Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Akinek a neve egybeforrt a Barcáéval

Ahogy arról már beszámoltunk, Xavi, a Barcelona oszlopos tagja az idény végén távozik a gránátvörös-kékektől, ezzel a középpályás és a klub életében is lezárul egy szakasz. A 35 esztendős irányító a klub kulcsemberévé vált, és beírta magát a katalánok, de a világ futballjának történelmébe is. A Barcával 8-szoros bajnok játékosa 24 évnyi Barcelonában eltöltött év után úgy döntött, tovább áll. Ennek kapcsán átfogó cikkben foglaljuk össze miért is lett a Barcelona, és labdarúgás egészének ikonja Xavi.

pic_2014-10-18_FCBvsEIBAR_41.v1432031937

Xavinak és révén a Barca szurkolóknak bőven volt oka az örömre a gránátvörös-kékeknél (forrás: fcbarcelona.com)

Kezdetek

Xavier “Xavi” Hernández i Creus 1980. január 25-én látta meg a napvilágot Terrassa városában. A katalóniai születésű Xavi sportos családban nőtt fel, hiszen édesapja, Joaquim játszott a korábban első osztályban szereplő Sabadell gárdájában. Az ifjú – később pedig világhírűvé vált Xavi – 11 évesen már a Nou Campban rúghatta a bőrt, hiszen kiválasztásra került a La Masia szisztéma alapján. Josep Maria Gonzalvo irányítása alatt került be a katalán óriás B csapatába, és az együttes kulcsfigurájává vált, majd jutott fel a másodosztályba a klubbal. A kis Xavi leginkább az angol bajnokság meccseiért rajongott és a Premier League meccseit követte figyelemmel a tévében.

A hőssé válás útja

CFj2hDlXIAAzAm8.jpg large

Xavi 17 szezont húzott le a Barcelona első csapatában, és mellé nem akármilyen érdemeket szerzett és eredményeket ért el (forrás: twitter.com/fcbarcelona)

Xavi 1998. július elseje óta volt tagja a katalán csúcsklub legelső csapatának. A középpályás még ekkor is csak 17 éves volt! Az említett esztendő nyarán már bizonyíthatott is tétmeccsen az ifjú katalán, aki a Mallorca elleni Spanyol Szuperkupa meccsen léphetett pályára, sőt, rögtön a kezdőben! Nem váratott magára az, hogy az irányító bizonyítsa rátermettségét, hiszen góllal debütált a csapatban! Igaz, egy elbukott finálén tehette meg mindezt. A sikeres korszak és az ikonná válás útján egyre jobban haladt előre Xavi, aki meghatározó tagja volt az 1998/1999-es szezon bajnokcsapatának. Ő az egyedüli labdarúgó, aki a Barca jelenlegi keretéből fellelhető volt az akkoriban is. Összesen 17 bajnokin lépett pályára az említett évadban, és egy gólt tudott szerezni – azt a Valladolid elleni győzelem alkalmával. Ebben az évadban szerepelt a csapatban többek között Figo is, valamint a Barcelona jelenlegi szakvezetője, Luis Enrique is! A következő bajnoki idényben (1999-2000) a szintén korábban a Barcát is trenírozó Guardiola sérülés miatti kiválásával szinte állandó feladat hárult Xavira. Minden eddigi szezonjában legalább 20 tétmeccsen a pályán volt a középpályás – a mostaniban összesen 30 meccs alkalmával szerepelhetett csak a La Ligában – , de a csúcs a 2001-2002-es szezonban volt. Akkor összesen 52 találkozón lépett pályára!

