Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Arsenal iskolajáték Isztambulban

A nem bajnokok ágán látogatott a selejtezők play-off körében, az Arsenal sztárcsapata, a török Fenerbahce együtteséhez. A hazaiak abban reménykedtek, hogy meg tudják szorongatni a londoniakat, míg utóbbi egy jó idegenbeli eredménnyel már ma hátra szeretett volna dőlni.

A párharc első felvonásában, a két gárda Isztambulban csapott össze, a Sükrü Saracoglu Stadionban. A vendég „Ágyúsok” meglepő színösszeállításban, hagyományos hazai mezükben, de fekete nadrágban léptek pályára.

Természetesen a lényeg a találkozó volt. Az Arsenal esélyeshez méltóan, már az első negyedóra elteltével több látványos támadást vezetett fel, ám gólszerzésre képtelen volt, a mai meccsen Tomás Rosicky által vezényelt offenzív alakzat. A Fenerbahce annak ellenére birtokolta kevesebbet a labdát, hogy az angolok játéka annak megtartására, járatására épül, főleg egy (papíron) ennyivel gyengébb ellenfél ellen. Ám hiába volt a kisebb fajta török mezőnyfölény, az első 45 percben még csak kapusa lövése sem volt Kuytéknek. Sőt, a szünet előtt a játék is kiegyenlítődött, bár az iram is sokat esett a nyitó 20 perchez képest

Az első félidő krónikájához tartozik még, hogy Laurent Koscielny alig félóra játék után fejsérülést szenvedett, a besárguló Pierre Webó által. Arséne Wenger pedig honfitársa helyére Carl Jenkinsont küldte be.

A második játékrész eleje a változások szelét hozta. Először Kuyt hozta össze a Fener első komoly lehetőségét, majd az 51. minutumban végre megtört a jég. Kieran Gibbs közelről vágta be Theo Walcott bepasszolt labdáját Volkan kapujába. 1-0! Ez pedig még nem is a végeredmény volt, ugyanis a 64. percben már 0-2 volt az eredményjelzőn, köszönhetően Aaron Ramsey 18 méterről megeresztett lapos bombájának. És még nem volt vége! A 78. percben nagyon közel került a továbbjutáshoz máris az Arsenal: a Walcott buktatásáért megítélt büntetőt Olivier Giroud vágta, háromgólossá téve az angol előnyt.

A továbbiakban már nem változott a különbség, az Arsenal sima, idegenben szerzett háromgólos előnyének köszönhetően szinte biztosan ott lesz a Bajnokok Ligája idei csoportkörében is, míg a Fener szinte biztosan, újra csak az Európa Ligában folytathatja, akárcsak tavaly.

Fenerbache – Arsenal 3-0 (0-0)
Sükrü Saracoglu Stadion, Isztambul
Vezette: Gianluca Rocchi (olasz)
Fenerbahce: Volkan Demirel – Irtegün (Gönül, a szünetben), Yobo, Bruno Alves, Kadlec – Mehmet Topal – Kuyt, Raul Meireles (Potuk, 82. perc), Emre Belözoglu, Sow – Webó (Emenike, 62.).
Arsenal: Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny (Jenkinson, 33. perc), Gibbs – Ramsey – Walcott (Monreal, 87.), Wilshere, Rosicky, Cazorla – Giroud (Podolski, 82.).
Gólszerzők: Gibbs (51.), Ramsey (64.), Giroud (77.-büntetőből)
Sárgalapok: Webó (30. perc), Alves (66.), Kadlec (76.), illetve Szczesny (75.)

Balogh József