Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: Brown duplázott, győztes a Chelsea!

Az UEFA Ifjúsági Liga második idényének döntőjét rendezték meg a svájci Nyonban. A két finalista küzdelme úgy tűnt szoros lehet, végül ez csak az eredményen látszik, a Shakhtart a Chelsea magabiztosan győzte le, melyben nagy része volt a duplázó Brown-nak, de a gólkirály is betalált a londoniak részéről.

A Chelsea csapatkapitánya nyitotta a gólok sorát, majd még egyszer betalált Brown (forrás: twitter.com/UEFAYouthLeague)

Shakhtar Donetsk – Chelsea 2-3 (1-1)
Helyszín: Colovray Sport Center, Nyon
Vezette: Serdar Gözübüyük (NED)
Gólszerzők: Christensen (37′ – öngól), Kovalenko (90+2′) ill. Brown (7′, 55′), Solanke (47′)
Sárga lapok: Vachiberadze (80′), Kovalenko (85′)

Shakhtar Donetsk: Kudryk – Hladchenko, Matviyenko, Sahutkin, Kyryukhantsev – Pikhalonok, Vachiberadze – Shtander (Kovalenko 71′), Zubkov, Arendaruk (Merkushev 78′) – Boriachuk
Vezetőedző: Valeriy Kryventsov (UKR)

Chelsea: Collins – Aina, Christensen, Clarke-Salter, Da Silva – Loftus-Cheek, Colkett – Brown, Musonda (Abraham 85′), Boga (Palmer 71′) – Solanke
Vezetőedző: Adi Viveash (ENG)

Az UEFA Ifjúsági Liga 2014/2015-ös szezonjának utolsó összecsapására került sor a svájci Nyon városában, ami ezzel egyben a kupasorozat négyes döntőjének is helyszínt adott. A Chelsea végig magabiztos játékot mutatva jutott be a fináléba, míg a Shakhtar Donetsk is meglepetésre ért el a fináléig, ám az ukrán klub is könnyeden abszolválta az elődöntőt. Az már korábban eldőlt, hogy címvédés nem lesz a sorozatban, így mindenképpen úgy győztest avattak. Érdekesség, hogy a Shakhtar csapatát kizárólag hazai játékosok alkották.
A mérkőzés első nagy helyzete a Shakhtar előtt adódott, amikor a 4. minutumban Sahutkin vette volna célba a kaput. A védő Vachiberadze szöglete után fejelt, de a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret. Nem sokkal később viszont már a finálé első gólja is megszületett! Ennek a londoni klub tagjai örülhettek igazán. Solanke ezúttal előkészítő volt – a gólkirály keresztpassza után Brown szerezte meg a vezetést a Chelsea-nek (0-1). A 10. percben kétgólosra nőhetett volna a két együttes közti különbség, de Boga kísérlete nem okozott gondot Kudryk kapusnak. Ezután a 29. minutumig nem alakult ki helyzet. Ekkor azonban a kékek találhattak volna be újra. Solanke első nagy lehetősége volt ez a gólszerzésre a meccsen, de az angol támadó próbálkozása után a labda legalább egy méterrel a keresztléc fölé szállt. Majd a félidő hajrájához közeledve jött az egalizálás! A 37. minutumban Christensen öngóljának köszönhetően kiegyenlítődött az eredmény (1-1). Solanke még a 44. percben újra vezetéshez juttatta volna csapatát, azonban lövése elkerülte a kaput.

A fordulás után viszont csak két percet kellett várni arra, hogy Solanke megszerezze 12. találatát ebben a sorozatban! Boga a tizenhatoson kívülről ívelte be a labdát, amit a csatártárs fejjel a kapuba juttatott (1-2). A következő lehetőségből is gól született, amely azt jelentette, hogy már kettővel vezet a Chelsea! Ezzel együtt Brown a duplázását ünnepelhette, hiszen a találkozó első gólját is jegyző labdarúgó talált be újra. Ám Boga is megint fontos szerepet játszott csapata harmadik góljában, hiszen megint ő felelt az asszisztért (1-3).  A 77. minutumban Colkett és Solanke is meglőtte volna a fővárosiak negyedik gólját, de mindkétszer a blokk állta a labda útját. A következő minutumban Solanke ismét a hálóba juttatta volna a labdát, de a támadó kísérlete elkerülte a kaput. Nagyon sportszerű finálét láthattunk, a meccs első sárga lapját a 80. percben mutatta fel a holland játékvezető, aki pedig kapta, az Vachiberadze volt. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt Zubkov még szépített volna, de Collinsnak nem kellett izgulnia, a labda mellé ment. Ám jött a szépítés, de túl későn. A 92. minutumban kialakult a végeredmény a csereként beálló Kovalenko révén, akinek a gólpasszt a korábban is kísérletező Zubkov adta. A szoros eredmény ellenére a fordulást követően kétgólosra növelte előnyét a londoni csapat. A Chelsea 10 lövéséből 6 kapura ment, 3 pedig ezekből gól lett, a Shakhtar részéről pedig három kapura tartó kísérletet jegyezhettünk csak fel, igaz, kettőből gól született, de ez is kevés volt ma a kékek ellen. A következő szezontól kibővített mezőnnyel vághatnak neki a csapatok a küzdelemnek, és ennek tükrében pályázhat a győztes a címvédésre. Az ukrán klub nagy tettet vitt véghez a veresége ellenére is, és ők is bizakodhatnak a jó folytatásban, ami a következő idényt illeti.

Nagy Dávid