Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika kupa: Gyan az utolsó percben döntött – videóval

Egy végtelenül küzdős mérkőzésen Ghána Asamoah Gyan hosszabbításban szerzett góljával felül tudta múlni Algéria csapatát, és ezzel nekik is 3 pontjuk van, akár csak a Sivatagi Rókáknak és a később játszó Szenegálnak. 

Forrás: goal.com

Forrás: goal.com

Ghána – Algéria: 1-0 (0-0)
Helyszín: Estadio de Mongomo, Mongomo
Vezette: K.Coulibaly
G: Gyan (90+2.) ill. –
Ghána: Razak – Afful, Amartey, Mensah, Rahman – Atsu, Acquah (Wakaso 55.), Badu, André Ayew (Asante 84.) – Jordan Ayew (Otoo 78.), Gyan
Algéria: M’Bolhi – Mandi, Bougherra, Medjani, Ghoulam – Bentaleb, Lacen (Mahrez 71.), Taider – Feghouli, Belfodil (Slimani 56.), Brahimi (Kadir 86.)
Sárga: Acquah (26.) ill. Bougherra (45+1.), Bentaleb (73.)
Piros: – ill. –

Az első helyzetet Algéria előtt adódott, az első találkozón is gólt szerző Ghoulam lőtt kapura egy távoli szabadrúgást, de nem talált kaput. A játékot az észak-afrikaiak irányították, viszont komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni. A 20. percben aztán már veszélyeztettek, remek jobb oldali összjátékot követően Bentaleb került lövőhelyzetbe a tizenhatoson belül, azonban borzalmasan találta el a labdát, bedobás lett belőle. Fél órányi játék után kialakult egy kisebb kakaskodás Bentaleb, Belfodil és Badu közt, de végül nem történt komolyabb baj, a bíró pedig még csak a sárga kártyát sem mutatta fel. Nem alakult ki folyamatos játék, mert a játékvezető a legapróbb szabálytalanságokat is lefújta. Ez nem tett jót a meccsnek, 21 szabálytalanság történt csak az első félidőben, míg mindössze 2 kapura lövést tudtak felmutatni a csapatok, mind a kettőt Algéria.

Ghána első kapura lövése gyakorlatilag rögtön a fordulás után született, Jordan Ayew bolondította a védőjét, majd egy vérszegény kísérletet küldött M’Bolhi kezébe. Éledezni látszottak a Fekete Csillagok, az 52. percben Atsu beadására érkezett Asamoah Gyan, viszont a fejesét már nem tudta kapu felé irányítani. A 61. percben az Ayew-fivérek kombináltak ügyesen, André betett labdáját Jordan pörgette a kapu fölé nem sokkal. A 65. percben remek kontrát vezetett Algéria, Slimani kiküzdötte a labdát Feghoulinak, ő lekészítette Brahiminek, aki egyből kidobta a játékszert a bal oldalra. Bentaleb érkezett, és lőtt, centikkel a kapu mellé. A 72. percben a második félidőben feljavult Atsu találta meg André Ayew fejét a labdával, de a Marseille középpályása nem találta el a kaput. A 76. percben a csereként beállt Mahrez tüzelt a tizenhatoson belül, azonban itt sem kellett a ghánai kapusnak közbeavatkoznia. A 92. percben aztán Asamoah Gyan megnyerte a meccset Ghánának. Egy szinte vaktában előrevágott labdára rástartolt, lefutotta az egész mérkőzésen remekül védekező Medjanit, és belőtte a hosszúba.

https://www.youtube.com/watch?v=2c3xhZ2PkVY

Este Szenegál megléphet a csoport élén Dél-Afrika ellen, ugyanakkor egy esetleges dél-afrikai győzelemmel mindegyik csapat 3 ponttal állna 2 kör után.

A csoport állása:

1) Szenegál 3 pont (2-1)
2) Ghána 3 (2-2)
3) Algéria 3 (3-2)
4) Dél-Afrika 0 (1-3)

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Bifouma, Oniangue (Kongó), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Akaichi, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew, Asamoah Gyan (Ghána), Diouf, Sow (Szenegál), Phala (Dél-Afrika),  Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare (Mali), Oyongo (Kamerun)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Tereh Balázs