Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Félidőben a Premier League! – statisztikák, érdekességek

Félidejéhez érkezett a Premier League, az angol csapatok letudtak immár tizenkilenc bajnoki mérkőzést, és a szigetországban szokásosan futballal telt ünnepi időszak után, már rohannak is az újév felé, hogy folytassák a kiélezett küzdelmeket. De mielőtt megkezdődne a 2015-ös esztendő, ideje számot vetni az elmúlt fél évről.

pl cimer

Aki figyelemmel követi a Premier League-t, annak nem mond sok újat, hogy a tabella első három helyét a Chelsea, a Manchester City, és a Manchester United foglalja el. A Southampton idei repülőrajtja a negyedik pozícióig repítette Ronald Koeman csapatát, megelőzve az örök „bajnokesélyes” Arsenalt, és az idén szintén kiválóan teljesítő West Ham Unitedet. Ám a helyezéseknél beszédesebbek a megszerzett pontok, melyek a tavalyi félidőhöz képest alaposan összekavarodtak.

Tavaly ilyenkor így nézett ki a tabella eleje:
1. Arsenal 42 pont
2. Man. City 41 pont
3. Chelsea 40 pont
4. Everton 37 pont
5. Liverpool 36 pont
6. Man. Utd. 34 pont

És íme, az idei összesítő:
1. Chelsea 46 pont
2. Man. City 43 pont
3. Man. Utd. 36 pont
4. Southampton 33 pont
5. Arsenal 33 pont
6. West Ham 31 pont

Ami rögtön kitűnik, az a londoni Arsenal mélyrepülése, idén kilenc ponttal szereztek kevesebbet mint tavaly, és öt hellyel hátrébb állnak. A City tartja magát a második helyen, ami mint tudjuk tavaly év végére bajnoki címmel ért fel, míg a Chelsea hat ponttal többet szerzett a 2013-as önmagához képest, így jelenleg az élen áll. És ha José Mourinho a karácsonyi időszakban aktuális csapatával az élen állt, nem álltak meg a bajnoki címig. A Manchester United csak két ponttal szerzett többet, de mégis három hellyel előrébb lépett, a már említett Soton pedig plusz hat ponttal, és öt hellyel került előbbre. A legnagyobb fejlődést mégsem ők, hanem a West Ham United érte el. Tavaly a 19. helyen álltak, 15 ponttal és remény nélkül a további PL tagságra. Ám sikerült kikecmeregniük a gödörből, és mára Sam Allardyce csapata megduplázta pontjai számát, és 13 helyet javítottak a helyezésükön. Immár nem tűnik elérhetetlennek a nemzetközi kupaszereplést érő helyek egyike számukra, feltéva, ha a jobb erőkből álló, és a „Kalapácsosokat” közelről üldöző Tottenham, és Liverpool össze nem szedik magukat. Apropó, Liverpool! Ők sem kis esést produkálnak idén. Nyolc pont a hátrányuk a Luis Suárez hajtotta csapathoz képest, és most tessék megkapaszkodni: a tavalyi 44 gólhoz képest, idén, csak 26-ig jutottak a liverpooli támadók! Lehet sok mindent mondani az uruguayi csatárról, de, hogy Daniel Sturridge mellett a legfontosabb láncszeme volt a Poolnak, az elvitathatatlan. Nincs még egy olyan játékos, akinek a hiányát ennyire megérezné egykori csapata.

Hazai pálya:
A csapatok a legfontosabb mérkőzéseiket mindig hazai pályán vívják, és ha otthonuk bevehetetlen várként funkcionál, akkor már csak idegenben kell egy kicsit hozzátenni a produkciójukhoz.
Jelenleg egyetlen bevehetetlen erőd van Angliában, a Stamford Bridge. A Chelsea mind a kilenc meccsét megnyerte, imponáló, 22-3-as gólkülönbséggel. Egyszer szenvedett vereséget hazai közönség előtt a Manchester United (rögtön az első fordulóban a Swansea ellen), a Man. City, és az Arsenal is (Az „Ágyúsok” 3 döntetlenjüknek köszönhetően csak a 7. helyen állnak ebben a rangsorban). Akadnak azonban csapatok, melyek nem tudnak mit kezdeni a hazai pálya előnyével: a Hull, a Leicester, és Sunderland is csak egy alkalommal gyűjtötte be a három pontot otthonában, ezzel megalapozva az idei vesszőfutásukat.