Mindeközben Xavi már a spanyol válogatottban is szerepelhetett, ami érthető volt a Barcában mutatott meggyőző játéka, és vezéregyéniségé válása miatt. A nemzeti csapatban 2000. november 15-én debütált – akkor végigjátszotta a hollandok elleni barátságos meccset. Ugyanakkor a labdarúgó végigjárta a korosztályos lépcsőfokokat is: az U17-es válogatottban 10 meccsen 2 gólt szerzett, majd az U18-as korosztályban ugyanennyi meccsen nem tudott eredményes lenni. Az U20-es nemzeti csapat tagjaként világbajnok lett, és hat mérkőzésen szerepelt a korosztályban, s kétszer talált be, majd a felnőtt válogatottba kerülés előtti utolsó lépcsőfokként az U21-esekkel 25-ször léphetett pályára és 7-szer tudott betalálni. A 2000-es év nem csak abban a tekintetben volt sikeres, hogy klubjában sokszor jutott szerephez és bekerült az A válogatottba, hanem még a felnőtt nemzeti csapatba kerülés előtt az olimpiai aranyérem megszerzése is örömre adott okot Xavinak! Ráadásul a felnőttválogatottba kerülését követően nem igazán lehetett kirobbantani Őt Spanyolország nemzeti csapatából. Szerepelt a 2002-es Japán és Dél-Korea által közösen rendezett világbajnokságon, ahol a spanyolok 5 meccséből 3-on pályára lépett, összesen pedig 122 percnyi játéklehetőséghez jutott. A világeseményen a negyeddöntőig jutott a hispán nemzeti együttes, a legjobb 8 között pedig tizenegyesekkel maradt alul az egyik házigazda, Dél-Korea ellen. Ezután a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon is részt vett a mára ikonná váló labdarúgó, igaz, csak a keretben szerepelt, pályára nem léphetett a spanyolok számára csoportkörrel véget érő kontinensviadalon.

Visszakanyarodva a Barcelonára: a 2002-2003-as idényben az ősi rivális Real Madrid ellen – tehát az El Clásicón – a 86. percben szerzett mesteri gólt, amellyel a katalán klub bezsebelte a három pontot a Királyiak ellen, ráadásul a fővárosban! A következő szezonban ismét bajnoki címet ünnepelhetett csapatával Xavi a csapathoz kerülése után másodjára! Az újabb sikeres évadra sem kellett sokat várni, hiszen a következő, 2005-2006-os idényben is bajnoki címet ünnepelhetett a Barcával! Ugyanakkor keserédes lehetett az öröm, mert a szezon egy részét sérülés miatt kénytelen volt kihagyni. Ebben a szezonban a BL döntőig is eljutott a Barcelona, ahol az Arsenallal találta szembe magát a katalán együttes. A 2006 áprilisában visszatérő Xavi a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában végig a kispadon volt a csapata diadala során. Ám ez volt a középpályás első sikere a bajnoki címeken és az előző idényben aratott Spanyol Kupa győzelmet követően. A BL diadalt követően még 2006-ban a honi szezon végéhez közeledve ismét megnyerte a Copa del Reyt, azaz a Spanyol Király Kupát! Egyre sikeresebb évek következtek mind klub, mint pedig válogatott szinten Xavi számára.

A 2006-os németországi világbajnokságra is kijutott a spanyol válogatott, Xavi pedig nemzeti csapata összes meccsén szóhoz jutott – az első két találkozót végig is játszotta, összességében pedig 4 meccsen 276 percnyi játéklehetőséget kapott. Akkor a spanyolok a későbbi döntős franciákkal szemben maradtak alul a világesemény nyolcaddöntőjében három megnyert csoportmeccset követően. A Barca csapatkapitányára a Bayern München is kivetette volna hálóját 2008-ban, azonban a katalán labdarúgó hű maradt klubjához. A Guardiolával lehengerlővé váló Barcelonában is kulcsszerep hárult Xavira. A klub korábbi játékosa Katalóniában eltöltött edzősége alkalmával a középpályást úgy emlegette, mint akiben megvan a Barca DNS. A 2008-2009-es idényben – amikor szintén bajnok lett a katalán klub –  az El Clásicón még a korábbi hajrában szerzett góljánál is nagyobbat dobbantott Xavi, aki a Barca által 6-2-re megnyert csúcsrangadón négy gólpasszt osztott ki társainak! A 2008-as esztendő válogatott szinten is nagyszerű sikert hozott a középpályásnak, hiszen az Ausztria és Svájc által közösen rendezett Európa-bajnokságot a spanyolok nyerték meg, Xavit pedig a kontinensviadal legjobbjának választották! Spanyolország a fináléban Németországot múlta felül 1-0-ra. Xavi ezen a kontinenstornán egy meccs kivételével – a Svájc elleni utolsó csoportmeccsen nem szerepelt, amikor már nem volt tétje a találkozónak a spanyolok számára – mindegyiken pályára lépett, sőt az első és utolsó mérkőzést végigjátszotta, összesen pedig 368 percet játszott az Eb-n.

