Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar-görög: Fő az óvatosság?

Többen is megszólaltak a görögök elleni, vasárnapi Eb-selejtező kapcsán, így Sallói István, Dárdai Pál egyik stábtagja, valamint Szűcs Lajos, a Lombard Pápa kapusa is. Mindketten hangsúlyozták, hogy nem lehet tudni, mire számítsunk a hellénektől.

A szurkolók támogatásával győzelemre kellene váltani az esélyeket. - fotó: meszarosmartonblogja.hu

A szurkolók támogatásával győzelemre kellene váltani az esélyeket. – fotó: meszarosmartonblogja.hu

„Jobb lenne, ha három-négy ponttal több lenne…” – Szűcs Lajos

Életükért játszanak. Szűcs Lajos, a Pápa kapusa jellemezte így Sergio Markarián válogatottját a vasárnapi ütközet előtt. A veol.hu-nak nyilatkozó kapus szerint sokkal jobb lenne, ha Katsuraniszék legalább négy-öt ponttal állnának, mert így rendkívül nehéz összecsapás elé néz a válogatottunk, de a rutinos portás amondó, itthon tartjuk a három pontot. „Senkit se tévesszen meg a csoport állása, a görög válogatott sokkal jobb csapat annál, mint amit a helyezése mutat. Talán kissé furcsa lesz, amit mondok, de számunkra kedvezőbb volna, ha a görögöknek már lenne négy-öt pontjuk, ugyanis a mostani helyzetükben biztosan az »életükért« küzdenek. Talán kissé furcsa lesz, amit mondok, de számunkra kedvezőbb volna, ha a görögöknek már lenne négy-öt pontjuk, ugyanis a mostani helyzetükben biztosan az »életükért« küzdenek.” Csatlakozott a háromszoros válogatott kapushoz csapatársa, Csizmadia Csaba is. A védő szerint is győzelmi kényszerben lép pályára a hellén együttes, ám mert éppen ez akár görcsös játékot okozhat, ennek ellenére Csizmadia véleménye szerint az egy pont is megfelelő lehet a magyar válogatott számára. „Mindent összevetve megtippelhetetlen a magyar–görög mérkőzés végeredménye. Nem tudni, hogy ellenfelünk milyen arcát mutatja majd az új edző irányításával. Az biztos, hogy erős csapatot alkotnak a görögök, nem az eddigi egy pontjuk alapján kell megítélni őket. Vasárnap este lépéskényszerben lesznek, nekik kell majd kezdeményezniük, mivel a döntetlen számukra semmiképpen sem jó eredmény. Úgy vélem, nekünk az egy pont is megfelelő lehet, de szurkolok a srácoknak, hogy győztesen hagyják el a pályát, és erre szerintem meg is lesz az esélyük.”

„Bizonytalansági tényező…” – Sallói

Kockázati tényezővé vált Sergio Markarián kinevezése. - fotó: larepublica.ec

Kockázati tényezővé vált Sergio Markarián kinevezése. – fotó: larepublica.ec

A Kecskemét klubigazgatója, a válogatott megfigyelőjeként dolgozó Sallói István szerint már nem mi vagyunk a meglepetés, és a rejtély az ellenfelek számára, hanem Sergio Markarián. Az uruguayi trénert február elején nevezték ki Claudio Ranieri helyére a görögök, így aztán jó kérdés, mennyire tudott felkészülni a görögök kapitánya. „Sergio Markarián kinevezése számunka bizonytalanságot és kockázatot jelent – kezdte Sallói. – Megfordult ugyanis a dolgok állása. Az ősszel mi élveztünk előnyt azzal, hogy Dárdai Pál edzőként ismeretlen volt az ellenfeleknek, hacsak valaki a Hertha U15-ös csapatát nem tanulmányozta behatóan.”

Emellett természetesen a biztos végeredmény sem borítékolható. „Hazudik, aki azt állítja, hogy százszázalékos biztonsággal megmondja, mire számíthatunk Markariántól, aki szövetségi kapitányként Budapesten debütál. És senki se áltassa magát, a görögök nem városnézésre jönnek Budapestre. Igenis győzni akarnak majd, három ponttal ugyanis újra versenyben lennének a továbbjutásért.” Véleménye szerint a görög futballt a hollanddal egy szinten lehet emlegetni, és kifejezte reményét, hogy a rutinos sérülteket – főként Holebast – nem bírja majd el a hellén együttes. „Erős a görög labdarúgás, a klubcsapataik rendre ott vannak az európai kupasorozatok csoportkörében, a 2013–2014-es szezonban az Olympiakosz bejutott a legjobb tizenhatba a BL-ben. Én a görög futballt nagyjából a hollanddal azonos szintre helyezem. Jó hír számunkra, hogy José Holebasz nem léphet pályára, másfelől azonban ismét csak bizonytalanságot jelent. Ha összeállna a Konsztantinosz Manolasz, Vaszilisz Toroszidisz, Holebasz trió, akkor nagyjából lehetne tudni, hogy mire számíthatunk, így viszont csak találgathatunk. A görögök kulcsemberének Toroszidiszt tartom, aki védőként és védekező középpályásként is bevethető. A támadások rendre tőle indulnak, ezért fontos kérdés, hogy mennyire szervezhet szabadon, illetve mennyire köti le a vele szemben futballozó magyar játékost.” Végül beszélt a számunkra jó eredményről is Sallói az mno.hu-nak adott nyilatkozatában. „A döntetlen számunkra jó eredmény. A legfontosabb feladat az, hogy ne húzzuk magunkra a görögöket, akik egy esetleges győzelemmel vérszemet kapnának. A továbbjutáshoz szükséges pontokat később a közvetlen vetélytársainkkal szemben is megszerezhetjük.”

Gavalovits Sándor