Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Remek védelmek egymás ellen – avagy Celtic-Juve első felvonás

Skóciába látogat az olasz bajnok Juventus. Ellenfele az a Celtic lesz, amellyel legutóbb 2001 őszén futott össze. Mind a skótok, mind az olaszok vezetik hazájuk bajnokságát, és a BL-ben is meglehetősen magabiztosak.

Celtic – Juventus 20:45 (Sport1)

Először nézzünk szét a két együttes háza táján. Mit várhatunk? A Celtic utcahosszal vezeti a skót bajnokságot. A támadósor és a védelem is rendben van annak ellenére, hogy jobbára fiatalok szerepelnek a zöld-fehéreknél. A bajnokságban beszedett mindössze 18 gól jó alap lehet a Juventus ellen, habár a Bajnokok Ligája csoportszakaszában mindössze egyetlen góllal lőtt többet, mint amennyit kapott a skót gárda.

A BL-ben ebben a szezonban a selejtezőben kezdett a Celtic. A svéd Helsingborg ellen egy győzelem és egy döntetlen jelentette a főtáblát, ahol a Barcelona, a Benfica és a Szpartak Moszkva triót vetette a sorsolás Jorgosz Szamaraszék elé. Megbirkóztak a feladattal hiszen hazai pályán veretlenek maradtak. Többek között a spanyol gigászt, a Barcelonát is két válra fektették. Ha a tendencia folytatódik, az „Öreg Hölgy”-nek bizony fel kell kötni a felkötnivalót.

A Juventus idén nem nagyon arat hazája bajnokságában, ennek ellenére vezeti a Serie A-t. Kérdés, hogy a sérülések mennyire befolyásolják Antonio Conte taktikáját, valamint a csapat felállását. Leginkább a védelem összeállítása okozhat gondot Glasgow-ban. A stabil balhátvéd Giorgio Chiellini már hetek óta maródi. A középpálya és támadósor ellenben stabilnak mondható, főleg úgy, hogy Alessandro Matri, Mirko Vucinic, Arturo Vidal és Fabio Quagliarella is jó formát mutat az utóbbi időben. A „zebrák” odahaza mindössze 5 pontos előnnyel vezetnek a trónkövetelő Napoli előtt. A védelem ellenben itt is káprázatos formát mutat. Buffon irányításával „csak” 16 kapott gól virít Conte csapatának neve mellett.

A BL eddigi szakaszában veretlenek a torinóiak. Három döntetlen mellett három siker a mérleg. Ráadásul a címvédő Chelsea elleni sikerrel elhallgattatták a kétkedőket, akik szerint nagy falat lesz idén a legrangosabb sorozat.

Amint a bevezetőben említve volt, immár majd’ tizenkét esztendeje, 2001 őszén futott össze a két csapat. Akkor mindkét együttes nyert saját pályáján. Előbb szeptember 18-án Torinóban a Juve 3-2-re, október 31-én a Celtic 4-3-ra.

Az első találkozás még régebbre datálható: 1981. szeptember 15-én csaptak össze Glasgowban, ahol a skótok egy szerencsés góllal nyertek, ugyanabban a hónapban, szeptember 30-án a visszavágón már Torinóban a Juventus nyert 2-0-ra, ezzel kiharcolva a továbbjutást. Az a visszavágó azonban a két csapat szurkolótáborának összecsapása miatt leginkább a sérültekről marad emlékezetes.

Az örökmérleg: 4 mérkőzés 2-2 Celtic és Juventus győzelem, a gólkülönbség 7-8 a Juventus javára. Glasgowban 2 mérkőzést rendeztek, ezeken a Celtic 100 %-os 5-3-as gólkülönbséggel.

Gavalovits Sándor