödling – Rapid Wien 0-2

A bajnokság élmezőnye: 1. Austria W. 41 pont, 2. RB Salzburg 36 pont, 3. Rapid W. 32 pont, 4. Sturm 30 pont, 5. Ried 23 pont.

Szlovákia – Corgon Liga
A címvédő, és harmadik helyen álló zsolnaiak kiütötték a Moravcét, ám ez csak arra volt jó, hogy az ő hátrányuk ne nőjön az éllovas Slovan szemben. Ugyanis a még így mindig második Moravce már hat pontos hátrányban követi a pozsonyiakat.
A 18. forduló eredményei:
Szpartak Myjava – FK Senica 1-2
Slovan Bratislava – AS Trencin 3-1
MFK Kosice – FC Nitra 4-0
Tatran Presov – Dukla Banska Bystrica 1-0
Szpartak Trnava – MFK Ruzomberok 0-1
MSK Zilina – Zlate Moravce 4-1

A bajnokság élcsoportja: 1. Slovan 35 pont, 2. Zlate Moravce 29 pont, 3. Zilina 28 pont, 4. Senica 28 pont, 5. Trencin 27 pont.

Görögország – Super League
Két magyar kapus, két különböző szituáció. A tavalyi év legjobb görögországi kapusának megválasztott Megyeri Balázs továbbra is csak padozik a Pireuszban, amely egyébként hiába játszott csak döntetlent a PAOK elleni derbin, előny még mindig 8 pont az élen. Fülöp Márton ellenben hétről hétre véd, és nem is akárhogy, az ő bravúrjai is kellettek, és kellene is fognak a csapata sikeréhez. A korábban Angliában éveket eltöltő hálóőr mostani csapata, az Asteras már a 3. pozíciót foglalja el. A veretes múltú klubok közül mondhatjuk azt, hogy a Panathinaikosz szenved, de akkor milyen jelzővel illessük az AEK-et? Az athéniak továbbra is utolsók, hétvégén is otthon kaptak ki a nem éppen világverő Levadiakosztól.
A 12. forduló eredményei:
PAS Giannina – OFI Kréta 1-0
Atromitosz Athén – Skoda Xanthi 1-0
AEK Athén – APO Levadiakosz 0-1
AO Kerkyra – PAE Veria 1-1
Asteras Tripolisz – Panionios Athén 2-1
Plataniasz Chania – Panathinaikosz 2-1
PAOK Tesszaloniki – Olympiakosz Pireusz 1-1
Panthrakikosz Komotini – Arisz Tesszaloniki 4-0

A bajnokság élmezőnye: 1. Olympiakosz 32 pont, 2. PAOK 24 pont, 3. Asteras 23 pont,… 7. Panathinaikosz 16 pont,… 16. AEK 8 pont.

Szerző: Balogh József