Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Mandžukić gólparádéjával nyolcaddöntős az Atlético – videóval

Madridban hengerelt az Atlético, de leginkáb Mandžukić, a Juve pedig vendégként hozta a kötelezőt. A madridiak már biztosan továbbjutottak, de a második helyre még két csapat is esélyes. A Malmö viszont már csak az Európa Ligába kerülésért hajthat az utolsó körben.

Atlético Madrid – Olympiacos 4-0 (2-0)

Helyszín: Vicente Calderón, 51.000 néző
Játékvezető: Wolfgang Stark (GER)
Időjárás, körülmények: 8°C, 76%-os páratartalom, puha talaj
Gólszerzők: Garcia (9′), Mandzukic (38′, 62’, 65’)
Sárga lap: Ansaldi (15′), Ndinga (53’), Fuster (56’), Jiménez (86’)

Atlético Madrid: Moya – Ansaldi, Godin, Gimenez, Juanfran – Koke, Gabi, Tiago (Suarez 46’), Garcia – Turan (Jiménez 66′) – Mandzukic (Griezmann 69′)

Olympiakosz: Jimenez – Elabdellaoui, Botia, Abidal, Masuaku – Milivojevic, Ndinga, Maniatis (Fuster 46’), Domínguez (Bouchalakis 72′) – Afellay (Kasami 46’) – Mitroglou

Mario Mandžukić klasszikus mesterhármasával ütötte ki az Atlético az Olympiakoszt (forrás: uefa.com)

A várakozásoknak eleget téve aktívan kezdte az Atlético a mérkőzést. Már a 9. percben megszerezte a vezetést a spanyol együttes, amikor a görög csapat védelmi hibáját kihasználva Juanfran középre tett labdáját Raúl Garcia a védőktől zavartalanul pöckölte be a léc alá. Juanfran passzának pillanatában nem lehetett lesről beszélni, hiszen az ellenfél kapusától kapta az Atlético játékosa az ellenfél kapusától kapta a labdát. Továbbra is nyomás alatt tartotta az Olympiakoszt a madridi klub. 2 perccel az első gólt követően veszélyes beíveléssel kerülhettek helyzetbe a hazai támadók, azonban a második találatra még várni kellett. A 15. percben sem újabb gól született, hanem egy durva szabálytalanság. Ansaldi ütemet tévesztett, és becsúszva nem a labdát sodorta el, hanem a norvég Elabdellaoui lábát. Ezért a csúnya belépőért a német játékvezető azonnali sárga lappal “jutalmazta” a hazaiak védőjét. A szurkolók mindeközben kitettek magukért, nagyszerű hangulatot varázsoltak az Atletico drukkerek és ezzel is tüzelték imádott csapatuk játékosait. Nem is volt baj a piros-fehérek játékkedvével, ezt bizonyította a 17. percben való próbálkozásuk, amikor a két perccel korábban sárga lapot begyűjtő Ansaldi már a labdára koncentrált, a jobb szélről indulva ívelt be az ellenfél tizenhatosának közepére, ahol az első gól szerzőjét kereste, azonban Garciának nem sikerült megdupláznia góljainak számát. A madridiak továbbra is fölényben játszottak, ahogy azt tették az egész félidő alatt. Ennek köszönhetően gyarapították is találataik számát, hiszen a horvát Mandzukic fejelt gólt a 38. percben (2-0). Ansaldi íveléseinek is meg lett a gyümölcse, ugyanis ívelte a támadó fejére a labdát, a támadó pedig élt a lehetőséggel. Még volt egy nagy helyzete a hazai együttesnek az első félidő végén, de Arda Turannál gyorsabbnak bizonyult Jimenez kapus, így elhalászta a török játékos elől a labdát.
A második félidő első nagy helyzetét – és egyben a vendégek első helyzetét – az Olympiacos görög csatára, Mitroglou hagyta ki. Egy beívelést követően óriási esélye adódott a szépítésre, ő azonban jócskán célt tévesztett fejesével.
A 62. percig kellett várni a mérkőzés harmadik találatára. Arda Turan emelte a labdát Mandžukić fejére, aki ekkor sem hibázott és növelte a hazaiak előnyét (3-0). A horvát támadó és az Atlético lényegében megtáltosodott, hiszen két perccel később már megszületett a hazai csapat negyedik találata is, Mandžukić pedig klasszikus mesterhármast ért el ezzel. Egy szabadrúgás beívelést követően a horvát csatár emelkedett a görög csapat védőinél magasabbra és harmadik gólját is fejjel szerezte meg; nagyszerű találat volt (4-0). A csereként az este hősét váltó Griezmann nagyon meg akarta szerezni csapata ötödik gólját, ez azonban a 75. percben a fejesét követően nem sikerült, hiszen nem sikerült a kaput sem eltalálnia. 5 perccel ezt követően Koke ívelt a szintén csereként bevetett Mario Suarez fejére, aki képes volt kihagyni a helyzetet 8 méterről. A 88. percben született még egy gól, ám ezt Wolfgang Stark játékvezető érvénytelenítette, pedig Griezmann már ünnepelte a fejjel szerzett találatát. Így hát kiütéses hazai siker született Madridban. Csodás mérkőzést láthattak azok, akik jegyet váltottak a találkozóra, bár kétlem, hogy az Olympiacos drukkerek örültek volna a látottaknak. Mindenesetre könnyed és szép játékkal hengerelt az Atlético, amely végig többet birtokolta a labdát és szinte megállás nélkül védekezésre kényszerítette a görög együttest. Ezzel a sikerrel már a legjobb 16 között az Atlético Madrid, a görögök viszont még izgulhatnak.


