Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Charlie Austin, a QPR mesterlövésze!

Adott egy profi futballista, aki pályafutása kezdete óta, nem állt meg évi 15 gól alatt, a League One-tól kezdve a Championshipen át, egészen a Premier League-ig. Mégis, 25 évesen 110 góllal a háta mögött, még mindig az elismerésért kell harcolnia Charlie Austinnak.

Kép forrása: sportskeeda.com

Kép forrása: sportskeeda.com

Nem állíthatjuk, hogy a londoni Queens Park Rangers számára fáklyás menet lenne az idei Premier League szezon, a kék-fehérek csak a 16. helyen állnak, kettő pontra a kiesőhelyek egyikétől. Hogy a Loftus Road közönsége győzelemnek tapsolhat, vagy vereség miatt szomorkodhat, abban jelentős szerepe van a klub tavaly szerződtetett angol csatárának, a 25 éves Charlie Austinnak. Ugyanis, ha Austinnak megy, akkor a csapatnak is megy, góljai nagyban hozzájárulnak a QPR pontjaihoz. És ezt komoly adatokkal is alátámasztja a támadó. A QPR színeiben lejátszott 52 mérkőzésén 31 gólt szerzett, és ha gólt szerzett, akkor mindössze három (!) alkalommal nem győzött a Rangers. És most tessék megkapaszkodni: a Queens Park Rangers idei öt győzelme alkalmával, Charlie Austin, mindig gólt szerzett! A Sunderland elleni gólja elég volt a győzelemhez, az Aston Villa ellen duplázott, így lett 2-0, a Leicester ellen csapata utolsó gólját szerezte a 3-2-re megnyert mérkőzésen. Egykori csapata, a Burnley ellen gólpassz adott, majd gólt szerzett, és alighanem a túlzott akarásnak köszönhetően sikerült a gólja után három perccel kiállíttatnia magát. De visszatérése alkalmával mindent megbocsájtottak neki a szurkolók és a társak, mert a szombati bajnokin a West Bromwich ellen 0-2-ről egymaga megfordította a meccset, és mesterhármasával fellépett a góllövőlista harmadik helyére, Sergio Agüero, és Diego Costa mögé. Ki ez a fickó, és honnan jött?

2009-ben az éppen huszadik életévét betöltő Charlie Austint a League One-ban vitézkedő Swindon Town csapata szerződtette. Bár az első öt meccsen csak 24 percet kapott, és a bizalom legcsekélyebb jelét sem mutatták iránta, az első meccsen, ahol kezdőként számoltak vele gólt szerzett, majd a következőn is, míg harmadszorra már 90 percet kapott edzőjétől, és egy duplával hálálta ezt meg. Innen már nem volt megállás, szinte kihagyhatatlan lett a Swindon csapatából, és 33 bajnokin szerzett 19 góljával a második legeredményesebb lett piros-fehérben. Csapatával az ötödik helyen zártak, és csak a Play-Off döntőjében bukták el a feljutást, a Millwall ellen. Amikor Austin gólt szerzett, nem kapott ki a Swindon Town csapata.

Egy évvel később a Swindon mélyrepülésbe kezdett, és meg sem állt a tabella utolsó helyéig. Hősünk pályafutásának is ez volt a legrosszabb éve, még úgy is, hogy a bajnokság felénél leigazolta a Championshipben szereplő Burnley. De azért Austin nyomot hagyott maga után, 21 meccsen szerzett 12 góljával házi gólkirály lett a Swindon csapatánál, összesen pedig 15 gólt szerzett az FA-kupát is beleszámítva. A Burnley csapatánál nem úgy indult a támadó karrierje, ahogy azt elképzelte, négy mérkőzésen lépett pályára, utána megsérült, és hónapokig tartott a felépülése.

A 2011/12-es idényben már egészségesen, csapata egyik húzóemberévé vált, de 17 gólja csak a tabella 13. helyéig segítette a Burnleyt. Góljaival csak egyszer nem tudta győzelemhez segíteni csapatát, lassan már úgy kellett rá tekinteni, mint akinek pontot, vagy pontokat érő lábai vannak. Igazi kabalává vált, az évek alatt kevesebb mint öt mérkőzésen maradt vesztes csapat tagja, ha ő maga gólt szerzett. Ez még Aranylabdás világsztárok között is elképesztő adat!
Majd a 2013-as idényben eljött az áttörés, amikor a Burnley színeiben 37 meccsen 24 gólt szerzett, és ez jó ajánlólevél volt a továbblépésre, egy erősebb csapathoz. A szerencsés pedig jelenlegi csapata, a londoni QPR lett, amely 4 millió fontot fizetett érte, és döntésüket nem bánták meg a Loftus Roadon.

Kék fehérben 31 bajnokin lépett pályára, és 17 góllal keserítette az ellenfeleket, köztük két duplával, a főszerep mégis a Play-Off elődöntőben hárult rá, amikor is a Wigan elleni két gólja jelentette a londoniaknak az üdvösséget, és egy győzelemre voltak már csak a Premier League-től. A döntőben Austin nem szerzett gólt, de két védő figyelmét teljesen lekötötte, így fordulhatott elő, hogy Bobby Zamora üresen maradt, és az utolsó percben szerzett góljával legyőzték a Derby Countyt. A Queens Park Rangers, és vele együtt Charlie Austin is a Premier League-be jutott! Ha eddig nem lett volna érdekes a támadó, akkor a 2014. augusztus 16-án indult idényben bizonyosan azzá vált. Bár csapata két vereséggel kezdett, a harmadikon a Sunderland ellen már Austin gólja jelentette a különbséget, és a fiatal támadó diadalmenete a 15 mérkőzésen szerzett 11 góljáig egészen a múlt szombatig tart. A WBA elleni mesterhármassal ismét magára irányította a figyelmet a csatár, és immáron komoly kérőkről is hallani az átigazolási piac nyitásának közeledtével. Harry Redknapp a Queens Park Rangers menedzsere máris leszögezte, a támadó nem eladó, és ha  valaki ki akarja vásárolni a 2016 nyaráig érvényes szerződéséből, az bizony mélyen nyúljon a zsebébe, mert nem olcsón nem adja a kék-fehérek vezérlovát. Charlie Austin öt év alatt, a League One-ból, a Premier League legjobb góllövői közé emelkedett, igazi sikersztori a története. Nem fog megállni idén 15 gól alatt, ebben biztosak lehetünk, és ha csak rajta múlna, a QPR nem a kiesés ellen harcolna. Nyugat-London hercege kék-fehér palástjával a legjobb angol csapatokat riogatja. És még mindig csak 25 éves.

Demmel László