Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Óriási meglepetés a nap záró mérkőzésén

A német bajnokság 4. fordulójának egyik legérdekesebbnek ígérkező összecsapását a – különösen – hazai pályán remekül szereplő Mainz és a tavalyi ezüstérmes Borussia Dortmund vívta. Ahogy arra számítani lehetett, a BVB számára nem volt sétagalopp a soros bajnoki mérkőzés, arra viszont nagyon kevesen gondoltak, hogy vesztesen hagyják majd el a mainzi pályát – mégis ez történt.

Okazaki Shinji – bundesliga.de

A Bundesliga szombat esti bajnoki mérkőzésén az első három fordulóban öt pontot gyűjtő – a Paderborn és a Hannover ellen döntetlenező, Berlinben pedig győzelmet arató – Mainz a hatpontos Dortmundot – a hazai pályán elszenvedett, Bayer Leverkusen elleni vereséget követően győzelem az Augsburg és Matthias Ginter korábbi csapata, a Freiburg ellen – fogadta. A bajnokság jelenlegi szakaszában, csakis ezeket a számokat tekintve – némi pátosszal – tehát akár rangadónak is nevezhettük a két gárda találkozását.

Ennek megfelelően nagy lendülettel kezdtek a csapatok, s Lukasz Piszczek révén már a 4. percben közel kerültek a vendégek a vezetés megszerzéséhez, a védelem azonban nagy helyzetben tisztázni tudott. Tíz perccel később Pierre-Emerick Aubameyang beadása nyomán fejelhetett volna gólt a friss szerzemény Adrían Ramos, ám a kolumbiai néhány centit tévesztett. A 36. percig kellett várni az első igazán említésre méltó mainzi lehetőségre, ám Okazaki Shinji bal alsó sarok felé tartó lövését hárítani tudta Roman Weidenfeller. Még az első játékrész hajrájában újabb lehetőség adódott a Ruhr-vidékiek számára: a tizenhatoson belülre berobbanó Ramos remek labdát kapott, ám közelről csak a jobb kapufát találta telibe.

Az első félidőben a „darazsak” többet tettek a vezetés megszerzése érdekében, ám az első negyvenöt percben nem jártak sikerrel és kérdéses volt, Jürgen Kloppnak sikerül-e valamit kifundálnia. Nos, az 54. percben majdnem előnybe került a Dortmund, ám az Aubameyang által középre tett labda hiába pattant meg egy mainzi védőn, Júnior Díaz a kapu torkából menteni tudott. A vendégek egyre-másra vezették a támadásaikat, egyre inkább úgy tűnt, idő kérdése és megszületik a dortmundi gól, ám mégsem így történt. Sőt, a 66. percben kissé váratlanul a hazai szurkolóknak volt okuk az ünneplésre. Történt ugyanis, hogy a frissen becserélt Jairo Sampeiro előbb szépen tartotta meg a labdát, majd miután azt visszakapta, remekül tálalt az ötösön belülre nagy lendülettel érkező – és Matthias Gintert maga mögé utasító –Okazaki elé, s a japán klasszis nem is hibázta el a ziccert, 1-0.

A játék képében nem igazán volt benne ez a gól, ez persze mit sem von le Kasper Hjulmand legénysége teljesítményének értékéből. A BVB érthetően igyekezett még nagyobb iramot diktálni és alig négy perccel később óriási esélyt kapott az egyenlítésre: egy kapura lövési kísérletbe ugyanis becsúszás közben kézzel ért bele a gólszerző Okazaki Shinji, ám a jogosan megítélt büntetőt a percekkel korábban becserélt Ciro Immobile kihagyta – vagy elegánsabban fogalmazva Loris Karis kivédte az olasz válogatott csatár lövését.

A mérkőzés játékidejéből még a tizenegyest követően is mintegy húsz perc volt hátra, ám egyre inkább az lehetett a kívülálló érzése, hogy ez nem a Borussia Dortmund napja lesz. Szinte semmi sem akart összejönni a tavalyi ezüstérmesnek, s ahogy az lenni szokott, az egyébként is nehéz helyzetben lévő Dortmund helyzete még rosszabbra fordult. A 74. percben ugyanis egy jobb oldalról érkező labdába ért bele olyan szerencsétlenül Ginter, hogy mentés helyett a saját kapujába kotorta a labdát, 2-0. Megjegyzendő, hogy erősen lesgyanús helyzetben találta volna meg az indítás a mainzi támadót, Jonas Hofmannt, tehát kétséges, hogy jó döntést hozott-e a játékvezető, amikor a középkezdés mellett döntött.

A meccsből hátralévő bő negyedóra alatt hiába tett meg mindent a szépítés, illetve az egalizálás érdekében a hét közben még az Arsenalt legyűrő Dortmund, a rendkívül fegyelmezetten védekező és a helyzeteivel jól sáfárkodó Mainz meglepetésre – de nem érdemtelenül – otthon tartotta a három pontot.

Mainz – Borussia Dortmund: 2-0 (0-0).
Mainz: Karius – Diaz, Bell, Jara, Brosinski – Baumgartlinger, Geis – Hofmann (Djuricic, 87.), Moritz (Koch, 83.), Allagui (Samperio, 60.) – Okazaki.
Borussia Dortmund: Weidenfeller – Durm, Ginter, Sokratis, Piszczek – Bender (Maruoka, 80.), Jojic – Großkreutz, Kagawa (Mkhitaryan, 65.), Aubameyang – Ramos (Immobile, 65.).
Gólszerző: Okazaki (66.), Ginter (74. – öngól).
Sárga lap: Geis (82.), ill. Großkreutz (78.).
Kiállítva: -, ill. -.

Budai Levente