Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Kiesési rangadóval indul a forduló – előzetes

A német labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának nyitómeccse magyar érdekeltséggel is bír, hiszen a Dárdai Pál által irányított fővárosi Hertha BSC a VfB Stuttgarthoz látogat, így egy alsóházi rangadóval indul a hétvége. Másnap Stieber Zoltán és Szalai Ádám csapatai is pályára lépnek – előbbi a mostanság remeklő Dortmundot fogadva, utóbbi pedig a hullámzóan teljesítő Schalke ellen idegenben. Ezen kívül persze lesz egy újabb felsőházi ütközet is.

BD 2014 2015 KÉSZ

A Német Kupa hétközi nyolcaddöntőit követően máris folytatódnak a Bundesliga küzdelmei is. A megszokott módon és időpontokban kerülnek lebonyolításra a találkozók, és már a 24. forduló első játéknapjára jut magyar érdekeltség.

Ma 20:30-tól Stuttgartban vendégszerepel a Dárdai Pál irányította berlini Hertha. A vendégek már nincsenek kiesőhelyen, de még így is a veszélyzóna közelében állnak, a hazai VfB pedig az utolsó helyet foglalja el, így igazi kiesési rangadóra számíthatunk. A berliniek legutóbb nagyszerű sikert arattak hazai pályán az Augsburg ellen, ezzel igazán fontos sikert elkönyvelve. Eközben a stuttgartiak ugyan vezettek a Hannover otthonában, végül csak egy ponttal távozhattak a meccs után. A két együttes között 5 pont a különbség, az viszont mindkét csapatban közös, hogy több vereség után tudtak legutóbb pontot, pontokat szerezni. A Berlin zsinórban két vesztes meccs után nyert, míg a Stuttgart két egymás utáni vereségét követően szerzett pontot.

Szombaton 15:30-tól is többek között a magyar érdekeltséggel bíró kluboké a főszerep. A meccsről-meccsre egyre jobb és összességében nagyszerű teljesítményt nyújtó Stieber Zoltán csapata a Hamburger SV az újra jó formában szereplő Borussia Dortmundot fogadja a kikötővárosban. A magyar válogatott labdarúgó legutóbbi két meccsén betalált, de a hamburgi klub ennek ellenére csak egy pontot szerzett, holott Stieber gólja a Mönchengladbach ellen vezetést ért, míg a Frankfurt ellen egyenlítést. A dortmundiak viszont csúcsformában vannak. Legutóbb a Ruhr-vidéki rangadót is magabiztosan nyerték otthon, ahol a Schalke 04 volt az ellenfelük. A HSV még a veszélyzóna közelében van, ám a Német Kupában negyeddöntőbe jutott Dortmund már 10. helyen van, de pontszámokat tekintve ők sincsenek túl messze a Hamburgtól, hiszen a két csapatot csak két pont választja el az 5 helyezésbeli különbség ellenére.
A pont a Dortmundtól az elmúlt kör csúcsrangadóján vereséget szenvedő Schalke 04 otthon látja vendégül a Hoffenheim csapatát. A vendégek tagja Szalai Ádám, aki mostani klubja előtt a gelsenkircheni kékek csapatában futballozott. Izgalmas összecsapásra és rangadóra van kilátás az 5. és 7. helyezett meccsén, hiszen az is növeli az összecsapás fontosságát, hogy mindössze két pont választja el a Hoffenheimet az előkelőbb helyen álló Schalketól. Ha sikerül győznie a vendég együttesnek, azzal beléphetnének abba a mezőnybe, ahol már a helyezések európai kupaszereplést érnek. A Hoffenheim teljesítménye feljavult a rossz tavaszi kezdés után, hiszen zsinórban 3 meccs óta veretlen a csapat, míg a Schalke 3 meccs óta nyeretlen.
A listavezető bajorok ezúttal vendégpályán fognak szerepelni, a Hannover 96 csapatának otthonában. A Bayern megállíthatatlannak tűnik, de semmi sem lehetetlen, ebben bízhatnak a hazai klub játékosai is az összecsapás kapcsán. A müncheni óriás ellenfele 27 ponttal a 12. ebben a sűrű mezőnyben, amelyben a hannoveriek is csak 4 pontra vannak a 16., osztályozót érő helytől. Guardiola alakulata mellett szól ismét a papírforma, és a hétközi Német Kupa nyolcaddöntőjét is megnyerte München városának és egyben a világ egyik legjobb csapata.
Ezen a délután mérkőzik meg egymással még a szuper formában lévő második helyezett Wolfsburg az FC Augsburggal. A bajorok hazai pályán fogadják Dostékat, és a holland támadó nevével fémjelzett együttes mindent egybevetve 18 meccse veretlen. Az augsburgiak teljesítménye mostanság ingadozóbb, de még így is a 6. helyen állnak. Legutóbb a Herthától kapott ki idegenben a végjátékban az Augsburg, ezúttal otthon javíthatják múltkori pont nélküli szereplésüket. Ha továbbra is tudja hozni formáját a wolfsburgi együttes, akkor nagy kihívás lesz jól szerepelniük a bajoroknak, de mindenképpen egy felsőházi rangadóra és izgalmas küzdelemre számíthatunk, hiszen az FCA is képes nagyon jó teljesítményt nyújtani, amit már számtalanszor bizonyítottak a klub játékosai már ebben a szezonban. Az augsburgiak olyan pozíciót foglalnak el a tabellán, ahol nagy a verseny, és hajszálnyira vannak egymástól a csapatok, sőt, a bajor egyesület azonos pontszámot szerzett, akárcsak a mögöttük álló Hoffenheim. Mégis, ha nyerne a hazai klub, akkor akár a 4. helyet is megszerezhetnék.
Az SC Freiburg a kupában a Kölnt múlta felül egy góllal, a Bundesligában pedig a 3. osztályú ellenfél ellen a Német Kupából kieső Werder Brement fogadja. A brémaiak az előző fordulóban elszenvedték első tavaszi vereségüket, de a folytatást az őszi záráshoz képest az előkelő 9. helyről várhatják. Ha legalább döntetlent játszik a Werder, akkor megtartják pozíciójukat, de az utolsó előtti freiburgiak a 3 pontra hajtanak, hogy kiléphessenek kiesőzónából.
Szalai egykori együttese, a Mainz a Borussia Mönchengladbachot látja vendégül 18:30-tól. A ‘Gladbach hét közben továbbjutott a Német Kupában, ezzel hangolódva a Bundesligás meccsükre. Bármi is lesz az összecsapás végeredménye, a Borussia mindenképp marad a 3. helyen, bár ha kikap a fekete-fehér együttes, akkor veszélybe kerülhet a közeljövőben a “dobogós” pozíció. A hazaiak csupán a 12. a táblázaton, de egy élmezőnyben szereplő csapat legyőzése, vagy megszorongatása löketet adhat a klub játékosainak a feljebb kapaszkodás szempontjából.

