Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Küzdelmek a kiesés ellen és az első helyekért – előzetes

Elérkezett a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó előtti fordulója. Kedden, megszokott módon 16 csapat lép pályára – már biztos továbbjutók, köztük a csoportelsőség megszerzéséért, rajtuk kívül pedig az életben maradásukért küzdő klubok.

E-csoport:
18:00|CSZKA Moszkva – AS Roma (Digi Sport 1)
20:45|Manchester City – Bayern München (Sport 1)

A Bayern München nagy meneteléséről szól a Bajnokok Ligája E-csoportja, sőt hazája bajnokságában is megállíthatatlannak tűnik a bajor együttes. A Manchester Cityt viszont mélyrepülés jellemzi. Az angol klubnak muszáj lesz összekapnia magát, ha szeretnének bejutni a BL-ben a legjobb 16 közé, mert még erre is van esélyük. Mégis, ha nem javul a teljesítményük, az Európa Ligás harmadik helyért is nagyon kapaszkodniuk kell. A vendég klub nyugodtan tartalékolhat, hiszen már biztos, hogy csoportelsőként zárják a körmérkőzéses szakaszt.
A csoport másik mérkőzését 18 órás kezdettel rendezik meg két fővárosi klub részvételével. A CSZKA otthonában az olasz főváros első számú csapata vendégeskedik majd. Ki-ki meccsre lehet számítani, tehát nem várhat feltétlen szívélyes vendéglátást az AS Roma, ugyanakkor mivel a vendégeknek is nagy a tét, az moszkvai csapat tagjai sem léphetnek minden mindegy alapon pályára. Mindkét klub azonos pontszámmal áll az 5. forduló előtt, ráadásul a gólkülönbségük is azonos, de a római gárda kettővel több gólt szerzett az eddigi négy mérkőzés során.

F-csoport:
20:45|APOEL – Barcelona (Digi Sport 2)
20:45|PSG – Ajax

Az F jelű kvartettben az éllovas PSG-től hajszálnyival lemaradó Barcelona látogat a csoport utolsó helyezettjének otthonába. A ciprusi főváros együttese, az APOEL 1 ponttal szerénykedik a tabella legvégén, de ők tettek már csodát a BL-ben. Ahhoz pedig nem is kellene olyan nagy csoda, hogy a harmadik, EL-t érő helyet megszerezzék, hiszen éppen hogy előzi őket a forduló előtt 2 pontos amszterdami Ajax.
Ráadásul az Ajaxnak papíron nem lesz könnyű dolga az éllovas PSG otthonában, persze a párizsiak nyugodtabban vághatnak neki a találkozónak, az ő helyük sokkal biztosabb. Ennek ellenére a Barcával szemben a csoportelsőség megszerzéséért, annak bebiztosításáért futnak versenyt a francia klub játékosai. Viszont a holland fővárosi gárdának szinte élet-halál kérdése a kedd esti mérkőzés, hiszen számukra ezen a párharcon nagyon sok minden múlhat. Mégis, az utolsó fordulóra várható az Európa Ligába jutásért a legnagyobb csata, amikor az Ajax az APOEL-t fogadja majd. Ennek ellenére mindkét csapat könnyebb helyzetből vághatna neki az utolsó körnek, ha sikerülne legalább pontot, netalán pontokat szerezniük az 5. játéknapon.

G-csoport:
20:45|Schalke 04 – Chelsea (Digi Sport 1)
20:45|Sporting CP – Maribor

A Chelsea, a Schalke, a Sporting és a Maribor együtteseinek nevével fémjelzett G-csoport nagy izgalmakat tartogathat még a futball szerelmesei és persze a kvartett részvevői számára. Az öt forduló után 8 ponttal éllovas Chelsea Gelsenkirchenbe látogat, a második helyezett, 5 pontos Schalke otthonába. Az előző körben csak ikszelni tudott a londoni klub a Maribor vendégeként, a Schalke pedig ott folytatná, ahol a hétvégén a Wolfsburg elleni 3-2-es bajnoki sikerrel abbahagyta. Érdekfeszítő párharcnak ígérkezik ez, ugyanis égetően fontos mindkét csapat számára a győzelem, de a pontszerzés mindenféleképpen.
A legutóbbi fordulóban meglepetést okozó Maribor a 4. fordulóban a Schalkét legyőző Sporting otthonába utazik. A lisszaboni zöld-fehérek egy ponttal előzik az utolsó, szlovén klubot, viszont még közülük is bármely együttes akár a BL legjobb 16 csapata közé is bejuthat. Még ha csak az Európa Ligát is biztosíthatja be a záróforduló előtt valamelyik együttes, akkor is várható, hogy mindent megtesz majd mindkét tizenegy a 3 pont bezsebeléséért, és hogy ezzel a nyolcaddöntők felé vegyék inkább az irányt.

H-csoport:
18:00|BATE – FC Porto (Digi Sport 2)
20:45|Shakhtar Donetsk – Athletic Bilbao

A H-csoportban két keleti helyszínen rendezik a mérkőzéseket. Mindkét összecsapás különösen nagy téttel bír egy-egy – az  életben maradásért küzdő – csapat számára. 20:45-kor a Shakhtar Donetsk fogadja a spanyol Bilbaót. Az Athletic csupán 1 pontot gyűjtött 4 forduló alatt, így utolsók a csoportjukban, de még van 2 meccsük arra, hogy javítsanak és legalább az Európa Ligát érő harmadik helyet megszerezzék. A hazai, ukrán együttes alighanem az első helyért hajt, amiről a forduló előtt 2 ponttal vannak lemaradva a Portóval szemben. A baszk piros-fehéreknek létkérdés lehet a kedd esti meccs, a Donetsknek pedig a 16 közötti kiemelés miatt igazán fontos ez az összecsapás.
18 órakor Fehéroroszországban kezdődik meg a csoport keddi programja. Ekkor fogadja a BL-ben küszködő BATE a könnyedén első FC Portót. A portugál klubnak elég lehet az egy pont is, hiszen egy esetleges Shaktar sikerrel sem érnék be így őket az ukránok. A BATE viszont nem veheti ilyen könnyen ezt a mérkőzést. A hazaiak számára szinte csak a 3 pont elfogadható, és még akkor sem lélegezhetnének fel teljesen az utolsó forduló előtt, ha most nyernének, ugyanis akkor nagy meccs van számukra is kilátásban a Bilbaóval, vélhetően akkor dől el az Európa Ligáért folytatott harc a fehérorosz és a spanyol csapat között.

Nagy Dávid