A mérkőzés összefoglalója

A mérkőzés statisztikája
Gólok:
4-0
Labdabirtoklás (%):
57-43
Összes lövés:
17-4
Kaput eltaláló lövések:
7-1
Szögletek:
7-3
Lesállások:
3-0
Sárga lapok:
2-2
Piros lapok:
0-0
Szabálytalanságok:
12-16
Passzok:
489-365
Sikeres passzok:
429-306

Malmö – Juventus 0-2 (0-0)

Helyszín: Swedbank stadion, 17.824 néző
Időjárás, körülmények: 4°C, 93%-os páratartalom, nedves talaj
Játékvezető:
Pedro Proença  (POR)
Gólszerzők: Llorrente (49′), Tevez (88′)
Sárga lap: Pereyra (85′), Olsen (88′), Johansson (89′, 89′), Rosenberg (90′), Morata (91′)
Piros lap: Johansson (89′)

Malmö: Olsen – Ricardinho, Helander, Johansson, Tinnerholm (Rakip 85′) – Forsberg, Adu, Halsti, Eriksson – Rosenberg, Kiese Thelin (Cibicki 70′)

Juventus: Buffon – Lichsteiner, Bonucci, Chiellini, Padoin – Marchisio (Pereyra 83′), Pirlo, Pogba – Llorente (Morata 72′), Vidal, Tevez

 

A Malmö drukkerek ilyen elszántan biztatták az övéiket (forrás: twitter.com/ChampionsLeague)

