Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Gólparádé a tengerentúlón, Németh ismét betalált! – videóval

Az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság magyar idő szerint vasárnap hajnalban lejátszott 4 meccsén összesen 20(!) gól született. Németh Krisztián csapata, a Sporting Kansas City a Houston otthonába látogatott, és a 8 gólos bajnokin a magyar csatár nyitotta a találatok sorát.

Németh

Németh és társai a Kansas első gólja után – a magyar támadó már a 2. percben vezetést szerzett csapatának! (forrás: twitter.com/MLS)

Houston Dynamo – Sporting Kansas City 4-4 (2-1)
Helyszín: BBVA Compass Stadium – 21.046 néző
Gólszerzők: Barnes (11′, 46′), Bruin (45+1), Rodriguez (83′), ill. Németh (2′), Dwyer (74′), Feilhaber (80′ – büntetőből, 90+5′)
Kiállítva: Taylor (79′)

Parádés, ha nem az év legjobb meccsét láthatta a Houstonban megrendezett Dynamo – Sporting találkozóra kilátogató közönség. A találkozó szinte rögtön góllal indult, hiszen Németh Krisztián 3. szezonbéli találatát szerezve juttatta előnyhöz a kansasi csapatot! A magyar támadó a félpályánál szerzett labdát, majd azt egészen elvezette a tizenhatosig, onnan pedig a laposan megküldött lövése beakadt a bal alsóba (0-1).
A tizenegyedik percben jött a hazaiak válasza Barnes révén! A védők ügyetlensége is kellett ahhoz, hogy a tizenhatoson belülről kapásból bevágja a jamaicai játékos a labdát a kapuba (1-1).
A félidő hajrájában jött az újabb gól, a hosszabbítás első percében. Ezzel a találattal a Houston fordított, és előnnyel vonulhatott az öltözőbe. Bruin a szögletből beívelt labdát a védőkön túlugorva csúsztatta a tehetetlen Marin hálóőr mellett a kapuba (2-1).

A fordulatos első játékrészt még izgalmasabb követte. A hazai együttes ott folytatta a szünet után, ahol azelőtt abbahagyta, hiszen a 46. percben Barnes már a dupláját ünnepelhette! A közép-amerikai labdarúgó egy gyors kontra végén talált be közel 20 méterről (3-1). A kétgólos hátránya ellenére a vendégcsapat nem adta fel a küzdelmet, és Dwyer révén a 74. percen szépített a Sporting. A Kansas játékosa óriási hibát használt ki, hiszen a Dynamo futballistája által a kapusnak szánt, hátra tett labda rövid volt, Dwyer pedig a kifutó kapus mellett eltolta a labdát, majd el is esett, de felpattanva a hálóba lőtte a játékszert (3-2).
A 79. minutumban Németh közelről egalizált volna – a  kapus már verve volt, de a gólvonal előtt tartózkodó Taylor karját találta el a labda, amiért a játékvezető a Dynamo labdarúgójának piros lapot adott, így a vendégek nagy esélyt kaptak az egalizálásra tizenegyesből. A labda mögé Feilhaber állt, és az amerikai válogatott, a kansasiek tizese higgadtan végezve el a büntetőt, nem hibázott. A játékszer laposan talált utat a bal alsóba (3-3).
De még nem volt vége a houstoni őrületnek! Három perccel a Sporting egyenlítését követően Rodriguez szerzett vezetést a Dynamo csapatának. A spanyol, Davis szabadrúgásból beívelt labdáját fejelte kapuba. A meccs hetedik találata volt a hispán első idénybéli találata (4-3).
Ám jött a drámai hosszabbítás, és a szépségdíjas gólesőt Feilhaber zárta. A vendégek részéről ezzel duplázó játékos a 6 perces ráadás utolsó előtt percében lőtt távolról nagyszerű gólt Zusi fejjel lekészített passza után (4-4).
Káprázatos, és felejthetetlen meccs volt ez, amit vélhetően nem csak a tengerentúlon fognak még évekig emlegetni. A két együttes a szezon eddigi – vélhetően – legizgalmasabb bajnokiját követően azonos ponttal állnak az 5., illeti 6. pozícióban, ráadásul 8 forduló elteltével a Houston 3 meccs óta veretlen, viszont a Kansas nem akárhogyan visszajőve a meccsbe szerzett pontot a Dynamo otthonában a múlt hétvégi vereségüket követően.

Vancouver Whitecaps – DC United 2-1 (1-1)
Helyszín: BC Place – 21.000 néző
Gólszerzők: Morales (2′), ill. Boswell (9′), Rolfe (64′)
Kiállítva: Laba (42′)

Igazi rangadóra volt kilátás a kanadai Vancouverben az USA fővárosi csapata, a DC United vendégszereplése után, ugyanis a nyugati konferencia éllovasa a keleti konferencia második helyezettjével csapott össze.
Ezen a találkozón is csupán két percet kellett várni az első találatra! Ekkor a hazai csapat Morales révén került előnybe a góllövőlistát vezető Rivero passza után. Gyönyörű meglátás volt az uruguayitól a tizenhatosra beívelt labda, és az ott érkező Pedro Morales nagyszerű találattal szerzett előnyt a vancouveri klubnak (1-0).
A válasz sem váratott sokat magára, hiszen Boswell a 9. minutumban egalizált! Farfan varázsolta Boswell fejére a labdát beadásból, majd a gól az ötös előteréből született (1-1).
Az első félidő már több gólt ugyan nem hozott, de a hazai kiállítást igen. A 34. percben első sárga lapját begyűjtő Laba a 42. minutumban a másodikat is megkapta, így neki már nem jutott szerep a továbbiakban.

