Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Videoton: Ezért lett bajnok a csapat

Története második bajnoki címét nyerte meg a Videoton, amely 2011 után ült fel ismét a trónra.

fotó: vidi.hu

fotó: vidi.hu

A bajnokság kezdete előtt nem sokan gondolták, hogy a Debrecent megfosztja a címétől a Videoton. Bár több jel is arra utalt, hogy kiegyenlített szezon elé néz az NB I 2014-15-ben. A fehérváriak bajnoki címét leginkább az első tíz forduló alapozta meg, hiszen ekkor sorba nyerte a meccseit Joan Carrillo együttese, persze kellett ehhez, hogy a kétfrontos küzdelemben a Debrecen és a nem titkoltan bajnoki álmokat dédelgető Győr is beragadjon a rajtnál, illetve a Ferencváros sem kezdte túlzottan jól a bajnokságot, ám a tavasz egyértelműen bizonyította, hogy a következő idényben számolni kell a Fradival is. Míg a Loki a BL-ben, majd az EL-ben is játszott, addig a Videotonnak „csak” a hazai pontvadászatra kellett fókuszálnia, és az sem mellékes, hogy ősszel többnyire hazai környezetben futballozhatott. Emellett ki kell emelni Nikolics Nemanját, aki ipari mennyiségben termelte/termeli a gólokat, átadva szezoncsúcsát a múltnak. A válogatottban is bemutatkozó támadó eddig 21 találatot szerzett a bajnokságban, így hatalmas szerepe van a bajnoki címben. Ráadásul egyetlen vereségét is ősszel szenvedte el a piros-kék egylet, éppen a címvédő ellen. Nem utolsósorban a védekezés megszervezése. Juan Calatayud mindössze tíz gólt kapott a szezonban, ami Európában is az egyik legjobb mutatónak számít. Ezzel szemben a hatvankét lőtt gól sem mindennapi. Az így összegyűjtött 67 pont is klubrekord, hiszen Paulo Sousával is mindössze 66 sikeredett korábban. Lehet, hogy nem a fehérváriaké a legerősebb keret, de az egyik leginkább összeszedett, az tény. Míg télen más csapatok erősítettek, a fehérváriak jobbára ugyanazzal a huszonnégy játékossal álltak fel, mint ősszel. Természetesen a bajnoki címhez kellett a Fradi pécsi botlása is, ennek ellenére nem sűrűn fordult elő, hogy egy csapat négy fordulóval a vége előtt biztosítsa be bajnoki címét. A számok persze nem hazudnak, viszont mint tudjuk, a statisztika olyan, mint a bikini. Sok mindent megmutat, de a lényeget nem. Nos, a lényeg a pályán látszott. A Videoton szinte minden mérkőzésén lőtt gólt, míg kapott gólból nem sok volt. A Debrecen elleni őszi fiaskó óta tizenötös veretlenségi sorozatot építettek Sándor Györgyék (a Fradi tizenhatnál tart), és többször is három fölötti gólterméssel jelentkeztek. Ugyanakkor ezek jobbára a kiesőjelölt ellenfelekkel szemben történtek. A legnagyobb verést a Haladásra mérték minap (7-0).

Nagy előnyt jelentett a hazai pálya, hiszen ősszel kilencszer is otthon léphettek pályára Feczesinék. Ebből csak a Debrecen ellen kellett vesztesen elhagyniuk a pályát, ellenben tavasszal még nem sikerült senkinek legyőznie a Fejér megyeieket. A hátralévő fordulókban már nyugodtabban futballozhatnak Carrillo legényei, de nem lesz sétagalopp, hiszen egy rangadó még vár a piros-kékekre az Üllői úton.

Nikolicsot nem tudták tartani az ellenfelek ebben az évadban. - fotó: bajnokokvarosa.hu

Nikolicsot nem tudták tartani az ellenfelek ebben az évadban. – fotó: bajnokokvarosa.hu

Egy kis statisztika

Huszonhat forduló után 21 győzelem, 4 döntetlen és 1 vereség a mérleg. 62-10-es gólkülönbség, 67 megszerzett pont. Ez 85,9 %-os mutató. A lőtt gólok mutatója: 2,38, míg 0,38 gólt kaptak átlagban.

A kapuban remekelt a spanyol Juan Calatayud. Mindössze 10 gólt szedett be a Videoton. - fotó: nb1.hu

A kapuban remekelt a spanyol Juan Calatayud. Mindössze 10 gólt szedett be a Videoton. – fotó: nb1.hu

Kapott gól nélküli meccsek: 19
Leghosszabb kapott gól nélküli széria: 3*5 mérkőzés (4-8. forduló, 12-16. forduló, 19-23. forduló)
Kapott gól nélküli percek:
(1-3 forduló): 222
(3-9 forduló): 556
(9-11 forduló): 126
(11-17 forduló): 546
(17-18 forduló): 70
(18-24 forduló): 543
(24-26 forduló): 173

A házi góllövőlista:
21 gólos: Nikolics Nemanja
7 gólos: Feczesin Róbert
6 gólos: Gyurcsó Ádám, Filipe Oliveira
5 gólos: Juhász Roland, Kovács István
2 gólos: Paulo Vinícius, Arturo Álvarez, Dinko Trebotic
1 gólos: Sándor György, Stopira

Öngólt vétők: Rafe Wolfe (Győr, 3. forduló), William Alves (Diósgyőr, 9. forduló), Andrej Causic (Pécsi MFC, 10. forduló), Fehér Zoltán (Haladás, 23. forduló)

Gól/perc mutatóban is kiemelkedő a Videoton, hiszen a csapat 37,74 percenként talált be eddig, míg Nikolics 111,4 percenként volt eredményes. Kapott góloknál 234 percenként kellett Calatayudnak maga mögé nyúlnia a bajnokság során.

Leghosszabb győzelmi sorozat: 10 mérkőzés (1-10. forduló)
Leghosszabb veretlenségi sorozat: 15 mérkőzés (12-26. forduló)

Eredmények (ellenfelek szerint):
Lombard Pápa 3-0, 5-0
Dunaújváros 3-0, 4-1
Győr 3-2, 2-2
Nyíregyháza 2-0, 3-0
MTK 5-0, 1-0
Puskás Akadémia 3-0, 0-0
Újpest 2-0, 1-0
Haladás 2-0, 7-0
Diósgyőr 2-1, 2-1
Pécs 2-0, 4-0
Debrecen 1-2, 2-1
Paks 2-0,
Honvéd 1-0,
Kecskemét 0-0,
Ferencváros 0-0

Gavalovits Sándor