Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női EB: Marozsánék Európa trónján – ismét!

Mindenidők talán legszínvonalasabb női Európa Bajnoksága ért véget tegnap este, a solnai Friends Arenaban. A torna döntőjét a topfavorit Németország, és Norvégia vívta.

Az előjelek mégis érdekes voltak a találkozóra, ugyanis a németek többnyire nem túl bíztató játékkal jutottak el a fináléba. A norvégok ellenben ugyan pocsék felkészülést zártak, ám a kontinens viadalon nagyon eredményesen játszva, többek között a németeket is megverve saját csoportjukban, lavíroztak el egész idáig.

A döntőnek Solna városa adott otthont, amit pedig több mint 41 ezer lelkes néző buzdított végig, a hazai kedvencek elődöntős kiesése ellenére. Magát a találkozót egyébként a román Cristina Dorcioman vezette.

Az első félidőben a „Nationalelf” kezdett jobban, ám nem sikerült egyszer sem bevenniük az ellenfél kapuját. Pedig most a sokat szapult, ám az elődöntőben hőssé váló Marozsán Dzsenifer is sokat tett a sikerért. A norvégok persze nem adták fel, szerették volna megszakítani a németek győzelmi sorozatát. Ám hiába szerezhettek volna vezetést a skandinávok a 28. percben, Nadine Angerer kivédett, egy jogosan megítélt büntetőt. Ez pedig ha nem is rögtön, de később megbosszulta magát.

Csak a szünetben állt be a hétszeres kontinens bajnok egyik legrutinosabb játékosa, Anja Mittag. A svéd Malmö csatára azonban igazolta klasszisát, és a 49. percben előnyhöz juttatta csapatát. A norvégok még ekkor sem adták fel, aminek ismét egy tizenegyes lett az eredménye. Ám az Ausztráliába szerződő veterán kapus, Angrer újfent megmentette az övéit, és kivédte Gulbrandsen lövését. A továbbiakban már nem változott az eredmény, Németország az elődöntő után megint 1-0-ra nyert, de ezzel elhódította története nyolcadik női Európa bajnoki címét. Számunkra a siker értékét növeli, hogy a csapat tagja, sőt egyik hőse volt, a magyar születésű Marozsán Dzsenifer volt.

Németország Norvégia 1-0
Friends Arena, Solna
Németország: Angerer – Cramer, Bartusiak, Krahn, Maier – Goessling, Kessler – Laudehr (Schmidt, 77. perc), Marozsan, Lena (Mittag, a szünetben) – Okoyino de Mbabi.
Norvégia: Hjelmseth – Akerhaugen, Christensen (Larsen, 85. perc), Ronning, Mjelde – Stensland (Isaksen, 76.) – Hegland, Dekkerhus, Gulbrandsen (Thorsnes, 68.), Hansen – Hegerberg.
Gólszerző: Mittag (49. perc)
Sárgalap: Krahn (70.)

Balogh József