Idegenben:
Ha már vendégeskedünk valahol, azt illően tegyük, és vigyünk ajándékot. Valószínűleg Manuel Pellegrini lemaradt e szép szokásról, mert ahol ő, és csapata a Manchester City megjelenik, ott általában ők bontanak ajándékot. Tíz meccsen 23 pontot szereztek Agüeróék az otthont távol, és jól meg is szórták ellenfeleiket, összesen 24 góllal. (Héttel többel, mint az Etihadban). A Chelsea-t sem jó vendégül látni, de a londoniak 5 győzelem mellett 4 alkalommal döntetleneztek, és egyszer kikaptak Newcastle-ban. 19 pontjuk még így is bőven elég, a városi rivális Tottenham 17 egységével szemben. Érdekes, hogy Mauricio Pocchettino fiai, a hazai táblázaton csak a 11, helyn állnak, míg idegenben a harmadik legjobb eredménnyel büszkélkedhetnek. Már csak a White Hart Lane-re kellene valami varázslat, hogy a kötelezőket hozni tudják. De itt is szót kell ejtenünk a legrosszabbakról, és ezt a címet magasan a Queens Park Rangers érdemelte ki. Kilenc lejátszott idegenbeli mérkőzésén egyetlen pontot sem szerzett a londoni alakulat, és mínusz 18-as gólarányuk a szégyen egyik külön kategóriája. Nem lehet büszke az egy idegenbeli skalpot gyűjtő Burnley (18.), és Crystal Palace (15.) sem, de még mindig jobban állnak az idényt jól indító, majd hirtelen lefulladó Leicester Citynél, akik ebben az összevetésben a 19. helyen tanyáznak.

Szerzett gólok:
Talán nem meglepő, hogy ebben a statisztikai adatban a tabella első két helyezettje vezet. Az éllovas Chelsea, és az üldöző Man. City is 41 góllal terhelte meg ellenfelei hálóját, aminek még a nyomába sem érnek az ellenfelek. (Tavaly a Chelsea 35, a City 54 góllal állt ilyenkor). Az Arsenal 34, a MU 33, a Southampton 32 gólt szerzett 19 mérkőzésen, de még a West Ham is eléri a 30 találatot. Vegyes a kép a továbbiakat tekintve, de akad hat csapat, mely még a meccsenkénti egy gólos átlagot sem hozza: az Aston Villa 11, a Burnley 14, a Sunderland 16, és a Leicester 17, a Hull és a WBA 18 alkalommal keserítette az ellenfelek kapusait.

Kapott gólok:
Nincs új a nap alatt, a Chelsea védelme itt is topon van (14 alkalommal kapituláltak), őket követi a Southampton (15), és a City (17), de még a MU is megúszta egyes átlaggal (19).
Nem leheznek ennyire boldogok az alsóház tagjai, akik nem véletlenül állnak ott, ahol. A jelenlegi 15. helyezett QPR 34 kapott góljával sereghajtó, de az Everton (31), és a Leicester (31) is ügyesen titkolja, hogy tud védekezni.
Ami a kapusteljesítményt illeti, itt már nem feltétlenül a nagycsapatok dominálnak. Lukasz Fabianski, a Swansea lengyel válogatott kapusa, és Fraser Forster, a Southampton kapusa vezeti a mezőnyt, 8-8 gól nélküli meccsel, vagyis, ennyiszer maradt érintetlen a hálójuk. De persze csak egy-egy meccsel maradnak el a nagyúgyk is, így Joe Hart (Man. City), Thibaut Courtois (Chelsea), David De Gea (MU), valamint Ben Foster (WBA) is lehozott 7 mérkőzést kapott gól nélkül.

Góllövőlista:
Térjünk át a csapatokról, a játékosok összevetésére, ami minden tekintetben érdekesebb lehet a futballrajongó számára. Rögtön az egyik legfontosabb statisztikai adat, a góllövők, és idei termésük. A PL szerelmeseinek nem mond újat, hogy az argentin Sergio Agüero (Man. City) vezeti a mesterlövészek versengését. A jelenleg sérült Agüero 14 gólt szerzett 15 mérkőzésen, köztük egy „mesternégyessel” a Tottenham elleni rangadón, ahol még egy büntetőt is kihagyott Pellegrini kedvence. Az argentin mögött egy brazil-spanyol, Diego Costa (Chelsea) áll 13 góllal, amit 16 meccsen hozott össze (mesterhármassal keserítve a Swansea-t). És itt jön a meglepetés, ugyanis a QPR üdvöskéje, Charlie Austin beférkőzött a harmadik helyre 12 góljával. Bár csapata erőteljesen gyengélkedik, Austin igen jól szerepel, és több csapat érdeklődését felkeltette, főleg a WBA ellen szerzett mesterhármasa után. A londoniak 25 éves csatárát olyan nevek követik, mint Alexis Sánchez az Arsenalból (10 gól), és a nagycsapatok „mumusa”, Papiss Demba Cissé (9 gól a NU színeiben). A 8 gólosok listájára Robin van Persie, és Wayne Rooney mellé még olyan nevek fértek fel, mint Graziano Pellé (Soton), és Wilfried Bony (Swansea).

