Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Schalke nyerte a Ruhr-vidéki rangadót – A Bayern München újabb újoncot győzött le

A Bundesliga 6. fordulója szombati játéknapjának legjobban várt mérkőzésén a Schalke legyőzte legfőbb riválisát, a Borussia Dortmundot, a Bayern München pedig Kölnben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.

Eric Maxim Choupo-Moting – schalke04.de

A 145. Ruhr-vidéki rangadó első perceiben igyekezett minél nagyobb nyomást gyakorolni ellenfele kapujára a házigazda Schalke, s Joel Matip 10. percben szerzett fejesgóljával már meg is szerezte a vezetést. Megdöbbentő volt, hogy Dennis Aogo bal oldali szöglete után milyen tisztán fejelhetett kapura a kameruni válogatott védő, 1-0. Nem sokkal később, a 23. percben már megduplázódott a gelsenkircheniek előnye. Klaas-Jan Huntelaar jobb alsó sarokba tartó bólintását ugyan még bravúrosan hárította Roman Weidenfeller, az elé került labdát érthetetlenül a lehető legrosszabb helyre, középre rúgta a dortmundi Adrían Ramos. Így Eric Maxim Choupo-Moting került váratlanul ziccerbe, s honfitársa után a támadó is értékesítette a lehetőséget, 2-0.

A második bekapott gólt követően a Borussia Dortmund igyekezett gyorsan rendezni a sorait, s három perccel később már meg is született a szépítő találata. Történt ugyanis, hogy egy gyors jobb oldali ellentámadás során Adrían Ramos jól indította az akciót követő Pierre-Emerick Aubameyangot, s a gaboni csatár higgadt maradt, s betalált a „királykékek” kapujába, 2-1. Az első játékrész folytatásában mindent megtett annak érdekében Jürgen Klopp legénysége, hogy kiegyenlítsen, ez azonban a kissé védekezőbb felfogásra átálló Schalke ellen nem sikerült neki.

A második félidőben is a hazaiak nevéhez fűződik az első helyzet, azonban Kevin-Prince Boateng lövése egy kevéssel elkerülte a dortmundi kaput. Hiába próbált meg mindent annak érdekében, hogy legalább egy ponttal a zsebükben térhessenek haza a „darazsak”, a Schalke otthon tartotta a három pontot.

A Bayern München az újonc, de öt fordulót követően veretlen 1. FC Kölnt fogadta, s a „kecskék” a várakozásoknak megfelelően megnehezítették a bajorok dolgát. Ugyan Mario Götze a 19. percben kilőtte a bal alsó sarkot, miután egy az egyben vihette kapura a labdát (0-1), a „bőrnadrágosok” több nagy gólszerzési lehetőséget is kihasználatlanul hagytak. Megemlíthetjük akár Thomas Müller kapu közepébe, vagy Arjen Robben bal alsó sarokba tartó lövését, Timo Horn kapus mindig résen volt. Aztán a 34. percben két helyzet is adódott a Köln előtt, ám mind Adam Matuszczyk, mind pedig Anthony Ujah képtelen volt túljárni Manuel Neuer eszén. Még az első játékrészben történt, hogy Götze lövését is hárította Horn.

A második felvonás kevesebb helyzetet hozott, ám a 66. percben végleg megpecsételődött a hazaiak sorsa: ekkor ugyanis ügyetlen mozdulattal a saját kapujába kotorta a labdát Daniel Halfar, 0-2. A találkozó végjátékában már hiába próbált meg mindent a szépítés reményében a házigazda, már nem változott az eredmény.

A VfB Stuttgart a Hannovert fogadta, s mi tagadás, egy-két lehetőséget leszámítva – mint amilyen a 48. percben a suttgarti Timo Werner előtt adódott, ám kihasználatlanul hagyta a ziccert – kevés oka volt a szurkolóknak az izgulásra. Egészen a 69. percig, amikor Christian Gentner sarokrúgására Daniel Schwaab helyezkedett a legjobban, s a kapu jobb oldalába bombázott, 1-0.

A hátralévő mintegy húsz perc gólt nem, csak helyzeteket hozott, így újabb fontos pontokat gyűjtött a szezont rosszul kezdő Stuttgart.

Némiképpen a Ruhr-vidéki rangadóhoz hasonlóan alakult a Paderborn és a Borussia Mönchengladbach összecsapása, hiszen a 14. percben már 0-2 állt az eredményjelző táblán. Előbb a 8. percben lőtte ki Patrick Herrmann a jobb alsó sarkot Branimir Hrgota passzát követően (0-1), majd hat perccel később Raffael bombázta a kapu közepébe az éppen elé kerülő kipattanót, 0-2.

A 70. percben aztán siker koronázta az újonc – és két fordulóval ezelőtt még listavezető – Paderborn gólszerzési kísérleteit. Ekkor ugyanis Jens Wemmer a tizenhatos vonaláról lőtte ki kapásból a jobb felső sarkot, 1-2. A hazaiak pontszerzésért tett erőfeszítéseit jól példázza, hogy 9-0 volt a szögletarány a mérkőzésen. Ez sem volt azonban elegendő az egyenlítéshez, így ismét vereséget szenvedett a Paderborn.

Végül nem feledkezhetünk meg a Freiburg – Bayer Leverkusen párharcról sem, annak dacára, hogy ez a meccs gólnélküli döntetlennel ért véget. Az ütközet végkifejletét illetően nagy jelentősége lehet, hogy a leverkuseni Emir Spahic már a 28. percben a kiállítás sorsára jutott, miután megkapta a második sárga lapját. Ennek ellenére a gyógyszergyáriak álltak közelebb a győzelem kiharcolásához – a Bayer szurkolói számára fájdalom, a futball továbbra sem pontozásos sportág. Hiába került veszélyes helyzetbe Heung-Min Son, majd Karim Bellarabi – utóbbi lövését Roman Bürki kapus a kapufára tolta -, végül maradt a 0-0. Pedig a 89. percben Son veszélyes szabadrúgást végzett el, ám lövése a keresztlécen csattant. A mérkőzés krónikájához tartozik továbbá, hogy végül a hazaiak is tíz emberrel fejezték be az ütközetet, ugyanis Pavel Krmas is két sárga lapot kapott Felix Brych játékvezetőtől – így e tekintetben is döntetlen született ezen a mérkőzésen.

Bundesliga, 6. forduló:

Schalke 04 – Borussia Dortmund: 2-1 (2-1)
Gólszerzők: Matip (10.), Choupo-Moting (23.), ill. Aubameyang (26.).

1. FC Köln – Bayern München: 0-2 (0-1)
Gólszerzők: Götze (19.), Halfar (66. – öngól).

Paderborn – Borussia Mönchengladbach: 1-2 (0-2)
Gólszerzők: Wemmer (70.), ill. Herrmann (8.), Raffael (14.).

VfB Stuttgart – Hannover: 1-0 (0-0).
Gólszerző: Schwaab (69.).

Freiburg – Bayer Leverkusen: 0-0.

Korábban játszották:

Mainz – Hoffenheim: 0-0.

Budai Levente