Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Otthon nyert a Dortmund, pontot mentett a Galata – videóval

Nyitányként megismétlődött a tavalyi csoportkör egyik legizgalmasabb párharca a D jelű kvartettben, ezúttal dortmundi sikerrel. A másik összecsapáson a Galatasaray a ráadás perceiben menekült meg az égéstől.

Mindkét oldalon rengeteg sérültet kellett pótolnia a szakvezetőknek, ráadásul Wenger a meccs előtt tudta meg, hogy Flamini sem bevethető, valamint Calum Chambers sem tudott végül pályára lépni, így az eredeti elgondolásokkal szemben újfent át kellett alakítani csapata taktikáját. Tulajdonképpen Kloppnak lehettek volna fejvakarásra okai, de a német szakember végül megtalálta a siker receptjét. Az angolok védelme sebezhetőnek tűnt az újonc Bellerinnel jobbhátvédben, a Dortmund rögvest a kezdés után magához ragadta az irányítást, és nem is adta ki. Az első percekben nem állt a helyzet magaslatán a vendégvédelem, meglepő volt látni, hogy a rendre magabiztosan futballozó Mertesacker ezúttal gyerekes hibákkal kínálja fel a lehetőségeket a dortmundi támadások előtt, így Koscielny-nek többletmunkát adva. A francia megoldotta a feladatát, becsületére legyen mondva Immobile elől nagyot mentett a világbajnok hátvéd. Az első valamirevaló helyzetre tizenhárom percet kellett várni, amikor is Grosskreutz elől mentett Koscielny, majd Sokratis tüzelt jócskán mellé. Nem állt le Klopp csapata, míg Wengerék a kapu felé sem tudtak nézni, így ebben a periódusban Weidenfeller akár munkanélküli segélyért is folyamodhatott volna, a társak ugyanis némi meglepetésre olyannyira beszorították a kékben futballozó vendégeket, hogy csak idő kérdése volt, mikor születik meg az első dortmundi találat. Immobile, Sven Bender, Aubameyang is lőhetett, a kapu azonban nem forgott veszélyben. Ahogy peregtek a percek, egyre nyilvánvalóbbá vált, Wengernek valamit ki kell találnia, ha nem akar vesztesen levonulni a végén. A francia menedzser végül nem tudott érdemben belenyúlni a meccsbe. A huszonhetedik percben aztán a meccs addigi legnagyobb helyzetét hagyta ki Aubameyang: Grosskreutz beadását a középpályás a már lecsüccsenő Szczesny lábába lövi. Egy percre rá Immobile adott be, Koscielny rossz mentési kísérleténél kellett bravúrt bemutatnia a lengyel kapusnak, Aubameyang meg az égbe lőtt. A másik oldalon is megérkezett az első lehetőség, igaz ehhez kellett Weidenfeller óriási hibája is, aki Welbeck elé ejtett egy ártalmatlannak tűnő beadást, az angol azonban meglepetésében visszaadja azt a kapusnak. Az utolsó tíz percre fordulva egyre inkább érett a hazaiak gólja, hiszen az Arsenal meglepően enerváltan, elképzelés nélkül futballozott. Aubameyang lövését Szczesny védi, majd Immobile készteti munkára az addig is rengeteget dolgozó polákot. A hajrában aztán másodszor villan az ágyús gépezet, de Welbeck gyatrán mellé lő, hogy aztán a lefújás előtt a Grosskreutz labdájával kiugró Immobile két csel után megszerezze a vezetést a sárga-feketéknek. A lehető legjobbkor – legalábbis hazai szempontból. Fordulás után nem sokat teketóriázott Klopp legénysége, megduplázta előnyét. Ezúttal is Grosskreutz a feladó, Aubameyang a befejező, innentől kezdve örömfutballra váltott a Dortmund, Aubameyang még a lécet is szétlőtte. És miután az Arsenalban már nem maradt muníció, a Borussia megérdemelten nyert.

fotó: uefa.com

Borussia Dortmund – Arsenal 2-0 (1-0)
Dortmund, 45.100 néző, vezette: Olegario Benquerenca (portugál)
Dortmund: Weidenfeller – Schmelzer (Jojic, 79.), Subotic, Durm, Sokratis – Mkhitarian, Grosskreutz, Aubameyang, Kehl (Ginter, a szünetben), S. Bender – Immobile (A. Ramos, 86.)
Arsenal: Szczesny – Bellerin, Koscielny, Mertesacker, Gibbs – Ramsey (Cazorla, 62.), Arteta (Podolski, 77.), Wilshere – Welbeck, A. Sánchez, Özil (Oxlade-Chamberlain, 62.)
g.: Immobile (45.), Aubameyang (48.)
s.: Mhitarian (5.) ill.: Özil (54.), Wilshere (88.)

A csoport másik összecsapásán a továbbjutásra ácsingózó Galatasaray a lesajnált, biztos kiesőnek tartott Anderlecht együttesét fogadta. Némi meglepetésre a belgák játszották a főszerepet ezen a találkozón, Prandelli nem is értette, övéi miért nem tudnak felülkerekedni ellenfelükön, sőt! A törökök nagyon sokat köszönhetnek kapusuknak, Muslerának, aki meccsben tartotta csapatát. A szünetig nem esett gól, fordulás után gyorsan megszerezte a vezetést az Anderlecht. Praet kapufát is érintő góljával – szlalom a védők között – megbontotta a Galata játékát, Prandellinek mindenképpen reagálnia kellett az eseményekre, és meg is tette némi átszervezéssel, de mégis bosszankodhat a belga bajnok, mert az ötvenötödik percben Mitrovic hatalmas ziccert hagyott ki, mígnem a ráadásban Burak Yilmaz jött, látott és pontot mentett. A végeredménnyel így a törökök lehetnek elégedettebbek.

fotó: uefa.com

Galatasaray – Anderlecht 1-1 (0-0)
Isztambul, 50.000 néző, vezette: Vad II. István (magyar)
Galatasaray: Muslera – Kaya, Chedjou, Telles (Camdal, 79.), Sari – Sneijder, Inan (Bulut, 72.), Felipe Melo, Dzemaili – Yilmaz, Pandev (Bruma, 57.)
Anderlecht: Roef – Mbemba, Deschacht, Nuytick (M. Suarez, 23.), Najar – Acheampong, Praet (Dendoncker, 78.), Conté, Tielemans, Defour – Mitrovic (Kljestan, 66.)
g.: Yilmaz (90+1.) ill.: Praet (52.)
s.: Felipe Melo (62.), Dzemaili (90+2.) ill.: Nuytinck (2.), Conté (33.), Defour (39.), Acheampong (64.)

A csoport állása:
1. Dortmund 3 pont, 2. Anderlecht 1 pont, 3. Galatasaray 1 pont, 4. Arsenal 0 pont

Gavalovits Sándor