Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Stieberék a Bayern Münchent fogadják – Bundesliga-beharangozó

A német bajnokság negyedik fordulója is számos érdekesnek ígérkező összecsapást tartogat – ezek közül vettük górcső alá a magyar szempontból is leginkább várt találkozókat.

A tavalyi 1-4 után ismét bizonyíthat Mario Götze (19) – bbc.co.uk

A Hamburger SV – Bayern München összecsapás – legalább – két szempontból is nagy érdeklődésre tehet szert Magyarországon: két jelentős hagyományokkal bíró, de a bajorok esetén nagyszerű jelennel is rendelkező csapat randevúját mindig nagy figyelem kíséri, s nem elhanyagolható az sem, hogy a kikötővárosiaknál egyre inkább kezd beépülni a csapatba a magyar válogatott friss szerzemény, Stieber Zoltán.

Míg a hazaiak az első három fordulóban csupán egyetlen pontot gyűjtöttek – azért ennél lényegesen többet vártak a HSV drukkerei a Köln, a Paderborn és a Hannover elleni nyitány eredményességét illetően. Az sem fokozhatja azonban a hamburgiak optimizmusát, hogy a legutóbbi hét, Bayern München elleni ütközetük során nem kevesebb, mint 31 gólt kaptak…

Ugyanakkor a „bőrnadrágosok” hét ponttal a második helyen állnak – a Wolfsburg és a Stuttgart legyőzése mellett, ha kissé váratlan eredménynek is számított, Gelsenkirchenben talán elfogadható eredmény a döntetlen. Thomas Müller számára ráadásul amiatt is jelenthet többet a szombati meccs, mint egy átlagos tétmeccs, mert 2008 augusztusában épp a Hamburg ellen mutatkozott be a Bundesligában.

Az összecsapást sajnos több fontos láncszem is kénytelen kihagyni, így a hazaiak közül Gojko Kacar, Rafael van der Vaart, a korábbi Bayern-játékos Marcell Jansen, valamint Slobodan Rajkovic és Ivo Ilicevic sem játszhat. Főhet a feje azonban Pep Guardiolának is, hiszen a katalán vezetőedző Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez, Thiago és az ifjú tehetség Mitchell Weiser szolgálataira sem számíthat. Adott esetben pályára léphet azonban a vendégeknél Claudio Pizarro. A 35 éves perui klasszis egészen elképesztő statisztikát tudhat magáénak: eddig 22 alkalommal jutott szóhoz a Hamburg ellen, s ezeken a meccseken 19 gólig jutott!

A magyar sportbarátok nagy része biztosan jól tudja, hogy a válogatott középcsatára, Szalai Ádám a nyári átigazolási szezonban – a több játéklehetőség reményében – a Hoffenheimhez írt alá, s a sinsheimiek első bajnoki mérkőzésén már be is talált a 26 éves támadó. S az is könnyen előfordulhat, hogy néhány héttel a válogatottság lemondása után, Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitány kinevezését követően Szalai visszatér a nemzeti csapathoz. Most azonban a mindössze egy ponttal álló Stuttgarthoz látogatnak – a Bayern elleni vereség borítékolható volt, a Borussia Mönchengladach elleni idegenbeli döntetlen nem számít rossz eredménynek, azonban az újonc Köln elleni hazai vereségre nem igazán találnak magyarázatot a „svábok” drukkerei. Ezzel szemben a Hoffenheim a már említett idénynyitón legyőzte az Augsburgot, Brémában döntetlent ért el, s szintén 1-1-re végződött a Wolfsburg elleni párharca is.

A mérkőzés különösen emlékezetes lehet Sebastian Rudy számára, aki 2008 szeptemberében épp a Hoffenheim ellen mutatkozott be a Bundesligában a VfB Stuttgart színeiben, Vedad Ibisevic pedig 2007-2012 között a Hoffenheim labdarúgójának vallhatta magát. A bosnyák válogatott középcsatárra pedig szívesen emlékezhetnek a jelenlegi rivális szurkolói, hiszen ez idő alatt 92 meccsen 43 gólt jegyzett a gólvágó.

Míg hazai oldalról Mohammed Abdellaoue és Daniel Ginczek, a vendégektől Jin-Su Kim és Sejad Salihovic tölti kényszerpihenőjét.

A bajnokságot immár hagyományosan jól kezdő Mainz ezúttal sem panaszkodhat: az újonc Paderborn elleni idegenbeli 2-2, valamint a Hannover elleni – hazai – 0-0 után ugyanis legutóbb Berlinben diadalmaskodott 3-1 arányban a Thomas Tuchel távozása óta a dán Kasper Hjulman által irányított gárda. Semmiképpen sem a hazaiak pontszerzési reményeit erősíti, hogy épp a Borussia Dortmund ellen húzódik egy rossz sorozatuk: a legutóbbi hat egymás elleni randevújuk mindegyike vereséggel zárult.

Míg a Mainznál Nikolce Noveskire és Joo-Ho Parkra, a Ruhr-vidékieknél Oliver Kirchre, Ilkay Gündoganra, Nuri Sahinra, Marco Reusra és Jakub Blaszczykowskira sem számíthat a szakvezetőség.

Bundesliga, 4. forduló:

Péntek
20:30 Freiburg – Hertha BSC (Eurosport 2)

Szombat
15:30 Augsburg – Werder Bremen
15:30 Hamburger SV – Bayern München (Eurosport 2)
15:30 Paderborn – Hannover
15:30 Schalke 04 – Eintracht Frankfurt
15:30 VfB Stuttgart – Hoffenheim
18:30 Mainz – Borussia Dortmund (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30 VfL Wolfsburg – Bayer Leverkusen (Eurosport 2)
17:30 1. FC Köln – Borussia Mönchengladbach (Eurosport 2).

Budai Levente