Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

2018-tól indul a Nemzetek Ligája

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy újabb változtatást vezet be a labdarúgás világába. Ezúttal egy új, a válogatottak számára induló sorozatot vezet be 2018-tól.

Michel Platini, az UEFA újító elnöke

Az UEFA közleményében arról számolt be, hogy összekötik a 2020-as Eb selejtezőit és az új sorozatot, a Nemzetek Ligáját. A pontos lebonyolítási rendszert a tagszövetségekkel való egyeztetések alapján határozzák meg.

Az alapötlet szerint az 54 UEFA tagállamot koefficiensük szerint 4 szintre osztják. A 4 szintet további 4-4 csoportra bontják fel. A szintek között lehetséges lesz a feljutás illetve a kiesés.

Az első tornát 2018 szeptembere és novembere között bonyolítanák le. Az A szint négy csoportelsője 2019-ben vívna meg a trófeáért. Gianni Infantino, az UEFA főtitkára elmondta, hogy az Eb selejtezőn 20, a Nemzetek Ligáján pedig 4 csapat kvalifikálhatná magát a 2020-as kontinens tornára. Erre az Eb-re ugyanis 24 csapat juthat ki és mivel 13 különböző ország városaiban rendezik meg a viadalt, így nincs automatikusan résztvevő rendező ország. A 13 város nevét idén szeptemberben árulja majd el az UEFA.

Lovász Krisztán