Meglepetésre bekerült a hazaiak kezdőcsapatába az előzetesen sérült gólzsák , Rosenberg (a selejtezőmérkőzésekkel együttvéve 6 gólt szerzett idén a BL-ben), így viszont sokkal nagyobb bizakodással vághattak neki a hazaiak a meccsnek. Ennek ellenére várható módon a Juve kezdte jobban a párharcot. 16 perc elteltével Vidal került óriási helyzetbe, de a svédek kapusa bravúrral hárította a chilei csatár tizenhatosról elvállalt próbálkozását. A vendégek következő nagy helyzetéig a 29. percig kellett várni, amikor Marchisio lőhetett szabadon a büntetőterületen belülről, azonban erőtlen, középre tartó lövése csemege volt Olsennek. 7 perccel később újra Marchisio került helyzetbe, azonban ebből a kísérletből sem született gól. Ez a lövés sem volt túlságosan erős, így megint sikerült hárítania a Malmö hálóőrének. Egészen az első félidő végéig, pontosan a 43. percig kellett várni a hazaiak első komoly lehetőségére. Ekkor Forsberg került nagy helyzetbe, ám annak ellenére, hogy tisztán lőhetett, a próbálkozás nem találta el Buffon kapuját. Több lehetőség nem volt ebben a játékrészben, így 0-0-ás döntetlennel mehettek pihenni a csapatok. A Juve dominánsabb szerepet játszott az első 45 perc során, bár egy nagy helyzete a svéd gárdának is akadt, mégsem ünnepelhetett gólt ekkor még egyik csapat sem.
A második félidő eleje góllal indult, a 49. percben a Juventus szerezte meg a vezetést. Az olasz gárda a spanyol Llorente révén került előnybe. A baszk támadó a nagyszerű indításnak köszönhetően a támadás  végén becsapta az ellenfél kapusát is és végül  a labdát a kapu közepébe lőtte. Ezúttal tehát Olsen nem tudta meggátolni a Juve játékosát a vendégek céljának elérésében (0-1).Úgy zárult, a félidő, ahogyan kezdődött: Juventus góllal. A 88. percig nem alakult ki egy komolyabb helyzet sem, de két perccel a rendes játékidő előtt Pogba passza után Tevez mesterien lőtte be a játékszert Olsen kapujának jobb alsó sarkába, s ezzel kialakult a végeredmény (0-2). A gól után egy perccel a hazaiak részéről Erik Johansson egy percen belül két sárga lapjának megszerzése révén egy pirosat is kapott, így biztosan kihagyja az Olympiakosz elleni sorsdöntő mérkőzést a csoportkör utolsó fordulójában. A mérkőzés utolsó 6 percében kellett csak a színes kártyákért a zsebébe nyúlnia a portugál játékvezetőnek, de akkor hét alkalommal is. A jobbára eseménytelen második félidőt Llorente törte meg egy az ellenfél kapujának felsőlécét eltaláló lövéssel. A második játékrészt és a mérkőzés egészét sem tudta igazán feldobni a közelmúltbeli sérülése ellenére játékra  jelentkező Rosenberg. Ezen az estén még neki sem sikerült betalálnia, igaz, a meccs hosszabbításának utolsó másodperceiben kis híján szépíteni tudott. A Juve végig nagy fölényben játszott és sikerült is hozniuk a vendégcsapat játékosainak a kötelezőnek előírt győzelmet. Mind emellett a hazaiak is sokat próbálkoztak, igaz, 13 lövésükből 5 találta el az ellenfél kapuját. Ez önmagában nem is lenne rossz arány, csakhogy amíg ők ebből egy gólt sem tudtak szerezni, addig a Juventus 10 kaput eltaláló lövéséből 2 gól lett.
Az utolsó körre az már eldőlt, hogy a svéd csapat már csak az Európa Ligába jutásért versenghet, de a Juventusnak és az Olympiakosznak is van esélye továbbjutni a BL-ben.

 


A mérkőzés összefoglalója

A mérkőzés statisztikája
Gólok: 0-2
Labdabirtoklás (%): 39-61
Lövések: 13-19
Kaput eltaláló lövések: 5-10
Szögletek: 3-2
Lesállások: 0-2
Sárga lapok: 4-2
Piros lapok: 1-0
Szabálytalanságok: 20-10
Passzok: 325-565
Sikeres passzok:  242-472

 

AzA-csoport állása az 5. fordulót követően:
1. Atlético Madrid 12 pont (14-3) – már továbbjutott!
2. Juventus 9 pont (7-4)
3. Olympiakosz 6 pont (6-11)
4. Malmö 3 pont (2-11)

Nagy Dávid