A vasárnap első német élvonalbeli meccsére Kölnben kerül sor délután fél 4-től. Az 1. FC otthonába látogató együttes pedig az Eintracht Frankfurt lesz, amely legutóbb a HSV-t győzte le. A kölniek az előző kör nyitómeccsén a Bayern otthonában szenvedtek 3 gólos vereséget, pedig volt lehetőségük szorosabbá tenni a meccset, viszont a hétközi kupameccset is elbukta a csapat az SC Freiburg vendégeként, ahol közel álltak a hosszabbítás kiharcolásához. A 13. helyezett Köln is közel van a veszélyzónához, a frankfurtiak viszont a jelenlegi 8. helyezésükkel a legjobb 6 csapat közé jutásért eséllyel pályáznak.

A forduló zárómeccsére 17:30-kor kerül sor, melyen a Paderborn a Bayer Leverkusen fogadja majd. A hazaiak tavaszi teljesítménye eddig igencsak felemás, és a 16. helyről várják ezt a mérkőzést. A leverkuseniek a pozíciójuk megtartását biztosra vehetnék, ha sikerül nyerniük, viszont ha a Paderborn meglepi a Német Kupában hosszabbítás után továbbjutó vendégeket, akkor az újonc együttes kiléphetne a kiesőzónából.

Péntek
20:30 VfB Stuttgart – Hertha BSC (Eurosport 2)

Szombat
15:30 Schalke 04 – Hoffenheim
15:30 FC Augsburg – VfL Wolfsburg
15:30 Hannover 96 – Bayern München (Eurosport 2)
15:30 SC Freiburg – Werder Bremen
15:30 Hamburger SV – Borussia Dortmund
18:30 Mainz – Borussia Mönchengladbach (Eurosport 2)

Vasárnap
15:30 1. FC Köln – Eintracht Frankfurt (Eurosport 2)
17:30 Paderborn – Bayer Leverkusen (Eurosport 2)

Nagy Dávid