Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lilian Thuram: Nem rasszista az olasz futball!

Lilian Thuram véleménye szerint, nem a rasszizmus már a legnagyobb probléma a labdarúgásban, elmondása szerint az már javarészt száműzve lett a világ legnépszerűbb sportjából.

Ezen a héten ismét téma Olaszországban, a rasszizmus ügye. Természetesen ismét egy sztár játékost, Mario Balotellit találták meg, most éppen az AS Roma ultrái(?), akik huhogással, illetve majomszerű hangokkal inzultálták a színes bőrű Milan csatárt. Thuram szerint a problémát meg lehet oldani, ő ennek megoldására már korábban egy saját alapítványt indított.

„Véleményem szerint nem a rasszizmus a legnagyobb probléma Olaszországban. Éltem ott, sok barátom van még most is Pármában, és Torinóban. Én nem aggódnék, az ilyen maroknyi szélsőséges miatt a stadionokban. A rasszizmus nem egy gyógyíthatatlan betegség, én más dolgok miatt aggódok. Franciaországban jó az oktatás, előbb-utóbb meg lesz a saját Barack Obamank.” –szólt az optimizmus, a korábbi 142-szeres gall válogatott klasszisból.

Egy kis komolysági kitérő: érdekesek Thuram azon szavai, hogy egyszer még fekete elnöke is lehet Franciaországnak, mikor a mostani kormány sikertelensége miatt, a szélsőjobboldal csak egyre erősödik. De annyit valljunk be: valóban hiba lenne figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy egy egész stadionnyi szurkolót tegyenek felelőssé, az egykori sztár által emlegetett „maroknyi szélsőséges miatt”. Persze, mi ezt magyarok tudjak csak igazán, hiszen nem is olyan régen egy válogatott meccsünket is zártkapuk mellett voltunk kénytelenek megrendezni, néhányak helytelen viselkedése miatt, máskérdés, hogy az ítélet mennyire volt arányos, illetve példateremtő. Utóbbi aligha, ugyanis a román szövetség csak 20 ezer frankos büntetést kapott, szurkolók zászlógyalázásáért…

Balogh József