A 2009-2010-es bajnoki idényt is a Barcelona nyerte, mely rekordnak számító 99 ponttal zárta élen a pontvadászatot! Xavi ebben a szezonban is nagyot játszott a Real elleni rangadón a Bernabeuban, ahol a 2-0-s sikerrel végződő találkozó mindkét gólpasszát Ő adta. A bajnokság végén a Marca a Trofeo Alfredo di Stéfano jelöltje volt, majd harmadik lett Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között, azaz a madridi lap Őt tartotta a La Liga idényében a harmadik legjobb játékosnak. A következő évadban is megvédte bajnoki címét az FC Barcelona, s az is eldőlt még a szezon kezdete előtt, hogy Xavi 4 évig tartó szerződéshosszabbítást kötött klubjával. A Barca hazai pályán 5-0-ra nyert a vendégeskedő Real ellen, a harmadik gólt pedig Xavi szerezte. 2010-ben az Aranylabda megszerzésére is nagy esélye volt a középpályásnak, aki bejutott a végső, legjobbnak vélt hármasba. Szintén ebben az esztendőben az UEFA az év legjobb középpályásának választotta Xavit. A 2010-2011-es szezonban a bajnoki címen felül BL-győzelmet is ünnepelhetett csapatával az irányító – a Barca a Wembleyben megrendezett fináléban a Manchester United csapatát győzte le magabiztosan, 3-1-re.

A válogatottal 2010-ben pedig világbajnoki trófeát szerzett! Spanyolország a dél-afrikai világeseményen Hollandiát múlta felül a döntőben 1-0-ra, így az Európa-bajnoki cím után rögtön sikerült világbajnoknak lennie a következő nagy válogatott eseményen Xavinak. A középpályás válogatottja 7 világbajnoki meccséből 6-ot végigjátszott(!), ráadásul a finálé csak hosszabbításban, tehát 120 percnyi játékot követően dőlt el. Így összességében 635 percet volt a pályán Xavi. A világesemény megrendezését megelőző esztendőben a Konföderációs Kupán is szerepelt a játékos a spanyolokkal, aki három megnyert csoportmeccset követően az elődöntőben az USA-val szemben maradt alul válogatottjával 2-0-s arányban, viszont a rendező Dél-Afrika elleni bronzmeccset hosszabbítás után 3-2-re megnyerte! Xavi ekkor 315 percnyi játékhoz jutott, de a bronzmérkőzésen csak a kispadon kapott helyet.

A 2011-2012-es szezonban is szerzett fontos gólt Xavi – ekkor a BL H-csoportjában az AC Milan ellen szerzett győzelmet érő találatot! Ebben az idényben volt a legsikeresebb gólszerzés terén a katalán, aki ekkor a La Ligában 10-szer, a Király Kupában pedig 2-szer volt eredményes. A Barca tagjai  ebben a szezonban a Klubvilágbajnokságon is végső győztesként ünnepelhettek, viszont a bajnokságot nem tudták megnyerni.

Nem úgy, mint a 2012/13-as idényben! A bajnoki cím megszerzéséhez társuló örömök mellett annak is örülhettek a Barca szurkolói, hogy Xavi 2016-ig tartóan kötött szerződéshosszabbítást a katalán klubóriásnál. Emellett ebben az idényben a Real Madrid elleni győztes, 3-2-re megnyert bajnokin is betalált, így méltán vált a Real mumusává a Barca hatosa. Xavi bekerült ebben a szezonban a FIFA álomcsapatába is, két csapattársával, Daniel Alvessel és Lionel Messivel egyetemben. Nemzeti csapatát figyelembe véve is szenzációs volt még a 2012-es év, amikor a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon megvédte címét Spanyolország! A fináléban a hispánok az olaszokat győzték le 4-0-ra! Xavi szinte pár perc híján minden meccset végigjátszotta a kontinensviadalon.

Az előző idényben, egészen pontosan 2014. január 16-án a Getafe elleni kupameccsen 700. alkalommal ölthette magára tétmeccsen a Barcelona mezét! Majd jött a most futó, és hétvégén már bajnokság szempontjából végéhez érő idényben is a Barca nyerte a La Ligát! Xavi a 2014/2015-ös szezonban eddig mindent egybevetve (La Liga, Copa del Rey, Bajnokok Ligája) 41 meccsen 2 gólt szerzett és 10 gólpasszt osztott ki, összesen 2.065 percnyi időt a pályán töltve. A sikereknek még azonban klubszinten nem feltétlenül van vége Xavi számára sem, hiszen a Király Kupa, valamint a Bajnokok Ligája trófeáját elhódíthatja a katalán együttes!