Asszisztkirályok:
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Cesc Fábregas ott folytatta, ahol Barcelonában abbahagyta. Ipari mennyiségben osztja a jobbnál jobb passzokat a társaknak, akik nem hagyják ki a kínálkozó alkalmat. Így lehet, hogy a spanyol válogatott középpályása 13 asszisztnál jár. Mögötte nagy a lemaradás, a Swansea izlandi kedvence, Gylfi Sigurdsson 8 alkalommal hozta helyzetbe a támadókat. De a Soton szerb játékosa Dusan Tadic, és az Everton védője, Leighton Baines sem kell, hogy szégyenkezzen a 7 kiosztott gólpasszt érő átadás miatt.

Besárgult rosszfiúk:
Akadnak a gólszerzők, és a passzcsászárok mellett úgynevezett rosszfiúk, akiknek az a dolguk, hogy ha nincs más megoldás, akkor sárga lapok gyűjtésével hívják fel magukra a figyelmet. Bár az ellenfelek, és a játékvezetők sem rajonganak az ilyen módon szerzett hírnévért, de csapatuk kihagyhatatlan alapköveiről van szó. Ha nincs a csapatban egy mindenre képes „rosszcsont”, akkor valószínűleg az a csapat rövid időn belül becsületessége áldozatává válik. Ilyen imádott rosszfiú a sunderlandi Lee Cattermole, akit idén kilencszer kellett megfegyelmeznie a játékvezetőnek, pályafutása során pedig nem kevesebbszer, mint 74 alkalommal kapott sárga lapot, a 26 éves középpályás. De nem panaszkodhat Winston Reid sem, a West Ham védője, aki nyolc sárgával bizonyította keménységét a közönségnek. Meglepő lehet, de a harmadik helyen nem egy védekező középpályás, és nem is egy középhátvéd áll, aki a hentes és mészáros akadémiáról kibukva faragja az ellenfeleket, hanem a Chelsea támadója, a góllövőlista második helyezettje, Diego Costa. A brazil-spanyol csatár forrófejűségével sok gondot okoz csapatának, és idén már hét figyelmeztetésben részesült.

Itt a piros:
A Premier League idei idényében 39 alkalommal mutatták fel a piros lapot a játékvezetők, de csak két játékos volt olyan kivételezett helyzetben, hogy ezt kétszer is átélje. Kyle Naughton a Tottenham játékosának sikerült a bravúr, és öt mérkőzésen kétszer is sikerrel állíttatta ki magát. Paul Konchesky a Leicester City „főrókája” is kétszer mehetett idő előtt zuhanyozni, igaz, neki ehhez 18 mérkőzés kellett. További 35 játékos jutott még a kiállítás sorsára, köztük olyan nevek, mint Wayne Rooney, Branislav Ivanovic, vagy Olivier Giroud.

Öngólok:
Nem fukarkodtak a csapatok a saját kapujukba juttatott labdákkal sem, összesen 20 öngólt láthattunk a 19 forduló alatt. A pálmát a nyolcadik forduló viszi, amikor is a Sunderland 8-0-s southamptoni veresége alkalmával a vendégvédők három alkalommal is maguk segítették ki a Soton támadóit. De még ugyanebben a fordulóban a QPR-Liverpool meccsen a hazaiak két szerencsétlen megmozdulása is kellett, a vörösök 3-2-es győzelméhez. Ráadásul Richard Dunne utóbbi mérkőzésen szerzett öngóljával megerősítette pozícióját a PL örökranglistán 10 találatával.