A fordulás után emberelőnyét 19 percnyi játék elteltével kihasználta a vendég együttes és ezzel a győzelmet érő gólt is megszerezte a washingtoni gárda. Briliáns támadás és összjáték végén a középpályáról az akciót indító Rolfe tizenhat méterről szerezte meg a mindent eldöntő találatot (1-2). A vendégek valamelyest aktívabbak is voltak a második félidőben kapura veszélyes kísérletek tekintetében a második félidőben, de többször már nem tudtak ők sem eredményesek lenni, de ez aligha zavarja most őket.

Colombus Crew – Philadelphia Union 4-1 (3-0)
Helyszín: MAPFRE Stadium – 15.553 néző
Gólszerzők: Kamara (21′), Finlay (32′, 73′), Meram (44′), ill. Mbue (64′)

A Vancouver és a washingtoni DC United összecsapása kicsit kilógott a sorból, de a Colombus otthonában is gólparádénak lehettek szemtanúi a helyszínre kilátogatók.
A hazaiak lényegében már az első félidőben eldöntötték a meccset Kamara, Finlay, valamint Meram révén. Az első gól a 21. percben született, amikor Finlay átadását a kapu előterében Kamara lazán, mellel levette, majd ötödik találatát szerezte az idényben (1-0). Kilenc perccel ezután az első szerzeménynél asszisztot kiosztó Finlay a kapu előteréből volt eredményes a védők közül, Francis beívelése után. A játékrész utolsó találata a 44. minutumban született – ekkor Meram is feliratkozott a meccs góllövői közé, aki nagyszerűen vitte el a kapuig a labdát, majd lövésébe még McCarthy kapus belekapott, de a játékszer így is becsorgott a gólvonalon túlra.

A második félidő első gólja a vendégek szépítő találata volt a 64. percben. Mbu Sapong beívelése után fejelt nagyszerű gólt (3-1). Ennek ellenére több vendég találat nem jött össze, de Finlay a hazaiak részéről még megszerezte duplát érő gólját. A 73. percben a harmadik találatot is jegyző Crew-játékos a gólok sorát nyitó Kamara passzát követően volt ismét eredményes (4-1). A győztes együttes ezzel a keleti konferencia igazán előkelő, harmadik helyét foglalja el, ugyanakkor több meccset játszott, mint a mögöttük álló csapatok egy része. Ezzel együtt a Colombus már zsinórban négy meccs óta veretlen, a Philadelphia viszont nem igazán tud a győzelmi útra lépni.

New England Revolution – Real Salt Lake 4-0 (2-0)
Helyszín: Gilette Stadium – 17.982 néző
Gólszerzők: Tierney (39′), Agueldo (42′), Davies (50′), Caldwell (84′)

A hazai Revolution arányos felezte a gólok számát a félidőkben, és könnyedén aratott siker a Real Salt Lake csapatát vendégül látva. Igaz, az első két gól az első 45 perc végéhez közeledve született. Előbb, a 39. percben Tierney volt eredményes szép labdaforgatás, és Agueldo beívelése után – nagyszerű találat volt (1-0). Majd a 43. minutumban az első találatnál még kiszolgáló szerepét betöltő Agueldo is kivette a részét a gólgyártásban. Davies lövését még védte a kapus, de a kipattanót már Agueldo közelről bevágta (2-0).

A fordulást követően hamar folytatódott a hazai gólzápor, és a második gólt megelőzően is aktívan felbukkanó Davies lőtte csapata harmadik találat Caldwell beívelésével találta meg a labda Davies fejét, utóbbi pedig az ötösről bólintott a kapuba (3-0). A mindent eldöntő találat a hajrában (84′) született, amikor az ismét ezt megelőző gólnál asszisztot adó játékos volt eredményes. Scott Caldwell Rowe visszatett labdájára érkezett – az előző másodpercekben a védelmi hibák ellenére nagy kihagyott helyzetek után – majd a tizenhatos előteréből szerzett gólt. A kapus a gólt közvetlenül megelőzően többször is mentett, de Caldwell lövését már nem tudta hatástalanítani, ahogyan a széteső védelem sem (4-0).
A New England ezzel a keleti konferencia élén, míg a Salt Lake a nyugati végén – utolsó előtti helyén – található, ha a tabellára pillantunk.

A hétvégi forduló eddigi eredményei:
Colorado Rapids – FC Dallas 1-1 (0-1)
Chicago Fire – New York City 1-0 (1-0)
Houston Dynamo – Sporting Kansas City 4-4 (2-1)
Vancouver Whitecaps – DC United 2-1 (1-1)
Colombus Crew – Philadelphia Union 4-1 (3-0)
New England Revolution – Real Salt Lake 4-0 (2-0)

A folytatásban:
ápr. 26., 23:00 New York Red Bulls – Los Angeles Galaxy (Eurosport 2)
ápr. 27., 01:00 Orlando City – Toronto FC (Eurosport 2)
ápr. 27., 03:30 Seattle Sounders – Portland Timbers

A góllövőlista élmezőnye:
1.  Kamara (Columbus Crew), Rivero (Vancouver Whitecaps) – 5 gól
3.  Barnes (Houston Dynamo), Martins (Seattle Sounders), Perez (FC Dallas) – 4 gól
6.  Adi (Portland Timbers), Aristeguieta (Philadelphia Union),Castillo (FC Dallas), Dempsey (Seattle Sounders), Giovinco (Toronto FC), Kaká (Orlando City), Meram (Colombus Crew), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sam (New York Red Bulls), Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:

MLS

Nagy Dávid