Xavi 2014-ben vonult vissza a válogatottságtól. Ebben az évben a világbajnoki cím védője rettentően gyenge szerepléssel már két csoportmeccs után elkönyvelhette kiesését a brazíliai világeseményen. Az élő legenda Katalónia válogatottjának is a tagja 1998 óta, s a középpályás a katalóniaiakkal 11 meccsen 2-szer volt eredményes

Egy korszaknak vége

CFiQTAmWgAALgB-.jpg large

A legenda számára sem volt könnyű a búcsú (forrás: twitter.com/fcbarcelona)

Xavi 2016 nyarán lejáró szerződése ellenére úgy döntött, eligazol Barcelonából, így maga mögött hagyja sikerei, rekordjai színhelyét. A középpályás távozását tegnap jelentették be a csapatnál. A klub hatosa úgy érezte mennie kell, s három évre szóló szerződést kötött a katari Al-Sadd csapatával. A Barcelonánál természetesen elfogadták a legenda döntését, de sokak arcán könnyek gyűltek már vélhetően a gondolattól is, hogy  gránátvörös-kékek elveszítik a klub több tekintetben legeredményesebb és egyik legnagyszerűbb játékosát. Ám a Barcelona egésze örökre szívébe zárta Xavit, ahogyan a játékos is nevelőklubját, ahonnan a legalsóbb lépcsőfokról indulva a fellegekig jutott a 35 éves játékos.

Xavi, a számok nyelvén

11354969_902635916465812_1493965224_n

Xavi nem csak a Barca kulcsfigurája, de a klub rekordere is több tekintetben! A középpályásnál több alkalommal egyszer sem játszott senki a gránátvörös-kékek színeiben – Ő 866 alkalommal tehette ezt meg, melyből 764 tétmeccs volt, és összesen 504 La Liga meccset foglal mindez magába! Nemzetközi tekintetben (Bajnokok Ligája, UEFA-kupa, UEFA-szuperkupa, Klubvilágbajnokság) összesen 177 alkalommal játszhatott, ráadásul az Ő nevéhez fűződik a legtöbb Barcával szerzett cím is, aminek száma 23! Ugyanakkor még érdemei számát csapatszinten mindenképpen gyarapíthatja Xavi, hiszen a május 30-i kupadöntőben a Bilbaóval mérkőzik meg a Barca, míg a június 6-i Bajnokok Ligája fináléjában a Juventus vár a gránátvörös-kékekre.

Xavi a 764 Barcával lejátszott tétmeccsén 85 gólt szerzett, valamint 173 asszisztot is kiosztott!

Xavi sikerei a Barcelonával (1999-2015)

Spanyol bajnok: 1998-99, 2004–05, 2005-06, 2008–09, 2009–2010, 2010–2011, 2012-2013, 2014-2015
Bajnokok Ligája-győztes: 2005-06, 2008–09, 2010-11
Spanyol Szuperkupa-győztes: 2005-06, 2006–07, 2008-09, 2009–2010, 2010–2011, 2012-2013
Spanyol Kupa-győztes: 2008-09,2011-2012
UEFA-szuperkupa-győztes: 2009, 2011
Klubvilágbajnok: 2008-09, 2011

Xavi sikerei a spanyol válogatottal (2000-2014)

Világbajnok: 2010
Európa-bajnok: 2008, 2012

Most pedig íme extra részletes infógrafikán is a fentebb említett Barcás adatok!

A számok magukért beszélnek – Xavinál aligha lesz a közeljövőben kiemelkedőbb Barca futballista! (forrás: fcbarcelona.com)

 

Fájó búcsú ez Xavi és a Barca egészének számára is, hiszen egy ikonnal lesz kevesebb az európai futballéletben. A meghatározó labdarúgó tehát Katarban folytatja pályafutást, az Al-Sadd együttesében. Hihetetlen, hogy a világ egyik legsikeresebb és egyben a Barca legsikeresebb játékosa, Guardiola szavaival élve az a labdarúgó, akiben megvan a Barca DNS, a szezon végétől már nem a világ egyik legjobb bajnokságában fog szerepelni. Mindenesetre Őt nem lehet elfelejteni, és szerencsére még karrierjét nem fejezi be, így ezt követően is figyelemmel fogjuk kísérni Xavi útját, és beszámolunk a hozzá kapcsolódó fontos eseményekről!

Nagy Dávid