Büntetők:
A 19 forduló alatt 38 büntetőrúgást ítéltek meg a játékvezetők, ami fordulónkénti kettes átlagnak felel meg, és ezekből 29-et váltottak gólra a csapatok. Egy büntető még a kaput is elkerülte, míg nyolcat a kapusok hatástalanítottak. De melyik csapat kapta a legtöbb lehetőséget tizenegyes elvégzéséhez? A Manchester City, mégpedig 5 alkalommal (4-et hazai pályán), amiből csak egy maradt kihasználatlan Sergio Agüero révén, a Tottenham ellen. A West Bromwich, és az Arsenal 4-4 tizenegyest rúghatott, de mindkét csapat hibázott egyszer. Bármilyen hihetetlen, de a tizenegyeseket a Crystal Palace becsüli meg a legjobban, a londoni kiscsapat háromból hármat értékesített, mindannyiszor idegenben, de a Chelsea, és a Leicester City is gólra váltotta 2-2 lehetőségét. Ellenben a MU, és az Aston Villa nem rúghatott büntetőt ebben a fél évben. És, hogy kik voltak a legnagyobb balgák a saját tizenhatosukon belül? A Tottenham Hotspur csapata, mely ellen 5 alkalommal rúghattak a kijelölt végrehajtók, míg a londoniak egyszer kaptak esélyt, de azzal sem tudtak élni. A második helyen a MU áll. Louis van Gaal fiai négy alkalommal szaladtak bele a saját csapdájukba, és hozták nehéz helyzetbe kapusukat. Érdemes még megemlíteni, hogy csak három csapat védői voltak annyira óvatosak, hogy ne kelljen szégyenkezniük kapusuk előtt: a Southampton, a Chelsea, és a Leicester ellen nem állhatott senki a büntetőpontra.

Gólok, gólok, gólok:
Akadnak pályák, ahol csak úgy potyognak a gólok minden mérkőzésen, de akad olyan hely is, ahol éppen csak becsúszik egy-egy találat, és a publikum csak nagy ritkán tapsolhat parádénak. A leggólerősebb pálya a liverpooli Everton székhelye, a Goodison Park, ahol 9 meccsen 31 gólt láthattak a nézők, 16-15-ös elosztásban. A kékek mögött nagy a tülekedés, ugyanis 29 gólt láthattak a szurkolók négy helyszínen: a MU, a Southampton, a QPR, és a WBA otthonában, de csak utóbbinál negatív a mérleg. És bizony akadnak gólmentes pályák is, ahol nem a gólparádé miatt telnek meg a lelátók. Az Aston Villa otthonában 9 mérkőzésen 18 góltól rezdült meg a háló, fájdalom a birminghami csapat szurkolóinak, hogy 7-11 ezek aránya. A Burnley drukkerei 19 gólt láthattak saját szemeikkel (7-12), míg a Hull „Tigrisei” összesen húszat karmoltak be (8-12).

Nézőszám:
A Premier League nézőszáma jelenleg a csillagos eget veri. Az eddig lejátszott 19 forduló alatt, több mint hatmillióan vándoroltak ki a stadionokba, egészen pontosan, 6.841.738. az össznézőszám. Vagyis Budapest teljes lakosságának a háromszorosa! Lám, ilyen dolgokra is képes a futball. A leglátogatottabb szentély, mint már hosszú évek óta, most is a manchesteri Old Trafford, ahol az átlagnézőszám 75.366 mérkőzésenként (ez 99,5%-os kihasználtság), és összesen 602.690 néző tette tiszteletét Rooney-ék előtt. Nézőszám tekintetében az Álmok Színházát az Arsenal otthona, az Emirates követi 59.997-es átlagnézőszámmal (kihasználtság 99,4%), majd a Newcastle United St. James’s Parkja 51.021 nézővel (97,4%). A lista alján az igen gyenge évet kifogó Aston Villa áll. A birminhami klub rajongói alaposan elpártoltak csapatuktól, ugyanis a stadion kihasználtsága 72,3%-os, ami 30.947 nézőt jelent, egy közel 43.000 férőhelyes arénában. A Villán kívül még a Sunderland csapata nem tudja bevonzani a szurkolókat, a „Macskák” is 90%-os kihasználtság alatt teljesítenek, egészen pontosan 87,3%-on állnak, ami fordulónként 42.795 nézőt jelent, a 49.000 helyes Stadium Of Lightban. De még ezeken a „gyenge” nézőszámokon kívül is, a Premier League idei átlagnézőszáma meccsenként 28.340! Meccsenként! Hogy Angliában vallás lenne a futball, az erős túlzás. Nagy-Britannia, nem Dél-Amerika, de a rajongás elvitathatatlan. Sok néző, sok gól, szebbnél szebb megoldások, kemény csaták, nagy rangadók jellemzik ezt a fantasztikus bajnokságot, amit hétről-hétre a világ minden tájáról nézők milliói követnek. Végezetül álljon itt egy videó, az év legszebb góljaival, ez talán meghozza az étvágyat a január 1-én újra nekilendülő „tavaszi” idényhez!

 

https://www.youtube.com/watch?v=GoH3eILbGG8

Demmel László