Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: A Bayern hengere Ukrajnában fagyott le!

A Bajnokok Ligája 2014-2015-ös szezonjának folytatásában a nyolcaddöntők következtek. Ukrajnában semleges pályán a Shakhtar a hétvégén a HSV-t elgázoló Bayern Münchent fogadta. A bajorok szinte végig rohamoztak, még emberhátrányban is, amikor Xabi Alonso 100. BL meccsén piros lapot kapott. Az ukránok finoman szólva sem mutattak sokat, mégsem győztesen hagyták el a pályát a vendégcsapat tagjai.

A bajorok közel fél óra emberhátrányban – ezt sem tudta kihasználni a Shakhtar (forrás: uefa.com)

Shakhtar Donetsk – Bayern München 0-0
Helyszín: Arena Lviv, Lviv
Vezette: Alberto Undiano Mallenco (ESP)
Sárga lap: Srna (38′), Costa (58′) ill. Rafinha (23′), Xabi Alonso (24′, 65′), Boateng (80′), Schweinsteiger (85′)
Piros lap: Xabi Alonso (65′)

Shakhtar Donetsk: Pyatov – Shevcuk, Rakyckyj, Kucher, Srna – Fred, Fernando – Taison (Wellington 84′), Teixeira, Costa (Marlos 78′) –  Luiz Adriano (Hladkyj 89′)

Bayern München: Neuer – Rafinha, Boateng, Alaba – Schweinsteiger, Xabi Alonso, Bernat – Robben, Götze (Lewandowski 75′), Ribéry – Müller (Badstuber 70′)

A -5 C° ellenére már a mérkőzés első percében meleggé tehette volna a helyzetet a Shakhtar számára a müncheni egyesület, ugyanis  bajor részről Rafinha lőhetett. A brazil próbálkozása kapura is ment, de erőtlen volt, így az ukrán klub hálóőre könnyen szerezte meg labdát. A vendégek nem lassítottak, hiszen a 2. perc felénél Robben labdáját Schweinsteiger lőtte el kapásból, ám az ígéretes kísérlet után a játékszer a kapu mellé szállt. Letámadások sorozata követte ezt a német csapat részéről, ugyanis Guardiola gárdája már az ellenfél térfelén szerette volna megállítani az ukrán együttest. A 11. minutum óriási Bayern lehetőséggel vette kezdetét. Az egyik főszereplő ekkor is a holland támadó volt, aki Müller elé tálalt, ám a világbajnok a kapus mellett ugyan elgurította a labdát, de az keresztbe elment az üres kapu előtt. Egyre csak nőtt az őszi Bundesliga-rekorder nyomása. Folyamatosan támadtak a Hamburgot hétvégén 8-0-ra kiütő müncheniek, ám a 20. percben jött egy Donetsk-kontra. A jó lendület ellenére azonban kudarcba fulladt ez az akció. Neuernek a 25. minutumban akadt dolga Rakyckyj jó helyről elvégzett szabadrúgását követően. A német hálóőr megszerezte a felpattanó labdát, majd kiejtette, de a nagy versenyben is a kapus lett az első, így újfent nála volt a játékszer. Fél óra és egy perc elteltével Ribéry passzolt Müller elé a Donetsk tizenhatosánál, végül a világbajnok labdarúgó félig-meddig becsúszva bemutatott lövése fölé szállt. Ígéretes volt ez is, ám ahogy a bajor fölény állandósult, úgy ekkorra még az eredmény sem változott. A félidő hajrájához közeledve (43′) a Bayern francia játékosa lövéssel is megpróbálkozott, de a büntetőterület előteréből ellőtt labdája fölé ment, így ez a szép támadás sem góllal fejeződött be. Gól nem született a nyolcaddöntő odavágójának első szünete előtt, de a bajorok magabiztosan uralták a játékot. Igaz, akadtak kis periódusok az összecsapáson, amikor az ukrán csapat előtt is adódott lehetőség.

Ott folytatta a Bayern a rohamokat, ahol a pihenő előtt abbahagyta. Volt is kavarodás a 49. percben a Shakhtar büntetőterületén belül, ám végül kapura veszélyes kísérlet nem alakult ki. Olykor elszabadultak az indulatok, nehezen bírtak magukkal többen is, hiszen közel tíz perccel a fordulás után. Ribéry-re a földön fekve tapostak, majd felállva vetődött rá Srna – akinek már sárga lapja is volt -, persze nem kellett félteni a feleket. A horvát azonban megúszta újabb lap begyűjtése nélkül. Guardiola is jót nevetett a látottakon, hiszen a spanyol játékvezető a 65. percben kiállította a 100. Bajnokok Ligája meccsén szereplő Xabi Alonsót, aki éppen hogy hozzáért Teixeira-hoz, amitől  utóbbi a földre zuhant. Megvolt tehát a lehetőség, amit megragadhattak volna a Donetsk labdarúgó, de megfogyatkozva is tudták uralni a játékot a német szupercsapat tagjai. Sikerült mégis előrébb jönnie a Shakhtarnak, de az ellenfél térfelén való labdajáratáson kívül sokat nem tettek, és ezt sem volt alkalmuk huzamosabb ideig csinálni. Lewandowski becserélése sem hozott nagy változást a sokkal kevesebb helyzetet hozó második félidőben. A 88. minutumban mégis úgy tűnt, hogy előnnyel utazhat haza a Bayern, ám Robben betörése után tisztázott a védelem. A lefújás után a gól nélküli döntetlennek a Shakhtar játékosai örülhettek jobban a két csapat első egymás elleni ütközetét követően, hiszen a bajorok emberhátrányban is domináltak, de gólt mégsem szereztek, csak a sárga lapok záporoztak a találkozón. Így a müncheni visszavágón bizakodhatnak az ukrán csapat labdarúgói. Igaz, az Allian Arenában a Bundesliga listavezetőjének még nagyobb dominanciájára lehet számítani. A Donetsk összesen egy lövésig jutott a meccsen – még az első félidőben – , így a jó vendégszereplésben bizakodásnál több kell a visszavágóra.

Nagy Dávid